Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se5, Ep249

 

 

 
Το «Κόκκινο» Ναυάγιο της Λακωνίας. Πλοίο - φάντασμα ή θύμα οικονομικής αποτυχίας; Ναυάγιος Δημήτριος
 
 
Το Δημήτριος είναι ένα ελληνικό ναυάγιο διάσημο λόγω της γραφικής του θέσης σε μια εύκολα προσβάσιμη αμμώδη παραλία κοντά στο Γύθειο.
 
 
Τρίκαλα Γεφύρι Παλαιοκαρυάς. Ο καταρράκτης που αναδύονται νεράιδες.


Μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από τις σελίδες ενός παραμυθιού. Το σκηνικό που απλώνεται μπροστά στα μάτια όσων θα βρεθούν στο πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς με τους δύο τεχνητούς καταρράκτες, είναι απλά μαγευτικό και υπέροχο.
Το επιβλητικό μονότοξο γεφύρι δεσπόζει σε ένα στένωμα, περίπου μισό χιλιόμετρο από την Κάτω Παλαιοκαρυά. Δύο φράγματα που κατασκευάστηκαν το 1970 σχηματίζουν δύο τεχνητούς καταρράκτες, που δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά στην μαγευτική εικόνα. Η κατασκευή του πέτρινου τοξοτού γεφυριού τοποθετείται γύρω στα 1500 και έχει μήκος 26 μέτρα, ενώ οι εντυπωσιακοί καταρράκτες φτάνουν τα 12 και τα 2 μέτρα αντίστοιχα.
Ο μικρός ποταμός Παλαιοκαρίτης που διαρρέει την χαράδρα - η οποία ονομάζεται και Γκρόπα- ξεκινά από το βουνό Γκρόπα και καταλήγει στον Πορταϊκό. Η, δε, Παλαιοκαρυά χτισμένη στα 730 μέτρα, στην κοιλάδα του Πορταϊκού, είναι ένα μικρό χωριό, που απέχει 35 χλμ από την πόλη των Τρικάλων.
Ο μύθος με τις νεράιδες.
Για το συγκεκριμένο γεφύρι υπάρχει και ο μύθος με της αναδυόμενες νεράιδες. Είναι τέτοια η φυσική ομορφιά του τοπίου που η παράδοση - μύθος θέλει να ξεπροβάλλουν νεράιδες μέσα από τον καταρράκτη και να μαγεύουν τους επισκέπτες. 
 
 
Παλιό Μικρό Χωριό,το στολίδι της Ευρυτανίας
 

Το Παλιό Μικρό Χωριό βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από το Μικρό Χωριό και είναι χτισμένο μέσα σε πυκνό ελατοδάσος σε υψόμετρο 950 μέτρων.
Οι γραπτές μαρτυρίες αναφέρουν την ύπαρξη του Μικρού Χωριού πριν από τον 14ο αιώνα, με το όνομα «Τζίρο».
Το 1818 ο Γάλλος περιηγητής Πουκεβίλ, αναφέρει στις περιγραφές του το Μικρό Χωριό το οποίο κατατάσσει στα «Πολιτοχώρια» στα χωριά δηλαδή που πολλοί από τους κατοίκους του ξενιτεύονταν στην Κωνσταντινούπολη για να «καζαντίσουν». Αρκετοί από τους Μικροχωρίτες που δούλεψαν και δημιούργησαν περιουσίες στην Κωνσταντινούπολη, γύρισαν στο χωριό και έχτισαν πετρόχτιστα αρχοντικά, με ανώγια και κατώγια, καμάρες και αυλές. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονταν στο τμήμα του χωριού που κατολίσθησε το 1963.
Οι Μικροχωρίτες συμμετείχαν στους αγώνες της επανάστασης του 1821 και αρκετοί από αυτούς πήραν μέρος στη μάχη του Κεφαλόβρυσου (1823) υπό τον Μάρκο Μπότσαρη.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στις 18 Δεκεμβρίου 1942, διεξήχθη στην περιοχή μάχη μεταξύ δύναμης του ΕΛΑΣ και ιταλικού συντάγματος. Στη μάχη που είναι γνωστή ως «Μάχη του Μικρού Χωριού», οι αντάρτες του ΕΛΑΣ χτύπησαν σε ενέδρα την εμπροσθοφυλακή του ιταλικού συντάγματος, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στους Ιταλούς.Οι Ιταλοί προχώρησαν σε πράξεις αντιποίνων καίγοντας πολλά σπίτια του χωριού και εκτελώντας ομήρους που είχαν συλλάβει από τα γύρω χωριά.
Το Μικρό Χωριό εγκαταλείφθηκε από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ύστερα από μεγάλες κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στις 13 Ιανουαρίου 1963 στην πλαγιά βορειοδυτικά του χωριού, προκαλώντας το θάνατο 13 κατοίκων. Οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν κοντά στον Καρπενησιώτη ποταμό και δημιούργησαν το Νέο Μικρό Χωριό.
 
 
Τάφρος Μαριανών: Απόκοσμες εικόνες από βαθυσκάφος της Κίνας που κατέβηκε σε βάθος 9.909μ.
 

Σπάνιες εικόνες από το πιο απόκοσμο σημείο του πλανήτη όπου η πίεση που ασκείται ισοδυναμεί με το βάρος 2.000 ελεφάντων. - στο: ethnos.gr
 
 
Ο πιτσιρικάς, το 'χει!
 
 
 
Έχω ξεμείνει τόσο γρήγορα που τα κάνω!



Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου: Διασχίζοντας το Βουνό των Κενταύρων σε 55 Ώρες και 20 Λεπτά
 


Τι κάνεις αφού έχεις κατακτήσει τις 7 ψηλότερες κορυφές του κόσμου και έχεις διασχίσει τα πιο ξακουστά μονοπάτια; Επιστρέφεις με όραμα στο γενέθλιο τόπο σου. Οι πολύπειροι εμπνευστές του φιλόδοξου πηλιορείτικου εγχειρήματος μίλησαν στον Θεοδόση Μίχο. - στο: popaganda.gr 
 
 
Βυτίνα Αρκαδίας: Αρχοντική και χαμένη στα έλατα
 

Κτισμένη στους πρόποδες του Μαινάλου και σε υψόμετρο 1033 μέτρα, βρίσκεται η ελατόφυτη Βυτίνα. Χαρακτηρίζεται ως το λαμπερό πετράδι του Μαινάλου, με τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια, τα γραφικά στενά, τη ζωντανή πλατεία, την παλιά εκκλησία του Αγίου Τρύφωνος και τα δεντροσκέπαστα δρομάκια. Αποτελεί ένα πασίγνωστο τόπο ορεινών αλλά και θερινών διακοπών. Το όνομά της κατά την επικρατέστερη άποψη προέρχεται από τη λέξη “Βυθός”. Αυτό οφείλεται στο ότι αρχικά ήταν κτισμένη σε λεκάνη ανάμεσα σε λόφους. Φέρεται να κτίσθηκε μετά τη διάλυση της αρχαίας πόλης “Μεθύδριο” τα ερείπια της οποίας βρίσκονται σε απόσταση 5 χλμ. Η Βυτίνα φέρεται ότι ιδρύθηκε περί το 350 μ.Χ., σε απόσταση 2-3 χλμ. από τη σημερινή θέση, στη περιοχή Δαμασκηνιά. - στο: maxmag.gr
 
 
Όταν ο Μακρυγιάννης καλλιεργούσε το θέατρο του Διονύσου!
 

Η τελευταία κόντρα του με τον Όθωνα για τις ανασκαφές στα χωράφια του (1862) - στο: taathinaika.gr 
 
 
Μέσα στο έρημο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Φάληρο
 


 
Το ανενεργό εδώ και σχεδόν μισό αιώνα εργοστάσιο της ΔΕΗ, που έδωσε ρεύμα στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, συνέβαλε καθοριστικά στον εξηλεκτρισμό της Αθήνας και βοήθησε στην ανάπτυξη της βιομηχανίας. Λόγω της συνδικαλιστικής δράσης του πατέρα του εκεί, ο Θανάσης Βέγγος θα σταλεί να υπηρετήσει τη θητεία του στη Μακρόνησο ως φύλακας πολιτικών κρατουμένων. Μέχρι σήμερα, όλες οι προσπάθειες να γίνει μουσείο και πολυχώρος πολιτισμού έχουν ναυαγήσει. Παραμένει τόπος μνήμης, Ιστορίας και σιωπής, εκλιπαρώντας για φροντίδα. - στο: lifo.gr
 
 
Τι κρύβεται πίσω από τη μικρή «παράταιρη» πόρτα στην Βασιλίσσης Σοφίας 4



Όσοι περνούν από την Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας ίσως έχουν παρατηρήσει μια μικρή μεταλλική πόρτα που παραπέμπει σε άλλη εποχή - στο: iefimerida.gr


Το ρεμπέτικο και ο Μάρκος Βαμβακάρης σε κόμικς


Η «Τετράς η Ξακουστή του Πειραιώς» σχηματίστηκε το 1934, ήταν η πρώτη κομπανία με μπουζουκομπαγλαμάδες σπεσιαλίστες μουσικούς. Αποτελούνταν από τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Γιώργο Μπάτη, που υπήρξε ο «νονός» του ονόματος της ορχήστρας, και τους Μικρασιάτες Ανέστο Δελιά και Στράτο Παγιουμτζή. Ο Μάρκος ήταν τότε 29 χρονών, ο Δελιάς 22, ο Στράτος 28 με 30 και ο Μπάτης, από τους πρωτομάστορες του ρεμπέτικου, 45 με 50, του οποίου οι ηχογραφήσεις εντοπίζονται από τις αρχές του αιώνα. - στο: athensvoice.gr


«Πήγα μαζί του για να με κάνει νο1»: Ο βασιλιάς του στίβου που πούλησε το σώμα του στο διάβολο για την κορυφή
 

 

Πιθανότατα για κάποιους να είναι εύκολο να τον δείξουν με το δάχτυλο και να κάνουν λόγο για ανίερη συμφωνία με τον διάβολο.
Το 1999 ο Πάτρικ Σιόμπεργκ αποφασίζει να βάλει τέλος στην καριέρα του καθώς έχει φτάσει πια τα 34 και δεν μπορεί πια να είναι ανταγωνιστικός με άλματα κοντά στα 2.40. - στο: menshouse.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου