Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Mandala: Η θιβετιανή τέχνη των περίπλοκων έργων με άμμο


Οι Mandalas είναι πνευματικά και τελετουργικά σύμβολα του Ινδουισμού και του Βουδισμού, που αντιπροσωπεύουν το σύμπαν. Είναι μια αρχαία σανσκριτική λέξη σημαίνει "κύκλος" και πράγματι, οι madalas είναι κυρίως αναγνωρίσιμες από τους ομόκεντρους κύκλους και τα άλλα γεωμετρικά σχήματα. Στην πιο βασική της μορφή, μια mandala είναι ένα τετράγωνο που περιέχει έναν κύκλο με πολλούς ομόκεντρους κύκλους ή μικρότερα τετράγωνα μέσα του. Είναι διακοσμημένη με την παραδοσιακή εικονογραφία που περιλαμβάνει γεωμετρικά σχήματα και ένα πλήθος από αρχαία πνευματικά σύμβολα.




Στο Θιβέτ, οι mandalas δημιουργούνται με χρωματιστή άμμο, μια πρακτική που είναι γνωστή ως dul-tson-kyil-khor, που σημαίνει κυριολεκτικά "mandala από χρωματιστές σκόνες". Ιστορικά, η mandala δεν δημιουργούνταν με φυσική, βαμμένη άμμο, αλλά από κόκκους σπασμένων χρωματιστών πετρών. Μερικές φορές αυτό περιελάμβανε πολύτιμους και ημι-πολύτιμους λίθους. Οπότε, λάπις λάζουλι χρησιμοποιούνταν για τα μπλε, ρουμπίνια για τα κόκκινα, κ.ο.κ.. Στη σύγχρονη εποχή, σπάζονται λευκές πέτρες και βάφονται με αδιαφανή μελάνια για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα.


Η δημιουργία μιας mandala ξεκινά με μια τελετή, όπου οι μοναχοί ψάλλουν μάντρα και παίζουν φλάουτα, τύμπανα και κύμβαλα. Στη συνέχεια, πιάνουν δουλειά. Πρώτα, μετράνε προσεκτικά και φτιάχνουν γραμμές σε μια επίπεδη επιφάνεια με κιμωλία ή μολύβι, με την χρήση χαράκων και πυξίδων. Μόλις η κάτοψη είναι έτοιμη, εκατομμύρια από χρωματιστούς κόκκους άμμου μπαίνουν στη θέση τους.


Η άμμος χύνεται πάνω στο σχέδιο με ένα στενό μεταλλικό χωνί που ονομάζεται "chakpur" το οποίο ξύνεται με μια άλλη μεταλλική ράβδο για να προκαλέσει επαρκή δόνηση ώστε οι κόκκοι της άμμου να πέσουν από το άκρο του. Παραδοσιακά, τέσσερις μοναχοί εργάζονται μαζί σε μια mandala όπου κάθε μοναχός είναι επιφορτισμένος με το ένα τεταρτημόριο. Με απίστευτη υπομονή, οι μοναχοί απλώνουν την άμμο εργαζόμενοι από το κέντρο προς τα έξω. Μια mandala μπορεί να πάρει αρκετές εβδομάδες για να φτιαχτεί, λόγω της λεπτοδουλειάς που χρειάζεται.


Παρά την τεράστια σκληρή δουλειά και τον χρόνο που απαιτείται για τη δημιουργία μιας mandala, τα έργα αυτά έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής. Λίγο μετά την ολοκλήρωσή τους, οι μοναχοί τις καταστρέφουν συνειδητά συμβολίζοντας το γεγονός ότι τίποτα δεν διαρκεί για πάντα. Η άμμος συλλέγεται σε ένα βάζο και στη συνέχεια, τυλίγεται σε μετάξι και μεταφέρεται σε ένα ποτάμι όπου απελευθερώνεται πίσω στη φύση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου