Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Το γαλλικό Κοιμητήριο του Ελέους στην Πόλη του Μεξικό


Στο κοιμητήριο βρίσκονται μερικά από τα πιο εκλεκτά παραδείγματα επιτύμβιας τέχνης στην πόλη του Μεξικού.



Δείτε ακόμη:
Το Cimitero delle Porte Sante στην Φλωρεντία
Το Νεκροταφείο των Ανώνυμων
Ένα νεκροταφείο αυτοκινήτων στο Βέλγιο
Κοιμητήριο Xiaohe: ένα κοιμητήριο 4.000 χρόνων σε μια έρημο
Το μνημειώδες κοιμητήριο του Σταλιένο

Το Panteón Francés de La Piedad, όπως ονομάζεται, χτίστηκε το 1865, όταν αυτοκράτορας του Μεξικού ήταν ο Μαξιμιλιανός Α'. Ως ιδιωτικό πάνθεον, το γαλλικό κοιμητήριο μπόρεσε να διατηρήσει εξαιρετικά ταφικά μνημεία και σήμερα φιλοξενεί μια εκλεκτική σειρά από Αρτ Νουβό, Αρτ Ντεκό και νεο-αποικιακούς τάφους που αξίζει κανείς να θαυμάσει.


Το Μνημείο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Το κοιμητήριο θεωρείται ένας κρυμμένος θησαυρός της πόλης του Μεξικού, καθώς είναι σχεδόν άγνωστο μέρος. Όσοι που περνούν από τη λεωφόρο Cuauhtémoc μπορούν να δουν μόνο τον νεο-γοτθικό πύργο της εγκαταλελειμμένης εκκλησίας στο εσωτερικό του και το μνημείο των πεσόντων Γάλλων στρατιωτών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Μόλις μπει μέσα, ο κεντρικός δρόμος φιλοξενεί τις οικογενειακές κρύπτες των προγονικών οικογενειών. Κάθε μια έχει πολυτελή διακοσμητικά στοιχεία, όπως μαρμάρινα γλυπτά, βιτρό και πόρτες από σφυρήλατο σίδηρο. Πίσω τους βρίσκονται οι τάφοι. Ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσει κανείς το μέρος είναι να χαθεί ανάμεσα στα μονοπάτια και να βρει τις κρυφές εκπλήξεις του πάνθεον.



Στους δαιδαλώδεις διάδρομους, μπορεί κανείς να βρει ένα γιγαντιαίο μνημείο που είναι αφιερωμένο στους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους το 1864 προσπαθώντας να σώσουν πολλούς ανθρώπους που ήταν παγιδευμένοι σε ένα φλεγόμενο κτήριο. Επίσης, υπάρχει ένα οστεοφυλάκιο με τα οστά όσων Γάλλων στρατιωτών πέθαναν στο Μεξικό κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Παρέμβασης.



Εκτός από τα γλυπτά, στο κοιμητήριο βρίσκονται οι τάφοι διαφόρων προεξεχόντων μορφών που πέθαναν υπό μυστηριώδεις ή ασυνήθεις καταστάσεις. Μεταξύ αυτών είναι η ηθοποιός Miroslava Šternová (πιο γνωστή ως Miroslava, Μεξικανή ηθοποιός που γεννήθηκε στην Τσεχοσλοβακία), η οποία αυτοκτόνησε εξαιτίας μιας αγάπης χωρίς ανταπόκριση, ο επαναστάτης Francisco I. Madero, ο οποίος σκοτώθηκε από τον υπουργό πολέμου του, ο πολιτικός Serapio Rendón, που τον απήγαγαν και δολοφονήθηκε το 1913, του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Joaquín Clausell, που πνίγηκε λόγω κατολίσθησης λάσπης, ο συγγραφέας και ακτιβιστής José Revueltas, ο οποίος πέθανε από διάφορες ασθένειες στα 62 του, και ο ηθοποιός Mauricio Garcés, ο οποίος αυτοκτόνησε όταν διαγνώστηκε με καρκίνο μετά τα γυρίσματα μιας ταινίας σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών.


Ένας από τους πιο περιζήτητους τάφους είναι του κωμικού Roberto Gómez Bolaños, γνωστού με το παρατσούκλι "Chespirito", ο οποίος έπαιζε στη δημοφιλή σειρά στο Μεξικό, την Ισπανία, τις ΗΠΑ αλλά και αλλού, El Chavo del Ocho. Ο καημένος χαρακτήρας που υποδυόταν ήθελε να φάει ένα "ham torta" (ένα μεξικάνικο σάντουιτς). Μέχρι σήμερα ο κόσμος αφήνει tortas στον τάφο του Chespirito.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου