Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se5, Ep248


 
Η γραφική Παύλιανη και το εντυπωσιακό πάρκο αναψυχής στις πηγές του Ασωπού
 
 
Στις καταπράσινες πλαγιές του μυθικού όρους Οίτη βρίσκεται χτισμένος σε υψόμετρο 1.040 μέτρων ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Φθιώτιδας, το πανέμορφο χωριό της Παύλιανης.
Με μια μεγάλη και μακριά ανά τους αιώνες πορεία, η Παύλιανη προσελκύει όλο και περισσότερους εκδρομείς, καλύπτοντας κάθε απαίτηση, μιας και η ομορφιά της διαφοροποιείται ανάλογα με τις εποχές του χρόνου.
Γνωστή από τους αρχαίους ακόμα χρόνους, σε κοντινή απόσταση από τα ερείπια του ναού που είναι αφιερωμένος στον Ηρακλή, στο μέρος που κατά τη μυθολογία ο ανίκητος αυτός άνδρας τοποθετεί τον εαυτό του στην Πυρά στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από τον δηλητηριασμένο χιτώνα που του έδωσε άθελά της η γυναίκα του Διηάνειρα οδηγώντας τον σε φριχτό θάνατο, κερδίζει με τον τρόπο της λίγη από τη μυθικότητα αυτού, γεμίζοντας έτσι την αρχή των σελίδων της δικής της ιστορίας. Όσο για τη θεωρία της ονομασίας της, αναφέρεται ότι την οφείλει στους πρώτους της κατοίκους, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που πίστεψαν στα διδάγματα του Αποστόλου Παύλου, ενώ μια πιο πιθανή εκδοχή είναι να οφείλεται σε Σλαβική ονομασία.
Το χωριό έχει ενταχθεί στο Habitat Agenda, ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη των παραδοσιακών χωριών και στην εκτέλεση πρότυπων έργων ανάπλασης για την αναβάθμισή τους.
Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Παύλιανης, αποτελεί το φυσικό πάρκο αναψυχής στις πηγές του Ασωπού, το οποίο αποδεικνύει μάλιστα και την αγάπη όλων για τον τόπο τους.
 
 
Η απόκοσμη "Μαύρη Τρύπα" της Μάνης - Έρημος Μάνης
 

Βρισκόμαστε στη Μάνη, έναν τόπο ιστορικό, ξεχωριστό αλλά και εξαιρετικά άγονο. Πετάμε κοντά στο χωριό Έρημος της δυτικής Μάνης, που - όπως μαρτυρά και το όνομα του - αποτελεί μια απέραντη έρημο από πέτρες, με χαμηλή μόνο βλάστηση.
Το μονότομο αυτό τοπίο όμως ξαφνικά διακόπτεται από μία "Μάυρη Τρύπα". Και την ονομάζουμε έτσι γιατί είναι το μόνο σημείο που δεν ανατέλλει και δεν βλέπει ο καυτός ήλιος της Μάνης.
Πετάμε πάνω από το σπηλαιοβάραθρο που πιθανότατα ονομάζεται Βαθύ Μουζί - από τις ελάχιστες πληροφορίες που υπάρχουν γι αυτό.
Οι κάθετοι "τοίχοι" του προκαλούν δέος και χάρη σ' αυτούς και το μεγάλο βάθος που έχει, δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για ένα μικρό δάσος στο εσωτερικό του. Η υγρασία που παγιδεύεται εκεί και η ελάχιστη ηλιοφάνεια που μπαίνει στο βάραθρο τροφοδοτούν τα μοναδικά στην περιοχή δέντρα ώστε να έχουν ευδοκιμήσει και να ανταγωνίζονται ποιο θα μπορέσει να βρει πρώτο πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.
Σίγουρα αξίζει να μελετηθεί περαιτέρω από τους σπηλαιολόγους ώστε να χαρτογραφηθεί και να αποκαλύψει τα καλά κρυμμένα μυστικά της. 


Το Μον-Σαιν-Μισέλ από ψηλά
 
 
 
Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το Μον-Σαιν-Μισέλ (Mont Saint-Michel) κάθε χρόνο, αλλά κανένας δεν το έχει δει έτσι. Το γαλλικό νησί στη Νορμανδία φημίζεται για το υπέροχο μοναστήρι που βλέπει στην πόλη.
 
 
Κίσσαβος: Ανακαλύψτε το αντίπαλο δέος του Ολύμπου
 
 
«Ο Όλυμπος κι ο Κίσσαβος, τα δυο βουνά μαλώνουν, το ποιο να ρίξει την βροχή, το ποιο να ρίξει χιόνι», αναφέρει το γνωστό κλέφτικο τραγούδι. Και όχι τυχαία, αφού ο Κίσσαβος αποτελεί το αντίπαλο δέος του Όλυμπου.
Στα βορειοανατολικά του νομού Λάρισας, λοιπόν, κάτω από το βουνό των θεών, βρίσκεται το θηλυκό- κατά τη μία ονομασία του- βουνό της Θεσσαλίας. Η Όσσα ή Κίσσαβος χωρίζεται από τον «μεγάλο αδελφό» της, στον Όλυμπο, στα βόρεια, από την κοιλάδα των Τεμπών, κι αποτελεί γεωλογική συνέχειά του. - στο: newsbeast.gr

 
Καρχαρίας με πάνω από 50 ψάρια στο στόμα του! Η νικητήρια εικόνα διαγωνισμού υποβρύχιας φωτογραφίας
 
 
Το περιοδικό υποβρυχίων καταδύσεων Scuba Diving ανακοίνωσε τον νικητή του διαγωνισμού φωτογραφίας που διοργάνωσε για το 2020. Η νικητήρια φωτογραφία ανήκει στον Evans Baudin από την Baja California του Μεξικού. - στο: mikropragmata.lifo.gr


Βακλαβάς, κομφέτα, τσοκολάτα: Το θρυλικό «Γλυκισματοποιείο» που έμαθε στους Έλληνες τη σοκολάτα
 
 
Ένα ταξίδι στο χρόνο και στις γεύσεις από το περίφημο «Γλυκισματοποιείο».
[...] Ήδη από το 1841 ο πατριάρχης της οικογένειας Παυλίδη είχε δημιουργήσει το περίφημο «Γλυκισματοποιείο», στη γωνία των οδών Βύσσης και Αιόλου, στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί προσέφερε στους Αθηναίους «βακλαβά», «κομφέτα» και λουκούμια, ενώ παράλληλα στις βιτρίνες του μπορούσε να βρει κανείς εισαγόμενα φιστίκια, μέλι αλλά και οινοπνευματώδη ποτά. - στο: menshouse.gr


Πώς κάλυψε ο Τύπος τον θάνατο του μεγάλου στιχουργού Πυθαγόρα
 
 
Σήμερα συμπληρώνονται 41 χρόνια από τη μέρα που ένας από τους πολύ μεγάλους Έλληνες στιχουργούς έφυγε απ’ τη ζωή, απότομα, ξαφνικά, μόλις στα 49 του χρόνια. Ο Πυθαγόρας, γνωστός για τόσα τραγούδια που αν αρχίσεις να τα αναφέρεις, θα αδικήσεις όσα θα αφήσεις αναγκαστικά απ’ έξω,  άφησε την τελευταία του πνοή από έμφραγμα μια μέρα σαν σήμερα στις 12 Νοεμβρίου του 1979. - στο: oneman.gr


Ο πυγμάχος Μπιλάλ Φαουάζ έκοβε το σώμα του με ξυράφι στην απόγνωση για δικαίωση
 

'Μπήκε' στην Αγγλία ως θύμα της σύγχρονης δουλείας. Μετά μπήκε στο σύστημα της πρόνοιας και στα 18 έγινε άπατρις. Θα μπορούσε να σωθεί από την πυγμαχία, σπορ με το οποίο εκπροσώπησε τους Άγγλους έξι φορές. Παρ' όλα αυτά, δεν του έδωσαν άδεια παραμονής. Το έκαναν 16 χρόνια αργότερα και ενώ ο Κέβιν Μπιλάλ Φαουάζ έγινε φίλος 'με τον πόνο και το σκοτάδι'. - στο: contra.gr


Οι Ολλανδοί είναι οι λιγότερο καθαροί Ευρωπαίοι
 

Ποιοι είναι όμως οι πιο «καθαροί» – και πού βρίσκεται η Ελλάδα. - στο: mikropragmata.lifo.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου