Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Paronella Castle, το εγκαταλελειμμένο μέσα στη ζούγκλα αυστραλιανό παλάτι


Ο Ισπανός μετανάστης José Paronella δούλεψε για πάνω από μια δεκαετία για να χτίσει το παλάτι των ονείρων του, εκεί που, στη δεκαετία του 1940 και '50, φιλοξένησε πλούσια πάρτι.
 
 
 
Στη δεκαετία του 1930, ο José Paronella είχε μόνο ένα πράγμα στο μυαλό του: να ολοκληρώσει την κατασκευή του κρυμμένου κάστρου των ονείρων του. Με λιγότερα από 200 δολάρια, ο Paronella αγόρασε 52,6 χιλιάδες τετ. μέτρα άγριας ζούγκλας στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, στην οποία θα κατασκεύαζε ένα ευφάνταστο παλάτι και θα του έδινε το όνομά του.

Ο Paronella χρειάστηκε μια δεκαετία επίπονης εργασίας -και χρήματος- για να πραγματοποιήσει το όνειρό του, εκεί που, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '40 και του '50, διοργάνωνε πάρτι και θεατρικές παραστάσεις. Δυστυχώς, μετά από πολλές φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και κυκλώνες, έγινε πολύ δαπανηρό να το διαχειριστεί. Ωστόσο, το Κάστρο Paronella εξακολουθεί να βρίσκεται στην αρχική του θέση -και παραμένει ανοιχτό στο κοινό ακόμη και σήμερα.
 
 
Χρειάστηκε μια δεκαετία για την κατασκευή του κάστρου

Η Margarita και ο José Paronella, οι οποίοι έχτισαν και λειτουργούσαν το πάρκο για δύο δεκαετίες

Ο José Paronella ήταν ένας αγρότης από την Καταλονία που έφτασε στην Αυστραλία το 1913. Την επόμενη δεκαετία, εργάστηκε σε αγροκτήματα ζαχαροκάλαμου και τελικά έγινε έμπορος γης. Όμως, είχε μεγαλύτερα όνειρα από το να δουλεύει στα χωράφια. Ονειρευόταν να έχει το δικό του κτήμα, όπου θα μπορούσε να χτίσει τη δική του μαγική όαση, απομονωμένη από τα πολυσύχναστα αστικά κέντρα της Αυστραλίας.

Όταν είδε για πρώτη φορά τα εδάφη κατά μήκος του Mena Creek στο βόρειο Κουίνσλαντ, το όνειρό του άρχισε να διαμορφώνεται.

Όταν το 1924 γύρισε για λίγο στην πατρίδα του, έβαλε για λίγο τα όνειρά του στην αναμονή. Είχε σκοπό να παντρευτεί την Matilda, αλλά εκείνη επέλεξε κάποιον άλλο μιας και αυτός έλειπε. Τελικά παντρεύτηκε την μικρότερη αδερφή της, την Margarita. Το ζευγάρι επέστρεψε στην Αυστραλία για το μήνα του μέλιτος και εκεί ξεκίνησαν το έργο που θα καθόριζε το υπόλοιπο της ζωής τους.
 
Το πάρκο Paronella από τον καταρράκτη Mena Creek, γύρω στο 1935

Το 1929, ο Paronella αγόρασε τη γη κοντά στο Mena Creek έναντι 120 λιρών -ή το αντίστοιχο ποσό των 157 δολαρίων- και άρχισε αμέσως την κατασκευή. Αρχικά, φύτεψε 7.000 δέντρα για να δημιουργήσει το καταπράσινο τοπίο που οραματίστηκε για το πάρκο του κάστρου του. Στη συνέχεια, δημιούργησε τη Μεγάλη Σκάλα, ένα κρίσιμο κομμάτι της κατασκευής που θα τον βοηθούσε να μεταφέρει άμμο από τον ποταμό μέχρι την κορυφή του λόφου για να φτιάξει τσιμέντο.

Το πρώτο που έχτισε στο ακίνητο ήταν το σπίτι του -το μοναδικό πέτρινο- όπου ζούσε η οικογένειά του. Στη συνέχεια, άρχισε να δημιουργεί ένα μεγάλο κάστρο στην κοντινή πλαγιά. Χρησιμοποιώντας τσιμέντο ενισχυμένο με παλιά υλικά σιδηροδρομικής γραμμής, το σχεδίασε σε στυλ ισπανικού κάστρου.
 
 
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του κάστρου, ο Paronella ενσωμάτωσε τα αποτυπώματά του στον πηλό και την τσιμεντοκονία που χρησιμοποίησε, τα οποία είναι ακόμα και σήμερα ορατά.

Όμως, δε σταμάτησε εκεί. Στη συνέχεια έφτιαξε το δικό του θέατρο, περίπτερα αναψυκτικών, σιντριβάνι, παγκάκια και μια μεγάλη τραπεζαρία, όλα ανοιχτά στο κοινό. Ο Paronella εγκατέστησε επίσης ένα υδροηλεκτρικό φράγμα για να τροφοδοτήσει ολόκληρο το κάστρο. Αυτό το φράγμα υπάρχει ακόμα και σήμερα.
 
Σήμερα, το κάστρο είναι ανοιχτό για το κοινό
 
Το Κάστρο Paronella επέζησε από κυκλώνες, πλημμύρες και πυρκαγιές για σχεδόν 100 χρόνια.
 
Η κατασκευή του πάρκου του κάστρου Paronella ήταν ένα απίστευτα δύσκολο έργο. Συνολικά, χρειάστηκαν πάνω από 10 χρόνια για την ολοκλήρωσή του. Τελικά, άνοιξε για τους επισκέπτες το 1935.

Την επόμενη δεκαετία, το πάρκο είχε την προσοχή πολλών. Κάθε Σαββατόβραδο, η οικογένεια πρόβαλε ταινίες στο θέατρο και κέρδισε επιπλέον έσοδα νοικιάζοντας την κύρια τραπεζαρία του κάστρου, η οποία ήταν αγαπημένος χώρος για πάρτι και εκδηλώσεις.
 
 
Ωστόσο, ο José Paronella και η οικογένειά του έδιναν μάχη για να κρατήσουν το πάρκο ανοικτό. Το 1946, μια τρομερή πλημμύρα προκάλεσε σοβαρές ζημιές, που απαιτούσαν μια πληθώρα δαπανηρών διορθώσεων. Όταν το 1948 πέθανε ο José, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσπάθησαν να συνεχίσουν να λειτουργούν το πάρκο. Όμως, αρκετές φυσικές καταστροφές το κατέστρεψαν περαιτέρω. Τελικά, το 1977, η οικογένεια αναγκάστηκε να πουλήσει τη γη και -μετά από ακόμη μια καταστροφή από πυρκαγιές και κυκλώνες- το 1986 το έκλεισε.

Όμως, το 1993, οι Mark και Judy Evans αγόρασαν και ανακαίνισαν το πάρκο του Κάστρου Paronella το οποίο αναζωογονήθηκε. Αποκατέστησαν το αρχικό υδροηλεκτρικό σύστημα του κάστρου και το άνοιξε ξανά για το κοινό.
 
Το 2008, το υδροηλεκτρικό φράγμα ανακαινίσθηκε και πλέον παράγει όλη την ισχύ για το πάρκο

Σήμερα, το πάρκο είναι ανοικτό και πραγματοποιούνται περιηγήσεις όλη την ημέρα, όπως επίσης και το βράδυ μιας και έχει εγκατασταθεί σύγχρονο σύστημα φωτισμού, καθιστώντας το δημοφιλές σκηνικό για φωτογραφίες γάμου και ειδικές εκδηλώσεις.
 


από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου