Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Ένα photobook της Καπέλα Σιστίνα που αποτελείται από 270.000 φωτογραφίες


Και που μπορεί κανείς να το αγοράσει με 22.000 δολάρια -μόνο...
 
 

Αν κάποιος ψάχνει για φωτογραφίες περιορισμένης έκδοσης -και έχει βαθιές τσέπες και ράφια-, ίσως τον ενδιαφέρει η συλλογή "The Sistine Chapel". Πρόκειται για μια τεράστια τριλογία, αξίας 22.000 δολαρίων, που περιέχει 270.000 φωτογραφίες -μερικών gigapixel η κάθε μια- από την Καπέλα Σιστίνα (ή Παρεκκλήσιο του Σίξτου).

Η συλλογή δημοσιεύθηκε από την Callaway Arts and Entertainment την 1η Νοεμβρίου και αποτελείται από τρεις τόμους των 822 σελίδων ο καθένας, μέγεθος 61x43 εκατοστά ο καθένας, και ζυγίζει περίπου 11,3 κιλά συνολικά.
 
"Η δημοσίευση της τριλογίας είναι μια πρωτοποριακή τεχνολογική πρόοδος", αναφέρει η Callaway, σημειώνοντας ότι ήταν αποτέλεσμα μιας πενταετούς συνεργασίας της εταιρίας, των Μουσείων του Βατικανού και των ιταλικών εκδόσεων τέχνης Scripta Maneant.


Για να εκδοθεί η συλλογή σε πραγματική κλίμακα 1:1, και με πιστότητα χρώματος 99,4%, μια ομάδα φωτογράφων επισκεπτόταν το παρεκκλήσι επί 67 συνεχόμενες νύχτες, όταν το παρεκκλήσιο έκλεινε για το κοινό. Για να τραβήξουν κάθε εκατοστό του παρεκκλησίου, χρησιμοποίησαν ικρίωμα ύψους 33 ποδιών και εξέδρα.

Στη συνέχεια, αυτές οι φωτογραφίες συνδυάστηκαν χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό απεικόνισης για τη δημιουργία εικόνων gigapixel.
 

"Το αποτέλεσμα είναι η πρώτη ευκαιρία στην ιστορία για τους θεατές να εκτιμήσουν τις τοιχογραφίες καθώς ζωγράφιζε ο Μιχαήλ Άγγελος και οι άλλοι καλλιτέχνες τους, με εικόνες τόσο σαφείς, ευκρινείς και συναρπαστικές, που οι θεατές αισθάνονται σαν να είναι δίπλα-δίπλα στον καλλιτέχνη", αναφέρει η Callaway.

Μόνο 1.999 αντίτυπα αυτού του βιβλίου δημοσιεύτηκαν παγκοσμίως -μόνο 600 στα αγγλικά- και δε θα υπάρξει επανεκτύπωση.
 
 
 σσ. Όπως αναφέρει ένας σχολιαστής:
 
"Σύμφωνα με τις σημειώσεις του, ο Μιχαήλ Άγγελος πληρώθηκε συνολικά 6000 χρυσά δουκάτα μετά από την ανάθεση του έργου από τον Πάπα Ιούλιο Β' το 1508. Σύμφωνα με μια "υπολογιστική ισχύ αγορών για μεσαιωνικά νομίσματα", αυτό μπορεί να ανέρχεται σε περίπου 3.500.000 δολάρια".

 
από: peta pixel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου