Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Μια περιεκτική ιστορία του τένις και του ξεχασμένου εφευρέτη του


Όπως πολλά πράγματα, έτσι και το άθλημα που σήμερα αποκαλούμε τένις (αντισφαίριση στα ελληνικά) –επισήμως είναι γνωστό ως lawn tennis– άρχισε σε μια παμπ. Το πανδοχείο βρισκόταν στο Μπέρμιγχαμ, απέναντι από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Τσαντ. Αρχικά ονομαζόταν Welch Harp και αργότερα μετονομάστηκε σε Racquet Court Inn.Η παμπ ονομάστηκε έτσι επειδή βρισκόταν κοντά στην Bath Street Racquets Club. Εκεί λοιπόν, τα μέλη και φίλοι Χάρι Γκεμ και Αουγκούριο Περέιρα ήθελαν να φτιάξουν ένα άθλημα πιο προσιτό στις μάζες, που δε θα απαιτούσε φανταχτερά γήπεδα ή η ανάγκη για καταβολή συνδρομής από μέλη για να παίζουν στα γήπεδα.

Το παιχνίδι που ανέπτυξαν (στην αυλή ενός σπιτιού στην Ampton Road) θα μπορούσε να παιχτεί σε γρασίδι. Έτσι οι δυο τους, μαζί με τους ντόπιους γιατρούς Arthur Tompkins και Frederick Haynes, δημιούργησαν το πρώτο επίσημο τένις κλαμπ σε γκαζόν στο Leamington Spa (Leamington Tennis Club) στις αρχές της δεκαετίας του 1870 (κάποιοι λένε το 1874).

Το παιχνίδι έγινε τεράστια επιτυχία, ενώ μέσα στην ίδια δεκαετία -το 1877- διεξήχθη το πρώτο Πρωτάθλημα Wimbeldon. Το τένις σε γκαζόν δεν άργησε να περάσει τον Ατλαντικό. Το 1881, ξεκίνησε το US Open, ενώ το 1887 διεξήχθη και το πρώτο γυναικείο πρωτάθλημα.

Όμως, παρά τον γρήγορο ρυθμό με τον οποίο το τένις κατέλαβε τον αθλητισμό, η ιστορία ξέχασε τον συνιδρυτή του Χάρι Γκεμ μετά το θάνατό του το 1881. Ακόμη και η τελευταία του κατοικία χάθηκε.

Με τα χρόνια, το νεκροταφείο που είχε ταφεί ο Γκεμ περιήλθε σε κακή κατάσταση. Αλλά το 2013 ένα ζευγάρι φανατικών του τένις έψαξε να βρει τον τάφο του Γκεμ και εντελώς κατά τύχη έπεσαν πάνω στην ταφόπλακά του. Σήμερα προσπαθούν να διατηρήσουν τον τάφο μαζί με τη μνήμη του ανθρώπου που εφηύρε ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου