Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Ο Άγγελος του Monteverde, η "Μόνα Λίζα" της ταφικής τέχνης

 
Στο μνημειώδες νεκροταφείο του Σταλιένο στην Γένοβα της Ιταλίας, ένα γλυπτό που στέκει φρουρός στον τάφο της οικογένειας Oneto, θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα και αισθησιακά γλυπτά του είδους.
 
 
Δείτε ακόμη:

 
Πρόκειται για τον Angelo di Monteverde ή Angelo della Resurrezione (Άγγελος του Monteverde ή Άγγελος της Ανάστασης), ένα αριστούργημα της νεοκλασικής ταφικής τέχνης.
 
 
Το γλυπτό δημιουργήθηκε το 1882 από τον Ιταλό καλλιτέχνη Giulio Monteverde. Το έργο τέχνης ανατέθηκε στον καλλιτέχνη από τον Francesco Oneto, πρόεδρο της Banca Generale, ο οποίος ήθελε να τιμήσει τη μνήμη της οικογένειάς του.
 

Το μαρμάρινο γλυπτό απεικονίζει έναν άγγελο με τη μορφή ενός νεαρού κοριτσιού με πολύ λεπτομερείς μπούκλες, το οποίο κρατάει μια μακριά σάλπιγγα για την Ημέρα της Κρίσης. Σε αντίθεση με πολλούς από τους αγγέλους της ταφικής τέχνης, το πρόσωπο του συγκεκριμένου έχει μια λεπτή έκφραση και φαίνεται σκεπτικό και παρηγορητικό.
 

Ο Άγγελος έγινε τόσο δημοφιλής που αντιγράφηκε επανειλημμένα στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική. Ο ίδιος ο Monteverde δημιούργησε ένα αντίγραφο για τον δικό του τάφο στο νεκροταφείο Verano της Ρώμης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου