Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Bekonscot: Το παλαιότερο μοντέλο χωριού


Το Bekonscot είναι ένα "χωριουδάκι" που βρίσκεται στην αγγλική πόλη του Beaconsfield, στο Buckinghamshire. Με έκταση περίπου 6.000 τετ. μέτρων, αυτή το λιλιπούτειο χωριό με τα μικροσκοπικά κτίρια από ξύλο, πέτρα, μέταλλο, γυαλί, τους καλά διατηρημένους κήπους και έναν σιδηρόδρομο μαγεύει τους επισκέπτες για περισσότερα από 80 χρόνια. Για την ακρίβεια, το Bekonscot πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο μοντέλο χωριού στον κόσμο.
Το Bekonscot δημιουργήθηκε από τον κάτοικο του Beaconsfield, λογιστή Roland Callingham, ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του 1920 ανέπτυξε το σχέδιό του για μια μικροσκοπική αυτοκρατορία σε συνδυασμό με τον μεγάλο βραχόκηπό του βράχου στο σπίτι του. Το μοντέλο αρχικά διακοσμούσε τον κήπο όπου φιλοξενούνταν οι υψηλοί επισκέπτες του λογιστή -πολιτικοί, ήσσονος σημασίας βασιλείς, αριστοκράτες κ.ά.. Μόνο μετά το 1930 ο κήπος έγινε ευρύτερα γνωστός και απασχόλησε τον Τύπο και το κοινό.


Για την ακρίβεια υπάρχουν έξι μοντέλα χωριών στον κήπο. Πρόκειται για εντελώς φανταστικές πόλεις, αλλά πολλά από τα κτίρια είναι με βάση τα αγγλικά της δεκαετίας του 1930. Τα κτίρια είναι κατασκευασμένα από ξύλο, πέτρα και σοβά, αλλά μερικά και από αφρό. Οι πόλεις κατοικούνται από μικροσκοπικούς ανθρώπους με μόλις 10 εκατοστά ύψος, που ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες -γείτονες που κουτσομπολεύουν στους δρόμους, νέοι που βρίσκονται στην πλατεία και μια κυρία που καθαρίζει τα παράθυρά της. Κρυμμένες εδώ και εκεί υπάρχουν μερικές χιουμοριστικές σκηνές, όπως ένας μπογιατζής που πέφτει από μια σκάλα, μια ταβερνιάρισσα που μεταφέρει κούπες με κρασί και είναι έτοιμη να πέσει και ένας διαρρήκτης που τρέχει ενώ τον κυνηγούν αστυνομικοί.


Το Bekonscot διαθέτει επίσης έναν μεγάλο σιδηρόδρομο, ο οποίος είναι από τους μεγαλύτερους σε κήπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα μικρά τρένα ελέγχονται από έναν υπολογιστή. Μερικά από αυτά κινούνται για πάνω από 50 χρόνια, ενώ το καθένα καλύπτει περίπου 3.200 χλμ το χρόνο.


Από την αρχή, όλα τα έσοδα από το χωριό πηγαίνουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Μέχρι σήμερα το Bekonscot έχει βγάλει περίπου 5 εκατομμύριο λίρες Αγγλίας και το έχουν επισκεφθεί πάνω από 14 εκατομμύρια επισκέπτες. Το Bekonscot έχει εμπνεύσει τη δημιουργία πολλών άλλων ανάλογων μοντέλων σε όλο τον κόσμο, όπως τα Babbacombe, Southport, Tucktonia, Madurodam, Bourton-on-the-Water, Wimborne, Great Yarmouth, Clonakilty και Mini-Europe.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου