Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Όρος Ουάσινγκτον: Το μέρος με τον χειρότερο καιρό


Το όρος Ουάσιγκτον, στα λευκά Όρη, είναι η υψηλότερη κορυφή στις βορειοανατολικές ΗΠΑ και το πιο διάσημο βουνό ανατολικά του ποταμού Μισισιπή. Πριν φτάσουν εκεί οι Ευρωπαίοι έποικοι, οι ντόπιοι ονόμασαν το βουνό Agiocochook, δηλαδή "Σπίτι του Μεγάλου Πνεύματος". Σήμερα, είναι πιο γνωστό ως "το μέρος του χειρότερου καιρού στον κόσμο".
 
 
 
Το όρος Ουάσιγκτον βρίσκεται στην εύκρατη κλιματική ζώνη αλλά έχει συνθήκες όπως η Αρκτική. Υπερβολικό κρύο, χιονοπτώσεις όλο το χρόνο, πυκνή ομίχλη, βαρύς παγετώνες και ασυνήθιστοι άνεμοι είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του. Η κορυφή δεν έχει ύψος μόλις 1.917 μέτρα αλλά αντέχει σε μερικούς από τους πιο ακραίους καιρούς του πλανήτη που μπορούν να συγκριθούν μόνο με εκείνους στην κορυφή του όρους Έβερεστ ή στον Νότιο Πόλο.
 

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην κορυφή του όρους είναι -46°C. Μόνο ο Νότιος Πόλος είναι πιο κρύος. Η υψηλότερη ταχύτητα ανέμου που καταγράφηκε εκεί ήταν 372 χλμ/ώρα, η οποία παρέμεινε η ταχύτερη ταχύτητα ανέμου που καταγράφηκε ποτέ οπουδήποτε στη γη, για το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα (μπορεί να συγκριθεί μόνο με τους πιο άγριους τυφώνες). Στην κορυφή, επικρατούν τέτοιο άνεμοι 110 ημέρες το χρόνο κατά μέσο όρο. Στις 16 Ιανουαρίου του 2004, στην κορυφή σημειώθηκε θερμοκρασία -42°C και άνεμοι ταχύτητας 140,8 χλμ/ώρα, που είχε σαν αποτέλεσμα η τιμή της αισθητής θερμοκρασία να είναι -74,77°C.
 

Ο ακραίος καιρός του όρους οφείλεται στην γεωγραφική του θέση. Η κορυφή βρίσκεται στην πορεία αρκετών καταιγίδων, κυρίως από τον Ατλαντικό προς το νότο, την περιοχή του Κόλπου και τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό. Η κατακόρυφη άνοδος του οροσειρά Presidential, σε συνδυασμό με τον προσανατολισμό Βορρά προς Νότο, το καθιστά σημαντικό εμπόδιο στους δυτικούς ανέμους. Τους χειμερινούς μήνες, λόγω των σχετικών θερμοκρασιακών διαφορών μεταξύ του Βορειοανατολικού και του Ατλαντικού Ωκεανού, αναπτύσσεται ένα σύστημα χαμηλής πίεσης κατά μήκος της ακτής που δημιουργεί άγριες ριπές ανέμου.
 

Για σχεδόν 62 χρόνια, το όρος κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ για την ταχύτερη ριπή αέρα που έχει καταγραφεί ποτέ στην επιφάνεια της Γης. Στις 12 Απριλίου του 1934, ερευνητές στο Mount Washington Observatory κατέγραψαν ταχύτητες ανέμου 371 χλμ/ώρα. Το ρεκόρ ανατράπηκε το 1996 όταν, κατά τη διάρκεια του τυφώνα Olivia, ένας μη επανδρωμένος σταθμός οργάνων στο Νησί Barrow της Αυστραλίας κατέγραψε το νέο ρεκόρ των 407 χλμ/ώρα. Το βασικό κτίριο του παρατηρητηρίου, που χτίστηκε το 1932, καθώς και πολλές δομές του, είναι στην κυριολεξία αλυσοδεμένα στο έδαφος.
 

Επίσης, το όρος λαμβάνει πολύ υψηλά επίπεδα υετού. Χιονοπτώσεις συμβαίνει σχεδόν όλο το χρόνο, κατά μέσο όρο 280 ίντσες το χρόνο. Τον Φεβρουάριο του 1969, μέσα σε 24 ώρες, καταγράφηκε το ρεκόρ των 49,3 ιντσών χιονιού. Αυτές οι καιρικές συνθήκες ώθησαν τον Charles Brooks, τον άνθρωπο πίσω από τη δημιουργία του παρατηρητηρίου, να αποκαλέσει το όρος Ουάσιγκτον ως "το μέρος του χειρότερου καιρού στον κόσμο".
 
 
Η κορυφή και το παρατηρητήριο αποτελούν δημοφιλές τουριστικό προορισμό. Το βουνό είναι τμήμα μιας δημοφιλούς περιοχής πεζοπορίας, με το Appalachian Trail να διασχίζει την κορυφή, ενώ, για όσους δεν κάνουν πεζοπορία, υπάρχει οδοντωτός σιδηρόδρομος που φτάνει μέχρι την κορυφή. Επίσης, οι ισχυροί άνεμοι έχουν κάνει την περιοχή δημοφιλή τοποθεσία για πτήσεις με ανεμόπτερα.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου