Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Ο κατά συρροή δολοφόνος που κέρδισε σε τηλεπαιχνίδι γνωριμιών κατά τη διάρκεια της δολοφονικής μανίας του

Ο Rodney Alcala το 1980

Ο Rodney Alcala, γνωστός με το παρατσούκλι "Dating Game Killer", πριν από την εμφάνισή του σε τηλεπαιχνίδι γνωριμιών, είχε σκοτώσει τουλάχιστον τέσσερα άτομα και σύντομα, θα σκότωνε ξανά.
 
 
 
Για τους περισσότερους, η 13η Σεπτεμβρίου του 1978 ήταν μια συνηθισμένη ημέρα. Όμως, για την Cheryl Bradshaw, την bachelorette στην τηλεοπτική εκπομπή γνωριμιών "The Dating Game", εκείνη η ημέρα ήταν σημαντική. Από μια σειρά από εργένηδες, επέλεξε τον όμορφο νούμερο ένα, τον Rodney Alcala, ο οποίος όμως έκρυβε ένα θανατηφόρο μυστικό: ήταν ένας αμετανόητος κατά συρροή δολοφόνος.
 

Σήμερα, αν ίσως δεν υπήρχε η επονομαζόμενη "γυναικεία διαίσθηση", να θυμόμασταν την Bradshaw ως ένα ακόμα από τα θύματα του Alcala. Μετά από το τέλος της εκπομπής, η Bradshaw συνομίλησε με τον Alcala και ο οποίος της πρόσφερε ένα αξέχαστο ραντεβού. Όμως, ο όμορφος νέος της φαινόταν παράξενος.
 
"Άρχισα να νιώθω παράξενα", είπε η ίδια πολύ αργότερα. "Ήταν ανατριχιαστικός. Απέρριψα την πρότασή του. Δεν ήθελα να τον ξαναδώ".
 
Κάποιος άλλος από τους εργένηδες του επεισοδίου, ο ηθοποιός Jed Mills, θυμήθηκε ότι "ο Rodney ήταν κάπως ήσυχος. Τον θυμάμαι γιατί είπα στον αδερφό μου ότι φαινόταν καλός αλλά ανατριχιαστικός. Κοιτούσε πάντα χαμηλά και δεν έκαναν επαφή με τα μάτια".

Αν η δημοφιλής εκπομπή είχε κάνει έλεγχο στο ιστορικό των εργένηδων που συμμετείχαν, θα είχε ανακαλύψει ότι αυτός ο "όμορφος αλλά ανατριχιαστικός" τύπος είχε κάνει ήδη τρία χρόνια φυλακή για βιασμό και ξυλοδαρμό ενός κοριτσιού οκτώ ετών -είχε κάνει το ίδιο και σε ένα 13χρονο- και ήταν στη λίστα των δέκα πιο καταζητούμενων φυγάδων του FBI.

Όμως, μερικές φορές, ο έλεγχος δεν μπορεί να αποκαλύψει ολόκληρη την ιστορία. Στην περίπτωση του Alcala, η ιστορία έλεγε για τουλάχιστον τέσσερις δολοφονίες, με τις οποίες όμως δεν είχε συνδεθεί ακόμη.

Όπως μπορεί κανείς να φανταστεί, η απόρριψη της Bradshaw πιθανότατα πυροδότησε τη μανία του Alcala. Συνολικά, πριν και μετά από την τηλεοπτική του εμφάνιση, ο σαδιστικός "Dating Game Killer" ισχυρίστηκε ότι σκότωσε κάπου μεταξύ 50 και 100 ανθρώπων.

Ο Rodney Alcala γεννήθηκε στο Σαν Αντόνιο του Τέξας το 1943. Στα 8 του, ο πατέρας του μετακόμισε την οικογένεια στο Μεξικό. Όμως, τρία χρόνια αργότερα, τους παράτησε, οπότε, η μητέρα του πήρε τον Rodney και την αδερφή του σε ένα προάστιο του Λος Άντζελες.

Στα 17 του κατατάχτηκε στον στρατό ως υπάλληλος, αλλά μετά από έναν νευρικό κλονισμό, απολύθηκε λόγω ψυχολογικών προβλημάτων. Κατόπιν, ο έξυπνος νεαρός -με δείκτη ευφυίας 135- παρακολούθησε μαθήματα στο UCLA.

Όπως πολλοί κατά συρροή δολοφόνοι, ο Alcala είχε και αυτός το δικό του στυλ. Οι υπογραφές του ήταν τα χτυπήματα, οι δαγκωματιές, ο βιασμός και ο στραγγαλισμός -έπνιγε συχνά τα θύματά του, μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους και όταν εκείνα επανέρχονταν, ξεκινούσε πάλι τη διαδικασία. Στην πρώτη του γνωστή απόπειρα δολοφονίας, κατάφερε μόνο τα δύο από αυτά. Το θύμα ήταν η Tali Shapiro, ένα οκτάχρονο κορίτσι που το δελέασε στο διαμέρισμά του στο Χόλιγουντ το 1968.

Η Shapiro ίσα που επέζησε του βιασμού και του ξυλοδαρμού που υπέστη. Σώθηκε χάρη σε έναν περαστικό ο οποίος ανέφερε στην αστυνομία πιθανή απαγωγή. Ο Alcala έφυγε από το διαμέρισμά του όταν έφτασε η αστυνομία και παρέμεινε φυγάς. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο John Berger για να εγγραφεί στη σχολή κινηματογράφου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης όπου σπούδασε υπό τον Ρόμαν Πολάνσκι.

Όταν τον αναγνώρισαν χάρη σε μια αφίσα του FBI, ο Alcala ταυτοποιήθηκε ως ο δράστης του βιασμού και της απόπειρας δολοφονίας της Shapiro. Συνελήφθη το 1971, αλλά καταδικάστηκε σε φυλάκιση μόνο με την κατηγορία της επίθεσης (η οικογένεια της Shapiro δεν της επέτρεψε να καταθέσει, καθιστώντας ανέφικτη την καταδίκη για βιασμό). Αφού πέρασε τρία χρόνια πίσω από τα κάγκελα, σύντομα βρέθηκε για ακόμη δύο χρόνια στη φυλακή έπειτα από επίθεση σε ένα 13χρονο κορίτσι.

Οι αρχές τον άφησαν ελεύθερο με αναστολή και με τον κίνδυνο τα φύγει στη Νέα Υόρκη για να "επισκεφτεί συγγενείς". Σήμερα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μέσα σε επτά ημέρες από την άφιξή του εκεί, σκότωσε την φοιτήτρια Elaine Hover, η οποία ήταν κόρη γνωστού ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων του Χόλιγουντ και βαφτιστήρα του Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ και του Ντιν Μάρτιν.

Λίγο μετά από όλα αυτά, το 1978, με κάποιον τρόπο βρήκε δουλειά στους Los Angeles Times, αυτή την φορά με το πραγματικό του όνομα, που όμως πλέον είχε ποινικό μητρώο. Την ημέρα ήταν δακτυλογράφος, αλλά τη νύχτα δελέαζε νεαρά κορίτσια στο να συμμετάσχουν στο επαγγελματικό του πορτφόλιο. Μερικά από αυτά, χάθηκαν και κανείς δεν άκουσε ποτέ ξανά τίποτα.

Την χρονιά μετά από την εμφάνιση στο τηλεπαιχνίδι, η 17χρονη Liane Leedom κατάφερε και ξέφυγε χωρίς να πάθει τίποτα από μια φωτογράφηση με τον Alcala. Η ίδια δήλωσε ότι "της έδειξε το πορτφόλιό του, το οποίο, εκτός από γυναίκες, περιελάμβανε και [γυμνούς] έφηβους".

Έκτοτε, η αστυνομία δημοσίευσε φωτογραφίες από το "χαρτοφυλάκιο" του Alcala για να βοηθήσει στην αναγνώριση των θυμάτων (οι φωτογραφίες είναι ακόμα διαθέσιμες). Με τα χρόνια, πολλοί είναι αυτοί που εμφανίστηκαν και αποκάλυψαν την τρομακτική εμπειρία τους με τον δολοφόνο.
 
Φωτογραφίες των θυμάτων του Rodney Alcala (συμπεριλαμβανομένου της Robin Samsoe, κάτω δεξιά) προβάλλονται κατά τη διάρκεια της δίκης του 2010 στην Καλιφόρνια, 2 Μαρτίου 2010

Η υπόθεση που θα σταματούσε την δολοφονική μανία του Rodney Alcala ήταν εκείνη της 12χρονης Robin Samsoe. Στις 20 Ιουνίου του 1979, η Samsoe εξαφανίστηκε από το Χάντινγκτον Μπιτς της Καλιφόρνια καθώς πήγαινε στο μάθημα μπαλέτου.

Οι φίλοι της είπαν ότι τους πλησίασε ένας ξένος στην παραλία και ρώτησε αν θα ήθελαν να φωτογραφηθούν. Εκείνοι αρνήθηκαν και η Samsoe έφυγε, παίρνοντας το ποδήλατο ενός φίλου για να πάει στο μάθημα. Κάπου εκεί, η Samsoe εξαφανίστηκε. Σχεδόν 12 ημέρες αργότερα, ένας δασοφύλακας βρήκε τα οστά της -που έχουν καταστραφεί από ζώα- σε μια δασική περιοχή κοντά στους πρόποδες της Πασαντένα της Σιέρα Μάντρε.

Στις ανακρίσεις που ακολούθησαν, ένας αστυνομικός έφτιαξε ένα σκίτσο και ο πρώην αξιωματικός αναστολής του Alcala αναγνώρισε το πρόσωπο. Λόγω του σκίτσου, του εγκληματικού παρελθόντος του και το ότι βρήκαν τα σκουλαρίκια της Samsoe σε ένα ντουλάπι του Alcala, η αστυνομία ήταν σίγουρη ότι είχε βρει τον ένοχο.

Η δίκη ξεκίνησε το 1980, αλλά η οικογένεια της Samsoe έπρεπε να διαβεί έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο μέχρι να βρει δικαιοσύνη.

Οι ένορκοι έκριναν τον Alcala ένοχο για δολοφονία πρώτου βαθμού και έλαβε τη θανατική ποινή. Ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο της Καλιφόρνιας ανέτρεψε αυτήν την απόφαση λόγω του ότι έκρινε ότι οι ένορκοι ήταν προκατειλημμένοι μαθαίνοντας τα προηγούμενα εγκλήματα σεξουαλικής φύσης του Alcala. Έπρεπε να περάσουν ακόμη έξι χρόνια για να δικαστεί ξανά.

Στη δεύτερη δίκη το 1986, μια άλλη επιτροπή ενόρκων τον καταδίκασε ξανά σε θάνατο. Όμως, ούτε αυτή η ποινή εκτελέστηκε καθώς και αυτή ανατράπηκε το 2001, καθώς, όπως έγραψε ο LA Weekly, "εν μέρει επειδή ο δικαστής δεν επέτρεψε σε έναν μάρτυρα να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι ο δασοφύλακας που βρήκε το σώμα της Samsoe είχε υπνωτιστεί από τους ανακριτές".

Τελικά, το 2010, 31 χρόνια μετά από τη δολοφονία, έγινε τρίτη δίκη.

Όσο ο Alcala ήταν στην φυλακή δημοσίευσε μόνος του ένα βιβλίο -με τίτλο You, the Jury- στο οποίο διακήρυττε την αθωότητά του στην υπόθεση Samsoe. Επίσης, άσκησε δύο αγωγές κατά του ποινικού συστήματος της Καλιφόρνια, μια για ένα ατύχημα που γλίστρησε και έπεσε, και μια επειδή η φυλακή αρνούνταν να του παρέχει μενού με χαμηλά λιπαρά.

Προς μεγάλη έκπληξη όλων, ο Alcala ανακοίνωσε ότι θα ήταν ο δικηγόρος του στην τρίτη δίκη του. Παρόλο που πλέον, 31 χρόνια μετά από τη δολοφονία της Samsoe, οι ερευνητές είχαν συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του για τέσσερις διαφορετικές δολοφονίες του παρελθόντος. Στη δίκη του 2010, η εισαγγελία κατάφερε να συνδυάσει αυτές τις νέες κατηγορίες δολοφονίας με εκείνες για την Samsoe.

Ο Alcala στη δίκη του 2010, 2 Μαρτίου 2010

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι ένορκοι είχαν μια παράξενη εμπειρία. Ο Alcala, ενεργώντας ως δικηγόρος του εαυτού του, έθετε ερωτήσεις στον ίδιο -αναφερόμενος στον εαυτό του ως "κος Alcala"- με βαθιά φωνή, τις οποίες μετά απαντούσε.

Αυτή η παράξενη κατάσταση συνεχίστηκε για πέντε ώρες. Τη στιγμή της δολοφονίας της Samsoe, είπε στους ενόρκους ότι βρισκόταν αλλού, έκανε ότι ξέχασε τις άλλες κατηγορίες και στο κλείσιμο της επιχειρηματολογίας του χρησιμοποίησε ένα τραγούδι.

Ο Alcala δήλωσε ότι δε θυμόταν να είχε σκοτώσει άλλες γυναίκες. Ο μόνος μάρτυρας υπεράσπισης, ο ψυχολόγος Richard Rappaport, έδωσε την εξήγηση ότι το "σφάλμα μνήμης"» του Alcala ίσως οφείλεται σε οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Οι ένορκοι έκριναν τον Alcala ένοχο για τις τέσσερις κατηγορίες, καθώς και για τη δολοφονία της Samsoe.

Μάρτυρας στην καταδίκη του ήταν η Tali Shapiro, το κορίτσι που είχε βιάσει και ξυλοκοπήσει ο Alcala πριν από περίπου 40 χρόνια.

Η Shapiro ήταν εκεί για να αποδοθεί δικαιοσύνη για την 12χρονη Robin Samsoe, την 18χρονη Jill Barcomb, την 27χρονη Georgia Wixted, την 31 χρονών Charlotte Lamb και την 21χρονη Jill Parenteau. Το δικαστήριο καταδίκασε -για τρίτη φορά- τον Alcala σε θάνατο.

Από αυτή τη δίκη και έπειτα, οι ερευνητές συνέχισαν για να συνδέσουν τον "Dating Game Killer" με πολλές ακόμη άλυτες δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένων δύο για τις οποίες δήλωσε ένοχος στη Νέα Υόρκη το 2013.
 
Ο Rodney Alcala δεν έχει ακόμη εκτελεστεί. Βρίσκεται έγκλειστος στην κρατική φυλακή Corcoran της Καλιφόρνια και σχεδιάζει να ασκήσει έφεση για την τρίτη θανατική ποινή του.
 
Το 2017, προβλήθηκε στις ΗΠΑ το Dating Game Killer, μια βιογραφική τηλεταινία για τη ζωή του Alcala - πηγή
 
Update
Στις 24 Ιουλίου του 2021, τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Rodney Alcala πέθανε σε ηλικία 77 χρονών, σε νοσοκομείο κοντά στην κρατική φυλακή Corcoran της Καλιφόρνια.
 
από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου