Ο Axel Erlandson - πηγή
Ο Axel Erlandson ήταν ένας Σουηδο-αμερικανός αγρότης που είχε ως χόμπι να διαμορφώνει δέντρα και άνοιξε το 1947 το "Tree Circus", έναν θεματικό κήπο με τα δέντρα του, διαφημίζοντάς τον με το σλόγκαν "Δείτε τα πιο παράξενα δέντρα του κόσμου".
Ο Erlandson άρχισε το 1925 να διαμορφώνει δέντρα σαν χόμπι ώστε να διασκεδάζει αυτός και η οικογένειά του. Ελάχιστοι άνθρωποι, εκτός από την αδελφή του και λίγους στενούς οικογενειακούς φίλους, γνώριζαν τη δουλειά του και το μπόλιασμα των δένδρων. Αρχικά δημιούργησε τα σχέδια σε χαρτί και στη συνέχεια έβαζε τα φυτά σε συγκεκριμένη σειρά. Τα κλάδευε, έβαζε μοσχεύματα και τα έκαμπτε, σύμφωνα με τα σχέδιά του. Αυτοδίδακτος όντας θεωρούσε τις μεθόδους του το εμπορικό μυστικό του. Όταν τα παιδιά του τον ρώτησαν πώς έπαιρναν αυτό το σχήμα τα δέντρα, εκείνος τους απαντούσε, "τους μιλάω".
Ο κήπος
Η σύζυγος και η κόρη του Erlandson - πηγή
Το 1945, η σύζυγος και η κόρη του Erlandson επισκέφτηκαν τον ωκεανό στην Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια, όπου είδαν κόσμο να πληρώνει εισιτήριο για να δει διάφορες παραδοξότητες σε ένα θεματικό πάρκο. Όταν επέστρεψαν, ανέφεραν στον Erlandson ότι αν τα δέντρα του ήταν σε κάποια πολυταξιδεμένη τουριστική διαδρομή, θα μπορούσαν να τραβήξουν κόσμο που θα πλήρωνε για να τα δει. Η ιδέα άρεσε στον Erlandson ο οποίος αγόρασε ένα μικρό κομμάτι γης όπου άρχισε να μεταφυτεύει τα καλύτερα από τα δημιουργήματά του.
Για να δημιουργήσει το "Basket Tree" (Καλάθι), ο Erlandson φύτεψε έξι φίκους σε κύκλο και τα έπλεξε σε ύψος περίπου 30 εκατοστών για να σχηματίσουν τα διαμαντένια μοτίβα. Έπειτα, όταν τα δέντρα έφτασαν τα 2,4 μέτρα σε ύψος, άφησε ανοιχτό το πάνω μέρος - πηγή
Το Tree Circus άνοιξε την άνοιξη του 1947. Το περιοδικό Life έκανε ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στο τεύχος της 14ης Ιανουαρίου του 1957 για τον κήπο.
Το 1963, ο Erlandson πούλησε τη γη με τα δέντρα έναντι 12.000 δολαρίων, στους Larry και Peggy Thompson. Εκείνοι, τον προσέλαβαν ως επιστάτη, αλλά ο Erlandson πέθανε την επόμενη χρονιά. Οι Thompson δημιούργησαν 25-30 τεράστια δέντρα με διαφορετικά θέματα και ονόμασαν το πάρκο "The Lost World" και μετονόμασαν τον τάφο του Erlandson σε "The Enchanted Forest". Όταν άνοιξε το Lost World, ο Larry Thompson δεν ζούσε, αλλά η Peggy κατάφερε να το κρατήσει για μερικά χρόνια.
Το 1977 το πάρκο αγοράστηκε από τον Robert Hogan που είχε σκοπό να ισοπεδώσει τα δέντρα. Ένας νεαρός αρχιτέκτονας, ο Mark Primack, άρχισε να καταγράφει τα δέντρα και την ιστορία τους. Αυτός που έσωσε τα δέντρα ήταν ο Joseph Cahill, ένας σχεδιαστής εξωτερικών χώρων, ο οποίος αγόρασε τα δέντρα από τον Hogan έναντι 12.000 δολαρίων και του δόθηκε περιθώριο 2,5 χρόνια για να τα μετακινήσει. Τελικά, η μετακίνηση δεν έγινε ποτέ γιατί ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής που τα ήθελαν και έτσι το επιχειρηματικό πλάνο του Hogan δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Το 1985, ο Michael Bonfante αγόρασε τα δέντρα από τον Hogan και μεταφύτεψε 24 από αυτά στο δικό του θεματικό πάρκο στο Gilroy.
Βελόνι και κλωστή - πηγή
Σήμερα, τα νεκρά δέντρα από τη συλλογή του Erlandson βρίσκονται στο Μουσείο της Ιστορίας της Τέχνης στην Σάντα Κρουζ. Ένα από αυτά δόθηκε δανεικό στην Παγκόσμια Έκθεση του 2005 στην πόλη Aichi της Ιαπωνίας, ενώ το "Telephone Booth Tree" του Erlandson είναι σε μόνιμη έκθεση στη Βαλτιμόρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου