Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Οι χώρες όπως ονομάζονται στην ίδια τους την γλώσσα


Ενδώνυμα ονομάζονται στη γλωσσολογία τα ονόματα, με τα οποίο ένας λαός αποκαλεί τον εαυτό του, το κράτος του και τα μέρη όπου ζει -σε αντίθεση με τα εξώνυμα που ονομάζονται τα αντίστοιχα ονόματα που χρησιμοποιούνται σε μια ξένη γλώσσα, όταν αυτά δεν ταυτίζονται με τα ενδώνυμα.

Για παράδειγμα, εμείς λέμε Ελλάδα ενώ οι αγγλόφωνοι Greece. Εμείς λέμε ΗΠΑ, ενώ οι αγγλόφωνοι United States of America ή οι Γάλλοι Les États-Unis. Εμείς λέμε Γερμανία ενώ οι Γερμανοί Deutschland και οι αγγλόφωνοι Germany. Αυτά ακριβώς τα ενδώνυμα μπορεί να βρει κανείς στο endonymmap.com. Ο χάρτης στην ιστοσελίδα επιτρέπει τη μεγέθυνση, αλλά δείτε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία.




Η Φιλανδία για παράδειγμα αποκαλείται από τους κατοίκους της Suomen Tasavalta (Δημοκρατία της Φινλανδίας), η Ουγγαρία Magyarország, η Γροιλανδία στα Kalaallisut ή West Greenlandic -μια κύρια διάλεκτος των Γροιλανδικών (μια Εσκιμολεουτική γλώσσα που την μιλούν γύρω στους 57.000 Ινουίτ της Γροιλανδίας)- αποκαλείται Kalaallit Nunaat.

Στη Σανγκό, την κύρια γλώσσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, η χώρα αποκαλείται Ködörösêse Tî Bêafrîka. Τα ονόματα των χωρών περιλαμβάνουν το πρωτεύον σύστημα γραφής της χώρας. Στον χάρτη της Αφρικής μπορείτε να δείτε την αραβική γραφή και την αιθιοπική.

Η Δημοκρατία των Νήσων Μάρσαλ στα Μαρσαλέζικα αποκαλείται Aolepān Aorōkin Majeļ. Το Ανεξάρτητο Κράτος της Παπουασίας - Νέας Γουινέας στα Τοκ Πίτζιν, μια κρεολική γλώσσα βασισμένη στα αγγλικά, αποκαλείται Independen Stet bilong Papua Niugini.

Φυσικά, υπάρχουν πολλά επίμαχα ζητήματα που εμπλέκονται στο να αποφασιστεί τι θα πρέπει να θεωρείται επίσημο όνομα μιας χώρας (ή μερικές φορές αν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ανεξάρτητη χώρα) και ποια είναι η κύρια γλώσσα. Ο δημιουργός του χάρτη εξηγεί τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου