Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Ιπτάμενα κορίτσια: Τα Pin-Up Girl των αεροπλάνων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου


Η τέχνη είναι παντού. Ακόμα και στα όπλα και τις πολεμικές μηχανές. Οι Αιγύπτιοι είχαν τα άρματά τους, οι Βίκινγκς τα πλοία τους και οι Ζουλού τις ασπίδες τους. Η Τέχνη του Πολέμου υπηρέτησε ως προστασία από το κακό, έδινε υπερφυσικές δυνάμεις από τους θεούς και "ευγενική" ταυτότητα στους πολεμιστές. Η παράδοση συνεχίστηκε και στον 20ο αιώνα, αλλά τα πράγματα έγιναν λίγο πιο... "ευγενή".Δείτε ακόμη:
Η αληθινή Jessica Rabbit
Το pin-up girl του Χόλιγουντ που έθεσε τις βάσεις για το wifi
Hilda: Το ξεχασμένο, στρουμπουλό pin-up girl
Τα Pin-Up Girls του Gil Elvgren: πριν και μετά


Το σύγχρονο πολεμικό μέσο και ο καμβάς του πολεμιστή είναι το αεροπλάνο και η τέχνη αντανακλούσε ένα πράγμα κυρίως: τη σεξουαλική στέρηση του πολεμιστή.


Τα pin-up girl κυριάρχησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στα ρύγχη των αεροπλάνων (nose art), αλλά το απόγειό τους ήρθε με τον πόλεμο στην Κορέα. Οι σεξουαλικές διακοσμήσεις έγιναν ανεκτές από τους ανώτατους της πολεμικής αεροπορίας για την ανύψωση του ηθικού των στρατιωτών.


Τα pin-up girl ήταν είτε ντυμένα ή και εντελώς γυμνά, ωθώντας τα όρια της ευπρέπειας. Μερικά από αυτά μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως και ασύδοτα.


Ενώ αυτή η μορφή τέχνης έλαβε και άλλες μορφές -όπως καρτούν, γκράφιτι και όμορφη τυπογραφία- τα pin-up ήταν η "πολεμική κραυγή" τους. Τα πιο ευφάνταστα, ήταν προκλητικά και προσβλητικά ακόμη και αντανακλούσαν την επιθυμία του πολεμιστή να εκφοβίσει και να πειράξει τον εχθρό.


Εντάξει δεν ήταν όλα τα pin-up επιτυχημένα σαν έργα τέχνης...


Τα μοναδικά αυτά κορίτσια επιτελούσαν και ένα άλλο έργο. Έκαναν πιο εύκολα τα αεροσκάφη στην αναγνώριση. Δεν ήταν δηλαδή απαραίτητο να δει κανείς το serial number του αεροπλάνου για να αναγνωρίσει αν ο συμπολεμιστής του γύρισε από τη μάχη. Όσοι ήταν στο έδαφος, μόλις έβλεπαν κάποιο pin-up, αναγνώριζαν αμέσως τον συμπολεμιστή τους που είχε γυρίσει πίσω σώος.

Δείτε και άλλα Flying Girls εδώ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου