Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Η βλοσυρή, γεμάτη φαντάσματα ιστορία του "πιο στοιχειωμένου" νεκροταφείου της Σκωτίας - Μέρος 3ο


Μέσα στον Κοιμητήριο Γκρεϊφράιαρς (Greyfriars Kirkyard) στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, βρίσκεται ένας μελαγχολικό, μπαρόκ μαυσωλείο που καλύπτεται από χώμα και λίγδα αιώνων.
 
 
 
Ο χώρος είναι σε έντονη αντίθεση με τον υπόλοιπο συντηρημένο χώρο, στον οποίο υπάρχει μια ταφόπλακα που ενέπνευσε έναν κακό του Χάρι Πότερ και το άγαλμα ενός σκύλου που λέγεται ότι κάθισε στον τάφο του αποθανόντος κυρίου του για 14 χρόνια.
 
Ο χώρος έχει αφεθεί επίτηδες έτσι παραμελημένος προς ένδειξη σεβασμού για τα θύματα του ανθρώπου που είναι θαμμένος εκεί. Αιώνες μετά από τον θάνατό του, λέγεται ότι η ανήσυχη παραφυσική παρουσία του τρομοκρατεί όσους επισκέπτονται το νεκροταφείο. Αυτό το φάντασμα -και όχι η εκτεταμένη σύληση των τάφων και η αρπαγή σωμάτων που συνέβη εκεί τον 19ο αιώνα- που έδωσε στο νεκροταφείο τη φήμη ως το πιο στοιχειωμένο στη Σκωτία.
 
Μια αιματηρή ιστορία

Ο George "Bluidy" Mackenzie

Το 1600, στην Σκωτία συνέβαινε θρησκευτική σύγκρουση. Εκτός από το χάσμα των Καθολικών-Προτεσταντών, οι Covenanters (Σύμφωνοι), Προτεστάντες που αντιστάθηκαν στον έλεγχο της εκκλησίας από τον βασιλιά, υπέστησαν βίαιες διώξεις. Η αποτυχημένη εξέγερσή τους το 1679 αντιμετωπίστηκε με μια πράξη εκδίκησης, τόσο βάναυση, που στο τέλος, όλοι καταράστηκαν τον υπεύθυνός της, τον Λόρδο George "Bluidy" Mackenzie.

Μετά από μια συντριπτική ήταν τους, οι Covenanter, ο Mackenzie οδήγησε τους 1200 επιζώντες από αυτούς σε ένα μικρό τμήμα του νεκροταφείου, που σήμερα είναι γνωστό ως η Φυλακή των Covenanter. Παγιδευμένοι στην -πρόχειρη- φυλακή, χωρίς στέγη και ανεπαρκή τροφή για μήνες, πολλοί από τους Covenanter πέθαναν πριν ο χειμώνας τελειώσει. Η πλειοψηφία όσων επέζησαν απαγχονίστηκαν ή καταδικάστηκαν σε δουλεία με συμφωνητικό στην Αμερική. Όμως, και αυτοί πνίγηκαν όταν το πλοίο τους έπεσε σε καταιγίδα. Μόνο 47 από τους 260 περίπου που ήταν στο πλοίο κατάφεραν να επιζήσουν. Όλοι, εκτός από εκείνους του ναυαγίου, θάφτηκαν σε έναν ομαδικό τάφο στο νεκροταφείο.

Εν τω μεταξύ, ο Mackenzie συνέχισε να υπηρετεί σε δημόσια θέση. Δημοσίευσε βιβλία για τη θρησκεία, τη φιλοσοφία και τη μοναρχία, και το 1689 ίδρυσε την Advocates Library. Πέθανε το 1691 και τοποθετήθηκε σε ένα μεγαλοπρεπές μαυσωλείο στο Greyfriars Kirkyard, στο ίδιο νεκροταφείο που είχε στείλει τους Covenanter.

Ένα διαταραγμένο πνεύμα
Μέχρι σχεδόν τα τέλη του 20ού αιώνα, παρά το φρικτό παρελθόν του νεκροταφείου, δεν υπάρχουν γνωστές αναφορές παραφυσικής δραστηριότητας. Τότε, και αφού κάποιος εισέβαλε στο μαυσωλείο του Mackenzie, άρχισαν να γίνονται γνωστοί ισχυρισμοί για μια βίαιη, αόρατη παρουσία. Οι αναφορές για το πνεύμα ποικίλλουν. Μερικοί λένε ότι ήταν παιδιά που προσπάθησαν να αποφύγουν μια τιμωρία, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν κάποιος άντρας που αναζητούσε καταφύγιο.

Όποιος και αν ήταν, εξαπέλυσε ένα εκδικητικό πνεύμα. Από το 2006, υπήρξαν περισσότερες από 450 καταγεγραμμένες επιθέσεις που αποδόθηκαν στο poltergeist του Mackenzie. Σύμφωνα με τις λαϊκές παραδόσεις, όσοι συναντούν το φάντασμα ή στο μαυσωλείο υποφέρουν, όχι μόνο από σπρωξίματα και γδαρσίματα, αλλά και από μώλωπες, εγκαύματα, ενώ μερικοί έχουν αναφέρει και σπασμένα δάχτυλα. Η κακόβουλη παρουσία του Mackenzie λέγεται ότι έχει τη δυνατότητα να φύγει από το νεκροταφείο και να ακολουθήσει όποιον τον ενόχλησε, ακολουθώντας τον στο σπίτι του και συνεχίζοντας τις επιθέσεις του. Μάλιστα, μετά από φερόμενες συναντήσεις με το φάντασμα, υπήρξαν και δύο περιπτώσεις που νοσηλεύτηκαν σε ψυχιατρείο.
 
Το στοίχειωμα συνεχίζεται


Το City of the Dead Tours, το οποίο ειδικεύεται στο να ξεναγεί κόσμο στα μέρη του poltergeist, διατηρεί ένα αρχείο πολλών από τους τραυματισμούς που αναφέρθηκαν, κοινοποιώντας τους στο λογαριασμό του στο Twitter. Ιδρυτής της εταιρείας φέρεται να είναι θύμα του poltergeist του Mackenzie. Σε μια από τις πιο ακραίες περιπτώσεις που αποδίδεται στην παρουσία, το διαμέρισμα του ιδρυτή της εταιρίας, που ήταν δίπλα στο νεκροταφείο, κάηκε, ενώ την ίδια εποχή, ο ίδιος, εργαζόταν σε ένα βιβλίο για την οντότητα. Αν και εκείνη τη στιγμή διατηρούσε ανοιχτό μυαλό για το αν υπήρχε το φάντασμα, όπως είπε ο ίδιος, από τότε σταμάτησε να κάνει ξεναγήσεις και μετακόμισε στην Αυστραλία.

Παρ' όλα αυτά, η χειρότερη πράξη που αποδίδεται μέχρι σήμερα στο φάντασμα του Mackenzie είναι ο θάνατος του μέντιουμ Colin Grant το 2000. Το μέντιουμ πέθανε από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης, λίγες μόλις εβδομάδες μετά από την προσπάθεια εξορκισμού του poltergeist. Πριν πεθάνει, είπε ότι φοβόταν ότι οι προσπάθειές του θα τον σκότωναν.

Όσοι θέλουν να ρίξουν μια ματιά στο φάντασμα -και να παίξουν με την τύχη τους...- θα πρέπει να προγραμματίσουν την εκδρομή τους εκ των προτέρων. Για να αποτρέπονται οι βάνδαλοι, η φυλακή και το μαυσωλείο του Mackenzie παραμένουν κλειδωμένα, προσβάσιμα μόνο μέσω σύντομων επίσημων επισκέψεων.
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου