Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Η ρακέτα του θρυλικού τενίστα Άρθουρ Ας


Ο θρύλος του τένις χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη ρακέτα όταν έσπασε το ρατσιστικό φράγμα και έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός τενίστας που κέρδισε το Αμερικανικό Όπεν.



Δείτε ακόμη:
Μια περιεκτική ιστορία του τένις και του ξεχασμένου εφευρέτη του

Ο Άρθουρ Ας (Arthur Ashe) ήταν ταλαντούχος και πεισματάρης. Διέπρεψε σε ένα άθλημα που παιζόταν μόνο από λευκούς πλούσιους. Ο Ας ήταν πρωτοπόρος σε πολλά που έχουν να κάνουν με το τένις. Το 1968 έσπασε το φράγμα του ρατσισμού και ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός που κέρδισε ένα από τα τέσσερα τουρνουά Γκραν Σλαμ στο τένις, το Αμερικανικό Όπεν (US Open Tennis Championships, US Open). Η ρακέτα που χρησιμοποιούσε εκτίθεται στο Tennis Hall of Fame στο Νιούπορτ του Ρόουντ Άιλαντ.


Ο Ας ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός που του επετράπη να αγωνιστεί το 1963 με την ομάδα U.S. Davis Cup, την ομάδα των ΗΠΑ στο Ντέιβις Καπ. Το 1965, κατετάγη νούμερο 3 στις ΗΠΑ. Το 1966 και το 1967, έφτασε στον τελικό του Αυτραλιανού Όπεν αλλά έχασε από τον Ρόι Έμερσον. Επίσης, κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός που κέρδισε τίτλο στο τουρνουά απλό ανδρών του Γουίμπλεντον και στο Αυστραλιανό Όπεν. Η δε νίκη του στο Αμερικανικό Όπεν έγραψε ιστορία.

Τηλεγράφημα στον Ας από τον παίκτη του μπέιζμπολ Τζάκι Ρόμπινσον

Το 1968 ήταν η χρονιά που κατέκτησε ακόμη ένα ρεκόρ. Κέρδισε το πρωτάθλημα ερασιτεχνικών αγώνων των ΗΠΑ και το πρώτο Αμερικανικό Όπεν και έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός που κατέκτησε τον τίτλο και ο μοναδικός τενίστας που κέρδισε τόσο το ερασιτεχνικό όσο και το ανοιχτό εθνικό πρωτάθλημα την ίδια χρονιά. Αν και απέσπασε τα βραβεία, το τρόπαιο και τον τίτλο του πρωταθλήματος, του αρνήθηκαν το χρηματικό έπαθλο των 14.000 δολαρίων. Αντ' αυτού, τα χρήματα δόθηκαν στον αντίπαλό του, τον επαγγελματία Ολλανδό παίκτη Τομ Όκερ (Tom Okker). Σαν δικαιολογία χρησιμοποιήθηκε ένας κανόνας που όριζε ότι το χρηματικό έπαθλο δεν μπορούσε να απονεμηθεί σε ερασιτέχνη παίκτη (ο Όκερ είχε εγγραφεί ως επαγγελματίας, ενώ ο Ας ως ερασιτέχνης).

Μέσα στο Tennis Hall of Fame

Αυτή η απόφαση προκάλεσε σάλο μεταξύ των ερασιτεχνών, οι οποίοι υποστήριξαν τον Ας και ενημέρωσαν την επιτροπή και την κοινότητα ότι κανένας ερασιτέχνης δε θα ανταγωνιζόταν ποτέ ξανά σε κανένα τουρνουά. Αν και ο Ας δεν πήρε ποτέ το χρηματικό έπαθλο, στο τέλος, η επιτροπή τροποποίησε τους κανόνες και δήλωσε ότι εφεξής, όποιος και αν ήταν ο νικητής, θα λάμβανε το χρηματικό έπαθλο, ανεξάρτητα αν ήταν επαγγελματίας ή ερασιτέχνης.

Άγαλμα του ιδρυτής του Tennis Hall of Fame

Το 1969, ο Ας ζήτησε βίζα για να παίξει στο Νοτιοαφρικανικό Όπεν (South African Open), αλλά του την αρνήθηκε η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής που εφάρμοζε αυστηρή πολιτική φυλετικού διαχωρισμού για το απαρτχάιντ. Τα επόμενα χρόνια, συνέχισε να υποβάλλει αιτήσεις, αλλά η χώρα συνέχισε να του αρνείται. Τον Νοέμβριο του 1973, με την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής να θέλει να τερματίσει την απαγόρευση συμμετοχής της χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να επανενταχθεί στο Ολυμπιακό κίνημα, ο Ας έλαβε τελικά βίζα για να εισέλθει στη χώρα για το Νοτιοαφρικανικό Όπεν. Στον τελικό του μονού έχασε από τον Τζίμμυ Κόννορς, αλλά κέρδισε στο διπλό με τον Τομ Όκερ.

Μέσα στο Tennis Hall of Fame

Το 1980, ο Ας αποσύρθηκε από το επαγγελματικό τένις. Πέθανε το 1993 λόγω επιπλοκών που οφείλονταν στον ιό HIV, με τον οποίο πιστεύεται ότι τον μόλυναν κατά τη διάρκεια μιας μετάγγισης αίματος κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην καρδιά. Μετά τη διάγνωση, πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του ως υπέρμαχος των ασθενών με HIV. Τα Arthur Ashe Institute for Urban Health (Ινστιτούτο για Αστική Υγεία) και Arthur Ashe Foundation for the Defeat of AIDS (Ίδρυμα για την Ήττα του AIDS) ιδρύθηκαν από τον ίδιο. Μετά το θάνατό του, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον του απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας (Presidential Medal of Freedom), προς τιμή τόσο των επιτευγμάτων του στο τένις, όσο και του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων και τη μάχη του ώστε να βρεθεί θεραπεία για το AIDS.

Γήπεδο τένις στο Tennis Hall of Fame

Το Tennis Hall of Fame τιμάει τον θρυλικό Ας και διαθέτει διάφορα εκθέματα για την καριέρα του και τις επαναστατικές νίκες του.

από: atlas obscura και wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου