Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Τι χρώμα έχει ένας καθρέφτης;


Οι πιο δημοφιλείς απαντήσεις είναι "ασημί", "λευκό", "ότι χρώμα αντανακλά" και "κανένα χρώμα". Αλλά το χρώμα που έχουν οι περισσότεροι καθρέφτες είναι ένα αχνό πράσινο.



Δείτε ακόμη:
Κανείς δεν μπορούσε να δει το μπλε μέχρι τη σύγχρονη εποχή

Τουλάχιστον, αυτό συμβαίνει με τους περισσότερους καθρέφτες που συναντάμε συνέχεια. Η πλειοψηφία των καθρεφτών κατασκευάζεται με τη χρήση γυαλιού (το κοινό γυαλί παρασκευάζεται με σύντηξη χαλαζιακής άμμου (SiO2), ανθρακικού νατρίου (κοιν. Σόδα, Na2CO3)), κ.ά.) ως υπόστρωμα και μια λεπτή στρώση αλουμινίου. Αυτός ο συνδυασμός είναι που δίνει στους καθρέφτες το πρασινωπό χρώμα τους, αν και δεν το γνωρίζουμε όταν βλέπουμε το είδωλό μας.

Η σκιά γίνεται αισθητή όταν δύο καθρέφτες τοποθετούνται απέναντι ο ένας στον άλλο, δημιουργώντας τον φαινομενικά άπειρο αριθμό ανακλάσεων (δωμάτιο με καθρέφτες). Οι ερευνητές Raymond L. Lee, Jr. και Javier Hernández-Andrés αναφέρουν σε μια εργασία τους ότι επισκέφτηκαν το Science Museum της Γρανάδα στην Ισπανία ώστε να μετρήσουν τις εικόνες που δημιουργούνται από το δωμάτιο με τους καθρέφτες που υπάρχει εκεί. Ανακάλυψαν ότι οι καθρέφτες αντανακλούν καλύτερα το φως που έχει μήκος κύματος μεταξύ 495 και 570 nanometers, τις συχνότητες δηλαδή που το ανθρώπινο μάτι λαμβάνει ως πράσινο.

Καθώς το φως αντανακλάται από τον έναν καθρέφτη στον άλλο κ.ο.κ., η αντανακλαστική δυνατότητα του καθρέφτη αποδυναμώνετε σταδιακά. Αν κάποιος κοιτάξει την αντανάκλαση που παράγεται σε ένα δωμάτιο με καθρέφτες, τα φωτεινά κύματα έχουν ήδη αντανακλαστεί αρκετές φορές πριν φτάσουν στα μάτια του, καθιστώντας έτσι το πρασινωπό χρώμα του υλικού του καθρέφτη πιο εμφανές.

Πάντως, αν κάποιος πει ότι οι καθρέφτες είναι λευκοί, δεν είναι -εντελώς- λάθος. Το λευκό είναι το χρώμα που αντανακλά όλα τα ορατά μήκη κύματος που συνθέτουν το φάσμα των χρωμάτων. Ο λόγος που δεν μπορούμε να δούμε το είδωλό μας σε ένα φύλλο χαρτιού είναι επειδή τα λευκά αντικείμενα διασκορπίζουν το φως σε όλες τις διαφορετικές κατευθύνσεις, ενώ οι καθρέφτες αντανακλούν το φως πίσω προς την ίδια κατεύθυνση από όπου αυτό προέρχεται.

από: io9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου