Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Γιατί το "Mayday" είναι διεθνής κλήση κινδύνου;


Το "Mayday" είναι ένα σήμα που δηλώνει ότι υπάρχει επείγουσα κατάσταση, απειλητική για τη ζωή κάποιων. Ωστόσο, υπάρχουν και κλήσεις όπως το "pan-pan" που σημαίνει ότι ναι μεν υπάρχει μια επείγουσα κατάσταση, αλλά η οποία δε θέτει άμεσα τη ζωή σε κίνδυνο -για παράδειγμα, ένα πλοίο έχει ξεμείνει από καύσιμα και χρειάζεστε βοήθεια.
 
 
Δείτε ακόμη:

 
Το "Mayday!" είναι μια διεθνής κλήση κινδύνου που χρησιμοποιείται από τους πιλότους αεροπλάνων, από καπετάνιους πλοίων αλλά και από προσωπικό υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκων. Για παράδειγμα, το Λιμενικό των Η.Π.Α. ασχολείται με περίπου 25.000 κλήσεις κινδύνου κάθε χρόνο, μερικές από τις οποίες περιλαμβάνουν τον κωδικό "mayday".

Το σήμα προέκυψε αμέσως μετά από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς η εναέρια κυκλοφορία μεταξύ της Βρετανίας και της ηπειρωτικής Ευρώπης αυξήθηκε. Όλες οι κοντινές χώρες χρειάζονταν ένα διεθνώς κατανοητό σήμα που θα ειδοποιούσε για επείγοντα προβλήματα των αεροσκαφών.

Γιατί όμως δεν χρησιμοποίησαν το τυπικό "SOS";
 
Τα πλοία επικοινωνούσαν μέσω τηλεγράφου χρησιμοποιώντας κώδικα Μορς. Αυτή η τεχνολογία έκανε το "SOS" (τρεις κουκκίδες, τρεις παύλες, τρεις κουκκίδες) ξεκάθαρο. Αντίθετα, οι πιλότοι των αεροσκαφών χρησιμοποιούσαν ασυρματικές κλήσεις και το "SOS", λόγω των συμφώνων του, θα μπορούσε να διαβαστεί λάθος.

Υπεύθυνος για την εύρεση μιας κατάλληλης κωδικής λέξης ήταν ο Frederick Stanley Mockford, ένας ανώτερος αξιωματικός των Διαβιβάσεων στο Λονδίνο. Ισχυρίστηκε ότι, επειδή πολλές πτήσεις ήταν μεταξύ του αεροδρομίου Croydon και του Le Bourget στο Παρίσι, λογικό θα ήταν να χρησιμοποιηθεί ένα παράγωγο μιας γαλλικής λέξης.

Έτσι, σκέφτηκε το "mayday", από τα γαλλικά "m'aider" ("βοηθήστε με"), η οποία από μόνη της είναι μια φιλτραρισμένη έκδοση του "venez m'aider" ή "ελάτε να με βοηθήσετε".

Λόγω των παρεμβολών στους ασυρμάτους και τον δυνατό θόρυβο στο περιβάλλον τους, είπαν στους πιλότους να επαναλάβουν τη λέξη τρεις φορές: "Mayday, Mayday, Mayday." Επίσης, αυτή η επανάληψη χρησιμεύει για να διακριθεί η μετάδοση από άλλους που απλώς αναφέρονται σε μια επείγουσα κλήση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου