Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Μερικά από τα πιο παράξενα αεροσκάφη της ιστορίας

Ο Άγγλος Βενεδικτίνος μοναχός Eilmer του Malmesbury (γνωσός ως Oliver λόγω της εσφαλμένης αντιγραφής ενός γραφέα, ή Elmer) - πηγή

Ο άνθρωπος πετάει πολύ πιο πριν απ' ότι πιστεύουμε -οι περισσότεροι τουλάχιστον. Στην πραγματικότητα, ο Άγγλος Βενεδικτίνος μοναχός Eilmer του Malmesbury πέταξε για περίπου 200 μέτρα χρησιμοποιώντας ένα ανεμόπτερο πάνω από χίλια χρόνια πριν, το 1010 μ.Χ.. Αλλά η πρώτη επανδρωμένη πτήση έγινε από τους αδελφούς Ράιτ στο Kill Devil Hills της Βόρεια Καρολίνα στις 17 Δεκεμβρίου του 1903.



Σήμερα, ένα αεροπλάνο προσγειώνεται κάπου στον κόσμο κάθε 3 δευτερόλεπτα. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα τελευταία 110 χρόνια, έχουν υπάρξει κάμποσες ιπτάμενες μηχανές. Δείτε μερικά από τα πιο παράξενα αεροσκάφη της ιστορίας.

Το Caproni Ca.60 Noviplano ένα 9-φτερο ιπτάμενο πλοίο που προοριζόταν να γίνει το πρότυπο για ένα αεροσκάφος υπερατλαντικών πτήσεων με 100 επιβάτες. Το πρωτότυπο έκανε μόνο μια σύντομη πτήση στις 4 Μαρτίου του 1921 στη λίμνη Maggiore στην Ιταλία. Το αεροσκάφος έφτασε σε ύψος 18 μέτρα και στη συνέχεια βούτηξε και συνετρίβη. Διαλύθηκε κατά την πρόσκρουση στα νερά της λίμνης. Ο πιλότος διέφυγε σώος και αβλαβής.


Το Aerodyne του Alexander Lippisch, ένα πειραματικό αεροσκάφος χωρίς φτερά. Η πρόωση δημιουργούνταν από δύο συν-αξονικούς τυλιγμένους έλικες (1968).


Η ιπτάμενη πλατφόρμα De Lackner HZ-1 Aerocycle, σχεδιασμένη να μεταφέρει έναν στρατιώτη σε αποστολές αναγνώρισης (1954).


Το Lockheed XFV, με το παρατσούκλι "The Salmon", ένα πειραματικό πρωτότυπο που "καθόταν" στην ουρά του και θα χρησιμοποιούνταν ως συνοδευτικό μαχητικό (1953).


Το Snecma Flying Coleoptere (C-450), ένα γαλλικό πειραματικό. Ήταν αεροπλάνο με ένα δακτυλιοειδές φτερό, που προωθούνταν από έναν αντιδραστήρα turbo και μπορούσε να απο-προσγειώνεται κάθετα (1958).


Το Ames-Dryden (AD)-1 Oblique Wing, ένα ερευνητικό αεροσκάφος, σχεδιασμένο για να διερευνήσει την έννοια της περιστρεφόμενης πτέρυγας (1.979 έως 1982).


Το B377PG, το μεταφορικό Super Guppy Turbine της NASA, πέταξε πρώτη φορά με την εξωπραγματική μορφή του το 1980.


Το Bartini Beriev VVA-14, ένα σοβιετικό, αμφίβιο αεροσκάφος κάθετης απογείωσης (1970).


Το Dornier Do 31, ένα δυτικογερμανικό, πειραματικό, VTOL (vertical take-off and landing: κάθετης απο-προσγείωσης) αεροσκάφος μεταφοράς τακτικής υποστήριξης (1967).


Το Hyper III, ένα κανονικού μεγέθους τηλεχειριζόμενο όχημα, που κατασκευάστηκε στο Flight Research Center της NASA το 1969.


Το Airbus A300-600ST (Super Transporter) ή Beluga, είναι μια έκδοση του A300-600 για την μεταφορά τμημάτων αεροσκαφών και τεράστιων φορτίων. Αρχικά ονομάστηκε Super Transporter, αλλά το όνομα Beluga έγινε δημοφιλές και έχει πλέον υιοθετηθεί επισήμως.


Το Vought V-173, η "Flying Pancake" (Ιπτάμενη Τηγανίτα), ένα αμερικάνικο πειραματικό μαχητικό αεροσκάφος για το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ (1942).


Το Avro Canada VZ-9 Avrocar, ένα VTOL, σε σχήμα δίσκου αεροσκάφος που αναπτύχθηκε ως μέρος ενός μυστικού σχεδίου του στρατού των ΗΠΑ (1959).


Το Stipa-Caproni, ένα πειραματικό ιταλικό αεροσκάφος με άτρακτο σε σχήμα βαρελιού (1932).


Το Caspian Sea Monster (Θαλάσσιο Τέρας της Κασπίας), γνωστό απλά ως "Kaspian Monster", ήταν ένα πειραματικό εκρανοπλάνο, αναπτύχθηκε και σχεδιάστηκε από τον Σοβιετικό μηχανικό Ροστισλάβ Αλεξέεβ το 1966.


Η Libellula, ένα βρετανικό, δικινητήριο πειραματικό αεροσκάφος με δίδυμα φτερά το οποίο έδινε στον πιλότο εξαιρετική θέα για την προσγείωση σε αεροπλανοφόρα (1945).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου