Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Eartha: Η μεγαλύτερη περιστρεφόμενη υδρόγειος


Η μεγαλύτερη περιστρεφόμενη υδρόγειος του πλανήτη μας, με το παρατσούκλι "Eartha", βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της DeLorme, μιας επιχείρησης που παρέχει προϊόντα χαρτών και βρίσκεται στην πόλη Yarmouth της πολιτείας Μέιν των ΗΠΑ, κάπου 15 λεπτά από το Πόρτλαντ. Η υδρόγειος είναι τεράστια: έχει διάμετρο 12,5 μέτρα και ζυγίζει 2,5 τόνους. Είναι τόσο τεράστια που για να δει κανείς το βόρειο ημισφαίριο πρέπει να ανέβει στον 20 ή 3ο όροφο του κτιρίου. Το 1999 το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες επιβεβαίωσε ότι είναι όντως η μεγαλύτερη υδρόγειος που έχει κατασκευαστεί ποτέ, κερδίζοντας την προηγούμενη, την Globe of Peace (βρίσκεται στο Πέζαρο της Ιταλίας στην ακτή της βόρειας Αδριατικής) κατά 2,74 μέτρα. Η υδρόγειος στεγάζεται μέσα σε ένα γυάλινο τριώροφο αίθριο το οποίο φωτίζεται όμορφα κατά τη νύχτα και είναι εύκολα ορατό.
Η Eartha παρουσιάστηκε το 1998 ενώ χρειάστηκαν δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί. κατασκευάστηκε σε κλίμακα από 1:1.000.000, πράγμα που σημαίνει ότι 1 χιλιοστό στην επιφάνειά της αντιστοιχεί σε 1.000 μέτρα στην επιφάνεια της Γης. Αυτό επέτρεψε στους κατασκευαστές της να βάλουν πολλές λεπτομέρειες, όπως οδικά δίκτυα και αστικές περιοχές, καθώς και τα βάθη των ωκεανών. Ο όγκος των δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της ήταν περίπου 140 gigabytes. Μιλάμε για ένα τεράστιο όγκο δεδομένων το 1998. Δεν είχε καν κάνει την εμφάνισή του Google Maps τότε.


Η υδρόγειος είναι κατασκευασμένη σε ένα σκελετό με πάνω από 6.000 κομμάτια σωλήνων αλουμινίου που καλύπτονται από 792 πάνελ χαρτών. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες υδρόγειες σφαίρες, είναι τοποθετημένη σε γωνία 23,5 μοιρών, στην κλίση δηλαδή με τον άξονα της Γης. Έτσι, ο ισημερινός είναι διαγώνιος στο πάτωμα. Μέσω ενός μηχανισμού δύο κινητήρων, μπορεί και περιστρέφεται ολοκληρώνοντας μια περιστροφή σε περίπου 18 λεπτά, αν και μπορεί να επιταχυνθεί και να περιστραφεί πλήρως μέσα σε μόλις ένα λεπτό, ή να επιβραδυνθεί και να κάνει μια πλήρη περιστροφή σε μια ώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου