Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Ένας δρόμος στις Βρυξέλλες γεμάτος τοιχογραφίες με ήρωες από κόμικ


Ο Comic Book Route στις Βρυξέλλες είναι ένας δρόμος που οδηγεί σε πολλά τείχη και κτίρια σε όλη την πόλη των Βρυξελλών, καθώς και στις γειτονιές του Laeken και του Auderghem, όπου υπάρχουν μεγάλες τοιχογραφίες μερικών από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες των γαλλο-βελγικών κόμικς, όπως ο Τεν Τεν, τα Στρουμφάκια, ο Αστερίξ, ο Λούκι Λουκ κ.ά.. Το project ξεκίνησε το 1991 από τις τοπικές αρχές σε συνεργασία με το Βελγικό Κέντρο Κόμικ (Belgian Comic Strip Center) προς τιμή της μακράς ιστορίας των κόμικ στο Βέλγιο.
 
 
Το Βέλγιο υπερηφανεύεται για τα κόμικ του. Είναι μια χώρα όπου τα κόμικ έχουν εξελιχθεί σε ένα είδος τέχνης. Το Βέλγιο, με περισσότερους από 700 συγγραφείς κόμικς, έχει περισσότερους καλλιτέχνες κόμικ ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Στην πρωτεύουσα της χώρας μπορεί κανείς να βρει δεκάδες εξειδικευμένα καταστήματα, αγάλματα, τοιχογραφίες, μπαρ και μουσεία αφιερωμένα σ' αυτή την τέχνη. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν είναι τα κόμικς τόσο ριζωμένα στην πραγματικότητα αλλά και στην φαντασία των ανθρώπων.
 

Στις αρχές των δεκαετιών του 20ού αιώνα, τα κόμικ δεν ήταν αυτόνομες δημοσιεύσεις, αλλά δημοσιεύονταν σε εφημερίδες και εβδομαδιαία ή μηνιαία περιοδικά ως επεισόδια. Στις αρχές του 1900, εμφανίστηκαν τα πρώτα δημοφιλή γαλλικά κόμικ. Το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1920 ξεκίνησε η πρώτη μεγάλη παραγωγή κόμικ στο Βέλγιο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, άρχισαν να δημιουργούνται πολλά νέα περιοδικά στη χώρα.
 

Ένα από τα πρώτα βελγικά κόμικ ήταν οι Περιπέτειες του Τεν Τεν του Ζωρζ Προσπέρ Ρεμί, γνωστότερο ως Ερζέ (Hergé), το οποίο δημοσιεύθηκε το 1929. Το 1934, ο Ούγγρος Paul Winckler έκλεισε συμφωνία με το King Features Syndicate και άρχισε να δημοσιεύει τις περιπέτειες του Μίκι Μάους και άλλες φιγούρες της Disney στο περιοδικό του "Le Journal de Mickey". Η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας ενέπνευσε και άλλους εκδότες να δημοσιεύουν περιοδικά με αμερικανικές σειρές. Αυτό συνεχίστηκε στο υπόλοιπο της δεκαετίας, με εκατοντάδες περιοδικά να εκδίδουν κυρίως εισαγόμενο υλικό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κυκλοφόρησε και το Spirou, ένα από τα κορυφαία περιοδικά κόμικ.
 
 
Όταν ξεκίνησε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, η εισαγωγή αμερικανικών κόμικ ήταν αδύνατη. Αυτό έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς νέους καλλιτέχνες να αρχίσουν να εργάζονται στην επιχείρηση των κόμικ και των κινουμένων σχεδίων. Αρχικά, συνέχισαν τις ατελείς αμερικανικές ιστορίες των Superman και Flash Gordon, αλλά αργότερα άρχισαν να δημιουργούν τους δικούς τους ήρωες με τις δικές τους ιστορίες. Τα επόμενα 50 χρόνια, με την υποστήριξη δεκάδων εκδοτών, η αγορά των εγχώριων κόμικ άρχισε να ωριμάζει.
 

Σήμερα, τα γαλλο-βελγικά κόμικ έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, ενώ σειρές όπως ο Λούκι Λουκ, τα Στρουμφάκια, ο Αστερίξ και ο Τεν Τεν απολάμβαναν παγκόσμια επιτυχία.
 
 
Ο Comic Book Route είναι προς τιμή αυτών των χαρακτήρων με περισσότερες από 50 τοιχογραφίες (δείτε όλη τη λίστα των τοιχογραφιών εδώ).
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου