Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Το Μουσείο του Διαστήματος που στεγάζεται μέσα σε μια εκκλησία


Περίπου 80 χλμ. έξω από το Κίεβο, στη μικρή ουκρανική πόλη Pereyaslav-Khmelnytskyy, υπάρχει ένα μεγάλο συγκρότημα μουσείων αφιερωμένο στη διατήρηση της ιστορίας, του πολιτισμού και της αρχιτεκτονικής του ουκρανικού λαού. Το Εθνικό Ιστορικό και Εθνογραφικό Αποθεματικό διαθέτει περίπου 30 θεματικά μουσεία με θέματα όπως η ιστορία, η αρχαιολογία, η γραμματεία, η εθνογραφία, η τεχνολογία κ.λπ. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ένα μουσείο που είναι αφιερωμένο στην εξερεύνηση του διαστήματος. Είναι το πιο περίεργο επειδή στεγάζεται μέσα σε μια ξύλινη εκκλησία ηλικίας 130 χρόνων.
 


Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής χτίστηκε το 1891 και αρχικά βρισκόταν στο χωριό V'yunishche στην περιοχή του Κιέβου. Στη δεκαετία του 1960, η κατασκευή ενός νέου ταμιευτήρα απείλησε να πνίξει το χωριό και την εκκλησία του. ΟΙ χωρικοί, για να σώσουν την εκκλησία, την αποσυναρμολόγησαν και την μετέφεραν στο Pereyaslav-Khmelnytskyy όπου σήμερα στεγάζει το μουσείο του διαστήματος.
 

Μεταξύ των εκατοντάδων διαστημικών εκθεμάτων της σοβιετικής εποχής που βρίσκονται στο μικροσκοπικό κτίριο, είναι ένα πορφυρό, εκπαιδευτικό αλεξίπτωτο που ανήκε στον Γιούρι Γκαγκάριν, μια διαστημική στολή που φορούσε ο κοσμοναύτης Vyacheslav Zudov για ένα διαστημικό περίπατο το 1976, μοντέλα διαφορετικών πυραύλων σε κλίμακα, το μοντέλο ενός τεχνητού δορυφόρου, το μοντέλο ενός κινητού σεληνιακού εργαστηρίου, κονσέρβες τροφίμων που έτρωγαν στο διάστημα και πολλά άλλα.

Το μουσείο ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970, σε μια εποχή που οι διαστημικές πτήσεις ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς.
 

"Όταν δημιουργήθηκε το μουσείο, το ερώτημα ήταν αν είναι σωστό να το στήσουμε στην εκκλησία δεν υπήρχε", δήλωσε ο 37χρονος επιμελητής του μουσείου, Sergiy Volkodav. Κατά τη διάρκεια του Σοβιέτ, μουσεία αθεϊσμού και επιστήμης δημιουργήθηκαν σε πολλές εκκλησίες σε όλη την ΕΣΣΔ.
 

Ο Mykhailo Sikorsky, ο άνθρωπος πίσω από το Εθνικό Ιστορικό και Εθνογραφικό Αποθεματικό, ήθελε να δείξει την εξέλιξη της ανθρωπότητας -από το κυνήγι των μαμούθ στους τεχνητούς δορυφόρους. Ο κοσμοναύτης Georgy Beregovy, ο οποίος ηγήθηκε του εκπαιδευτικού κέντρου αστροναυτών κοντά στη Μόσχα, τον βοήθησε τον να προμηθευτεί πολλά από τα εκθέματα του μουσείου. Ο Sikorsky πήρε επίσης πολλά εκθέματα από την Έκθεση Οικονομικών Επιτευγμάτων της Μόσχας.

Σαράντα χρόνια μετά, το μουσείο είναι λίγο χειρότερο σε φθορά, με το μπλε χρώμα του να ξεφλουδίζει από τους τοίχους. Το εσωτερικό έχει να επισκευαστεί από τη δεκαετία του 1970.
 

Μετά από την πτώση της ΕΣΣΔ, ορισμένοι ζήτησαν να επιστραφεί η εκκλησία στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Πολλοί φοβούνται ότι, αν το μουσείο μεταφερθεί σε άλλο μέρος, το κτίριο θα καταληφθεί από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία αυτονομήθηκε από τη Ρωσική Ορθόδοξη το 2018. Με φόντο τη συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δε θα ήθελε η εκκλησία να περιέλθει στην Ουκρανική.

Ο Volkodav αντιτίθεται αποφασιστικά στη μεταφορά της έκθεσης σε άλλο μέρος. "Είναι το μοναδικό μουσείο του διαστήματος σε εκκλησία σε ολόκληρο τον κόσμο... είναι μοναδικό", ισχυρίζεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου