Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Ένα τριγωνικό σπίτι στην ύπαιθρο της Αγγλίας και ο αριθμός 3 που βρίσκεται παντού


Το Triangular Lodge κοντά στο Rushton, στην κομητεία Νορθχαμπτονσάιρ της Αγγλίας, είναι ένα ασυνήθιστο κτίριο.
 
 
 
Το τριών πλευρών σπίτι χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από τον σερ Thomas Tresham, έναν ευσεβή καθολικό, για να εκφράσει την πίστη του. Ο αριθμός τρία, που συμβολίζει την Αγία Τριάδα, είναι εμφανής παντού, από το τριγωνικό σχήμα και τα παράθυρα σε σχήμα τριφυλλιού μέχρι τον αριθμό των ορόφων, τις διάφορες διαστάσεις και τα συμβολικά γράμματα, τις ημερομηνίες και τους αριθμούς που είναι όλα πολλαπλάσια του τρία.

Η οικογένεια του σερ Tresham, ο οποίος ήταν ηγούμενος του τάγματος του Αγίου Ιωάννη στην Αγγλία, κατείχε μεγάλα κτήματα στο Rushton και το Lyveden, τα οποία, στα 15 του, κληρονόμησε από τον παππού του καθιστώντας τον μέλος της ελίτ των καθολικών. Το 1573 υπηρέτησε ως σερίφης του Νορθχαμπτονσάιρ και το 1575 χρίστηκε ιππότης. Η σύνδεσή του με τους Ιησουίτες, αλλά και η "recusancy" [στην ιστορία της Αγγλίας και της Ουαλίας, η κατάσταση εκείνων που αρνούνταν να παρακολουθήσουν τις Αγγλικανικές τελετές. Αυτά τα άτομα ήταν γνωστά ως "recusants". Ο όρος, που προέρχεται από το Λατινικό recusare (σημαίνει άρνηση ή αντίρρηση) χρησιμοποιήθηκε πρώτα για την αναφορά σε εκείνους που παρέμειναν πιστοί στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και δεν προσέρχονταν στις δραστηριότητες της Εκκλησίας της Αγγλίας] τον καθιστούσε απειλή για τους Προτεστάντες, φυλακίστηκε πολλές φορές και του επιβλήθηκαν πρόστιμα για τα πιστεύω του. Κατά τη διάρκεια αυτής μιας παρατεταμένης αιχμαλωσίας, ο Tresham είχε την ιδέα να δημιουργήσει μια μυστική δήλωση της πίστης του.
 

Όταν το 1593 αφέθηκε ελεύθερος, άρχισε να σχεδιάζει ένα τριγωνικό καταφύγιο, ως ένα ιερό αφιερωμένο στην μακρά ταλαιπωρία του. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό το μικρό σπίτι που είναι στολισμένο με ημερομηνίες, εμβλήματα, βιβλικά εδάφια, ασπίδες και επιδέξια σκαλισμένα γκαργκόιλ. Ο συμβολισμός είναι εμφανής σε όλο το κτίριο και όλα τα χαρακτηριστικά σχετίζονται με την Αγία Τριάδα και τη Θεία Λειτουργία. Στους τρεις τοίχους, σε κάθε ένα από τους τρεις ορόφους, υπάρχουν τρία παράθυρα, ενώ σε κάθε πλευρά της στέγης υπάρχουν τρεις τριγωνικές στέγες οι οποίες η κάθε μια διαθέτει καμινάδα στολισμένη με τριφύλλι, το έμβλημα της οικογένειας Tresham.

Οι τρεις πλευρές του κτηρίου είναι διακοσμημένες με τρία διαφορετικά εδάφια (Ησαΐας ΜΕ', 8, Προς Ρωμαίους 8, 35 και Αββακούμ Γ', 2), στα λατινικά, το καθένα με 33 γράμματα.

Το κτήριο διαθέτει τρία εξαγωνικά δωμάτια, ένα σε κάθε όροφο, αφήνοντας έτσι τους τρεις γωνιακούς χώρους τριγωνικούς. Ένας από αυτούς τους χώρους διαθέτει μια σπειροειδή σκάλα, ενώ οι άλλοι δύο είναι μικρά δωμάτια.
 
 
Ο Tresham πέθανε το 1605. Μετά από το θάνατό του, ο γιος του Francis, συμμετείχε στην αποτυχημένη Συνωμοσία της Πυρίτιδας (Gunpowder Plot). Τον Δεκέμβριο του 1605, μόλις 3 μήνες μετά από το θάνατο του πατέρα του, ο Francis εκτελέστηκε για τη συμμετοχή του στη Συνωμοσία.

από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου