Η εκκλησία Sentinsky βρίσκεται στα βουνά του βόρειου Καυκάσου στη Ρωσία. Βρίσκεται σε ένα βραχώδη λόφο στο ορεινό όγκο Burun-Syrt, επιβλέποντας την κοιλάδα του ποταμού Teberda.
Θα μπορούσε να είναι ένα θαύμα το γεγονός ότι η εκκλησία έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα. Καθ' όλη την ιστορία της, η οποία είναι πάνω από χίλια χρόνια, έζησε την εισβολή των Μογγόλων, τον ισλαμισμό, τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο, τον πόλεμο του Καυκάσου, το Σοβιετικό καθεστός, τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το χάος της δεκαετίας του 1990. Και όμως, εξακολουθεί να στέκεται σε πολύ καλή κατάσταση.
Η εκκλησία βρίσκεται κοντά στο χωριό Nizhnaya Teberda, 11 μίλια νότια της πόλης Karachayevsk, στη σημερινή Δημοκρατία των Καρατσάι - Τσερκεσίων -ή, συντομότερα Καρατσάι - Τσερκεσία- ένα ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας. Η Αλανία ήταν η αρχαία Χώρα των Αλανών, που υπήρξε κατά τους βυζαντινούς χρόνους εκκλησιαστική επαρχία και μητρόπολη ελληνική, εξαρτώμενη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Τον 10ο αιώνα τερματίστηκε η κυριαρχία των Χαζάρων επί της Αλανίας, η οποία διήρκεσε δύο αιώνες. Η Αλανία ήταν πλέον ελεύθερη και ανεξάρτητη. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία άδραξε την ευκαιρία και άρχισε να αναπτύσσει στενότερες σχέσεις για να εδραιώσει ένα επίπεδο πολιτικής και πολιτιστικής επιρροής στην περιοχή. Το 916, υπό την επιρροή των Βυζαντινών, ο χριστιανισμός έγινε η επίσημη θρησκεία της Αλανίας και άρχισαν να ανεγείρονται ορθόδοξες εκκλησίες στο βασίλειο.
Η θέα από την εκκλησία προς την κοιλάδα
Το 967 χτίστηκε η εκκλησία Sentinsky. Το μέρος επιλέχτηκε προσεκτικά. Η κοιλάδα του ποταμού Teberda ήταν τμήμα του Δρόμου του Μεταξιού, οπότε η εκκλησία, χτισμένη ψηλά, παρείχε ένα σημαντικό στρατηγικό σημείο κατά μήκος του Δρόμου.
Η εκκλησία χτίστηκε σε βυζαντινό ρυθμό από ασβεστόλιθο. Η δομή της σχηματίζει ένα ισόπλευρο σταυρό, "εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο", όπως αποκαλείται. Πρόκειται για μια μικρή εκκλησία. Στο υψηλότερο σημείο της, ο θόλος -στον οποίο υπήρχε ένας μεταλλικός σταυρός αλλά πλέον έχει αφαιρεθεί- είναι 10 μέτρα πάνω από το έδαφος.
Τα αίθρια στη δυτική, βόρεια και νότια πλευρά προστέθηκαν πολύ αργότερα, όμως η ακριβής ημερομηνία -όπως και το ποιοι τα έχτισαν- παραμένει άγνωστη.
Τα τείχη του ναού ήταν διακοσμημένα με βυζαντινές τοιχογραφίες. Όμως, ορισμένα στοιχεία καταδεικνύουν γεωργιανή επιρροή, υποδηλώνοντας ότι στα έργα συμμετείχαν και καλλιτέχνες από την Γεωργία μαζί με τους Βυζαντινούς. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη γιατί η Αλανία ανέπτυξε στενές σχέσεις με τη Γεωργία –γείτονα και χριστιανή ορθόδοξη χώρα– καθ' όλη τη διάρκεια του 10ου αιώνα. Δυστυχώς, σήμερα οι τοιχογραφίες είναι κατεστραμμένες και μερικές έχουν χαθεί εντελώς.
Μπορείτε να εντοπίσετε την εκκλησία;
Δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται ένα μαυσωλείο, το οποίο χτίστηκε τον 10ο αιώνα για την ταφή των αρχιερέων και, ενδεχομένως, άλλων μελών της κοινωνικής ελίτ. Μέχρι και σήμερα, δεν είναι σαφές αν κατασκευάστηκε πριν ή μετά από την εκκλησία.
Παρόλο που η εκκλησία χτίστηκε τον 10ο αιώνα, η ιστορία του χώρου είναι ακόμα πιο παλιά. πριν από την εκκλησία, το μέρος χρησιμοποιούνταν για παγανιστικές τελετές. Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει πολυάριθμες ταφές που χρονολογούνται στον 5ο-8ο αιώνα, ενώ η ίδια η εκκλησία χτίστηκε πάνω σε ένα παγανιστικό ιερό. Αυτό είναι γνωστό επειδή, στην τοιχοποιία της, βρέθηκαν πετρογλυφικά φιδιών και γεωμετρικών μοτίβων.
Το μαυσωλείο δίπλα στην εκκλησία
Στα τέλη του 19ου αιώνα, η εκκλησία ανακαινίστηκε και μεταβλήθηκε από καλόγριες από την κοντινή γυναικεία μονή Spaso-Preobrazhensky. Οι καλόγριες επισκεύασαν την οροφή, αποκατέστησαν τα αίθρια και αναδιαμόρφωσαν τα αετώματα στην δυτική, βόρεια και νότια πρόσοψη (αυτά έγινα στρογγυλά).
Το μέρος μελετήθηκε στην δεκαετία του 1970. Σοβιετικοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τάφο κάτω από το νότιο αίθριο. Στο εσωτερικό του υπήρχαν τα απομεινάρια ενός κόκκινου μεταξωτού υφάσματος, κεντημένο με χρυσά σιρίτια, ένα χρυσό κάλυμμα κεφαλής και βυζαντινά νομίσματα που χρονολογούνταν από την αποχή του Αυτοκράτορα Βασιλείου Β' του Βουλγαροκτόνου. Στο μαυσωλείο που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία, ανακαλύφθηκαν περισσότερα βυζαντινά αντικείμενα, όπως ένας μολυβένιος βυζαντινός σταυρός και ένα χάλκινο άνω μέρος ενός σχήματος σαν πεντάκτινο αστέρι.
Σήμερα, η εκκλησία είναι εγκαταλελειμμένη, αλλά κατά καιρούς πηγαίνουν πολλοί για να προσευχηθούν. Παρά τις προσπάθειες της τοπικής κοινότητας να φροντίσει την εκκλησία, δυστυχώς, τα τείχη της έχουν βανδαλιστεί με διάφορα γκραφίτι.
από: abandoned spaces
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου