Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se5, Ep246

 
 
 
Παλιά Λευκοθέα, το αέρινο χωριό
 

Μία βόλτα στα στενά αυτού του εγκαταλελειμμένου χωριού.Η διαδικασία εγκατάλειψης της παλιάς Λευκοθέας (Δράτσοβα ως το 1920) ξεκίνησε το 1961 και ολοκληρώθηκε περίπου το 1980. Με την ιστορία του χωριού ασχολήθηκε επισταμένως ο Γιώργος Αλμαλιώτης ο οποίος έγραψε και σχετικό βιβλίο. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Το εντυπωσιακό φαράγγι Πάντα Βρέχει και το ορεινό πέρασμα της Καλιακούδας στα 2000 μέτρα υψόμετρο
 

Για να φτάσει κανείς στο εντυπωσιακό φαράγγι "Πάντα Βρέχει", χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια, μα σαν βρεθεί εκεί και απολαύσει αυτό το υπέροχο θέαμα που έχει δημιουργήσει η φύση, τότε η κούραση θα εκμηδενιστεί αυτόματα και η ψυχή θα πετάξει σε άλλα μονοπάτια γεμάτα από το μυστήριο και τη μαγεία που εκπέμπει το μέρος...
Το φαράγγι "Πάντα Βρέχει" βρίσκεται στον νομό Ευρυτανίας και ουσιαστικά πρόκειται για μια τοποθεσία στον Κρικελιώτη ποταμό που στην κυριολεξία πάντα βρέχει... μιας και τα παγωμένα νερά από το απόκρημνο βουνό της Καλιακούδας που καταλήγουν εκεί, βρίσκουν τον πιο μαγικό "καταρρακτώδη" τρόπο ώστε να ενωθούν με τα αυτά του ποταμού. Οι εντυπωσιακοί αυτοί καταρράκτες δημιουργούν μια υπέροχη νεροκουρτίνα 80 περίπου μέτρων, και μιας και η ροή τους δεν είναι συμπαγής, διασπώνται, με αποτέλεσμα να δημιουργούν μια τεχνητή ασταμάτητη βροχή που κυριολεκτικά σου κόβει την ανάσα. Και μπροστά τους, μικρές φυσικές πισίνες με κρυστάλλινα νερά σε προκαλούν να βουτήξεις και να γίνεις ένα με τη φύση, αψηφώντας τα ορμητικά νερά του ποταμού που κυλούν πλάι σου.
Όμως δεν είναι εύκολη η διαδρομή που πρέπει κανείς να διασχίσει ώστε να βρεθεί στο μαγικό αυτό μέρος. Μέσα στις δύο περίπου ώρες διαδρομής (μετ' επιστροφής), υπάρχουν πολλές εναλλαγές, και ενώ αρχικά μπορεί να περπατά πλάι στον ποταμό, υπάρχουν πολλά σημεία που η πεζοπορία γίνεται καθαρά και μόνο μέσα από τα παγωμένα νερά του, με μέσο βάθος τους είκοσι με τριάντα πόντους. Προσοχή όμως μιας και σε πολλά σημεία το νερό βαθαίνει περισσότερο, ενώ υπάρχουν στιγμές που φτάνει σε βάθος το ένα περίπου μέτρο.
Η καταλληλότερη εποχή για μια τέτοια εξόρμηση είναι κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες μέχρι και τον μήνα Σεπτέμβριο, που τα νερά του ποταμού δεν έχουν την ορμητικότητα που τους χαρίζεται με τα επιπλέον νερά των βροχών και έτσι η στάθμη τους παραμένει σε χαμηλά επίπεδα όπως και η ροή τους. Όσο για την διαδρομή που πρέπει κάποιος να διασχίσει ώστε να φτάσει ως εκεί ξεκινώντας από το Καρπενήσι, αποτελεί και αυτή ένα δύσκολο κομμάτι, μιας και ο πολλών χιλιομέτρων χωματόδρομος δεν είναι και ότι καλύτερο μπορεί να σου τύχει. Υπάρχουν βέβαια δύο διαφορετικές διαδρομές που καταλήγουν εκεί, μα η καθεμία έχει τον δικό της βαθμό δυσκολίας. Και ενώ ο χωματόδρομος δείχνει να είναι αρχικά βατός, όσο περνούν τα χιλιόμετρα, χαλάει και σε μερικά σημεία γίνεται σχεδόν απροσπέλαστος από τα νεροφαγώματα, οπότε συνιστάται να γίνει με αυτοκίνητο τύπου 4x4. Αρκετές φορές μάλιστα ο δρόμος είναι τόσο στενός και χρειάζεται πολύ προσοχή, ενώ καλό είναι να υπάρχει έστω και η ελάχιστη εμπειρία από χωμάτινες διαδρομές ώστε να αποφευχθούν οι όποιες δυσκολίες. Η πρώτη, σύντομη διαδρομή των 25 περίπου χιλιομέτρων περνά από το Μεγάλο Χωριό και σκαρφαλώνει το απόκρημνο όρος Καλιακούδα, φτάνοντας τα 2004 μέτρα υψόμετρο. Από εκεί, κατηφορίζει στο χωριό Δολιανά ή αλλιώς Στουρνάρα και φτάνει μετά από 2 περίπου ώρες στην γέφυρα της Στουρνάρας όπου και ξεκινά η πεζοπορία, ακολουθώντας πάντα τη φορά του ποταμού. Η δεύτερη, μακρύτερη αλλά ασφαλέστερη και σαφώς πιο βατή διαδρομή που συνιστάται, περνά από το χωριό Γαύρος και τον Προυσό, και από εκεί συνεχίζει προς Τόρνο και Καστανιά. Μετά το χωριό Πρόδρομος, ξεκινά ο χωματόδρομος, που καταλήγει στη γέφυρα της Στουρνάρας αμέσως μετά το χωριό Ροσκά. Σε καμία πάντως περίπτωση δεν συνιστάται η διαδρομή αλλά και η πεζοπορία αυτή μετά από κακοκαιρία.
 
 
Λευκάδα. Η εγκαταλελειμμένη Αμερικανική βάση "υπερκοριός" της εποχής του "Ψυχρού Πολέμου"


*Δεκαετίες 1960 - 1980
Τότε ο πλανήτης είναι χωρισμένος στα δύο. Φιλοαμερικανοί εναντίων φιλορώσων. Είναι η γνωστή ως περίοδος του ψυχρού πολέμου.
Στην Ελλάδα η πλάστιγγα γέρνει υπέρ των Ρώσων και οποιαδήποτε βάση Αμερικανική θεωρείτε βάση του θανάτου σε αντίθεση με αυτές των Ρώσων που θεωρούνται βάσεις της ειρήνης.
Στη Λευκάδα στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου, στη θέση Αμμόκαμπος, κοντά στα παλιά ορυχεία άμμου. Άρχισε να χτίζεται το 1962 και λειτούργησε το 1965 **μια νέα αμερικανική βάση κατασκοπείας με υπερσύγχρονα για εκείνη την εποχή ραντάρ που χρησίμευαν σαν τους σημερινούς υπερκοριούς. *Η περιοχή επιλέχτηκε γιατί είναι το σημείο που διασταυρώνονται οι δυνατοί άνεμοι ερχόμενοι από όλα τα σημεία του ορίζοντα και φυσώντας από διαφορετικές θάλασσες.
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο από την επίσκεψη μας είναι ότι παρόλο που η βάση έχει εγκαταλειφθεί εδώ και 40 χρόνια δεν εντοπίσαμε στη βάση των ραντάρ ούτε μια σκουριασμένη βίδα καθώς είναι κατασκευασμένα από καθαρό ατσάλι.
*Η βάση διέθετε 4 γιγάντιες κεραίες αναμετάδοσης ραδιοκυμάτων καθώς επίσης και τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και δικό της σταθμό ηλεκτροδότησης με 4 τεράστιες γεννήτριες. Τα κτήρια της βάσης όπως και τα κτήρια του καταυλισμού ήταν εντυπωσιακά προσεγμένα στο εσωτερικό τους. Το συγκρότημα διέθετε εκτός από τους κοιτώνες, πλήρως εξοπλισμένα μαγειρεία, χώρους εστίασης και χώρους ψυχαγωγίας ενώ διέθετε μέχρι και γυμναστήριο!
**Τα ηλεκτρονικά αυτά "αυτιά" ήταν στραμμένα κυρίως προς ανατολάς και πιο συγκεκριμένα βόρειοανατολικά στης χώρες του τότε ανατολικού μπλοκ ( βλέπε Αλβανία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία και την τότε ενωμένη Τσεχοσλοβακία).
Η βάση εγκαταλείφθηκε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την πτώση του Ανατολικού μπλοκ. 
 
 
Το 2020...
 

 
Από τα βίντεο που κολλάς...
 
 
 
Ένα εργαστήριο αλχημείας του 16ου αιώνα που βρέθηκε σε μια σήραγγα στην Πράγα


Και πλέον είναι μέρος του Speculum Alchemiae Museum
 
 
Ένα σπίτι προς πώληση γίνεται viral...
 




Τα υπόλοιπα στο bored panda
 
 
Κίτρινη χελώνα - αλμπίνος βρέθηκε στην Ινδία


Μια σπάνια κίτρινη χελώνα εντοπίστηκε στην Ινδία.
Ο αλμπινισμός είναι ένας τύπος γενετικής διαταραχής όπου υπάρχει μικρή ή καθόλου παραγωγή χρωστικής ουσίας στο δέρμα, τα μάτια και τα μαλλιά, ή ακόμα στη γούνα και τα φτερά των ζώων.
Είναι ένα σπάνιο φαινόμενο αλλά μπορεί να επηρεάσει πολλά διαφορετικά ζώα, μεταξύ των οποίων και τις χελώνες.
Η σπάνια χελώνα βρέθηκε σε μια λίμνη στην δυτική Βεγγάλη και διασώθηκε από την εθνική δασική υπηρεσία. - στο: cnn.gr
 

15 φωτογραφίες από την υπέροχη ζωή του Σον Κόνερι
 
 
Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από την ζωή το Σάββατο ο μεγάλος Σον Κόνερι. Το oneman με αφορμή τα 90α του γενέθλια είχε θυμηθεί 15 στιγμές από την ζωή του. - στο: news247.gr
 
 
Σίρλεϊ Τζάκσον: Η συγγραφέας που με τις ιστορίες της τρομοκρατούσε την Αμερική -Η ζωή της ήταν εξίσου ανατριχιαστική, αυτοαποκαλούνταν μάγισσα


Η Σίρλεϊ Τζάκσον θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες Αμερικανίδες συγγραφείς του 20ού αιώνα.
Το «The Haunting of Hill House», που αποτελεί μία από τις πιο πετυχημένες σειρές του Netflix, είναι βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της (1959), το οποίο λέγεται πως είναι μία από τις καλύτερες ιστορίες φαντασμάτων που γράφτηκαν ποτέ. - στο: iefimerida.gr
 
 
Τρομακτικά facts ικανά να σου φέρουν αϋπνίες
 

Πόσες φορές έχεις σκεφτεί «δεν χρειαζόμουν αυτήν την πληροφορία»; Σε αυτό το άρθρο θα το σκεφτείς αρκετές φορές. - στο: in2life.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου