Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Η νοτιότερη πόλη του κόσμου

Το αρχιπέλαγος της Γης του Πυρός - πηγή

Το νότιο τμήμα της Νότιας Αμερικής είναι κατακερματισμένο σε μια σειρά από μικρά νησάκι γνωστά ως Γη του Πυρός. Τα νησιά, που κατά προσέγγιση μεταξύ του 52ου και 55ου νότιου παράλληλου, αποτελούν μερικές από τις πιο απομακρυσμένες χερσαίες εκτάσεις από τον ισημερινό στον πλανήτη μας.



Η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη, αλλά υπάρχουν δύο μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα. Πρόκειται για τις πόλεις Ουσουάια και Ρίο Γκράντε που βρίσκονται στην κύρια νήσο και μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους, την ομώνυμη Γη του Πυρός (Isla Grande de Tierra del Fuego). Το νησί μοιράζεται μεταξύ της Αργεντινής και της Χιλής και, ενώ το χιλιανό τμήμα είναι γεωγραφικά μεγαλύτερο, η πλευρά της Αργεντινής είναι πιο πυκνοκατοικημένη. Τόσο η Ουσουάια όσο και το Ρίο Γκράντε έχουν το ίδιο μέγεθος, αλλά η Ουσουάια βρίσκεται πιο νότια, μια θέση που της επέτρεψε να διεκδικήσει τον τίτλο της "νοτιότερης πόλης στον κόσμο", αν και δεν είναι η μόνη πόλη που ισχυρίζεται κάτι τέτοιο.

Η Ουσουάια - φωτογραφία

Η Ουσουάια είναι η διοικητική πρωτεύουσα της Γης του Πυρός, βιομηχανικό λιμάνι και τουριστικός κόμβος. Σχεδόν όλα τα τουριστικά ταξίδια στην Ανταρκτική ξεκινούν από εδώ. Άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο πετούν προς την Ουσουάια, αποβιβάζονται και αμέσως επιβιβάζονται σε ένα από τα κρουαζιερόπλοια στην αποβάθρα, για να ταξιδέψουν νοτιότερα. Στην πραγματικότητα, ελάχιστοι σταματούν για να εξερευνήσουν την πόλη.

Στην Ουσουάια ζουν 71.000 άνθρωποι και η υποδομή της είναι τέτοια μιας πόλης. Νοτιότερά της υπάρχει ένας χιλιανός οικισμός, η πρωτεύουσα της επαρχίας της Ανταρκτικής της Χιλής, το Πουέρτο Ουίλιαμς, ο οποίος επίσης αυτοαποκαλείται η νοτιότερη πόλη στον κόσμο, αλλά με 2.800 κάτοικους δεν θεωρείται πόλη ούτε καν από τα κριτήρια που θέτει η ίδια η Χιλιανή κυβέρνηση και χάνει την "μάχη" από την Ουσουάια.

Το Πουέρτο Αρένας - πηγή

Η πρωτιά της Ουσουάια αμφισβητείται από το Πούντα Αρένας, την πρωτεύουσα της νοτιότερης περιοχής της Χιλής, που βρίσκεται στα Στενά του Μαγγελάνου και είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Μαγαγιάνες ι λα Αντάρκτικα Τσιλένα. Το Πούντα Αρένας είναι από τις μεγαλύτερες πόλεις σε ολόκληρη την περιοχή της Παταγονίας με πληθυσμό 127.000 κατοίκους το 2012. Η πόλη βρίσκεται βόρεια της Ουσουάια, αλλά οι αρχές της Χιλής ισχυρίζονται ότι το Πούντα Αρένας είναι μια πιο "πραγματική" πόλη από την Ουσουάια μιας και είναι πολύ μεγαλύτερη, τόσο στον πληθυσμό, όσο και σαν περιοχή. Η Ουσουάια έχει έκταση μόλις 23 τετ. χλμ, ενώ το Πούντα Αρένας εκτείνεται σε περισσότερα από 17.000 τετ. χλμ. Αυτό, το καθιστά ισχυρό υποψήφιο για τον τίτλο της "νοτιότερης πόλης του κόσμου".

Αν το μέγεθος δεν αποτελεί κριτήριο, το Πουέρτο Τόρο είναι ο νοτιότερος οικισμός του κόσμου, με μόνιμο πληθυσμό 36 ανθρώπους, κυρίως ψαράδες και τις οικογένειές τους. Είναι η μόνη κοινότητα στη Γη που βρίσκεται κάτω από τον 55ο νότιο παράλληλο. Είναι επίσης η μόνη χιλιανή τοποθεσία και λιμάνι με ακτές και νερά που βρέχονται από στον Ατλαντικό Ωκεανό (η Χιλή βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό).

Το Πουέρτο Τόρο - πηγή

Το Πουέρτο Τόρο ιδρύθηκε το 1892 κατά τη διάρκεια του κυνηγιού χρυσού στη Γη του Πυρός και κάποτε ήταν μια από τις σημαντικότερες κοινότητες της περιοχής. Μόλις μειώθηκε η προοπτική του χρυσού, οι άνθρωποι έφυγαν και το Πουέρτο Τόρο έγινε ένας μικρός οικισμός.

από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου