Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Το πιο απομακρυσμένο φυλάκιο της ρωσικής αυτοκρατορίας στην αποικιοκρατική Αμερική


Όταν σκεφτόμαστε την Καλιφόρνια πολλά μας έρχονται στο μυαλό, όχι όμως η Ρωσία του 19ου αιώνα. Και όμως, μόλις 200 χλμ βόρεια του Σαν Φρανσίσκο βρίσκεται το Φορτ Ρος -αρχικά, "φρούριο Ρος"-, το πιο νότιο φυλάκιο της παλιάς Ρωσικής Αυτοκρατορίας στις σημερινές ΗΠΑ.



Η επέκταση της Ρωσίας προς ανατολάς άρχισε τον 16ο αιώνα υπό τον Ιβάν τον Τρομερό. Το 1741, Ρώσοι εξερευνητές "ανακάλυψαν" την Αλάσκα πέρα από τον Βερίγγειο πορθμό. Λίγο αργότερα, η Ρωσο-αμερικανική εταιρεία έλαβε άδεια μονοπωλίου από τον τσάρο για το εμπόριο της Αλάσκα και η αυτοκρατορία συνέχισε να προωθείται στην Βόρεια Αμερική.


Αναζητώντας προμήθειες, το 1806 η εταιρεία έστειλε δύο πλοία στο Σαν Φρανσίσκο, τότε ισπανική αποικία. Ο διοικητής του Σαν Φρανσίσκο ήταν απρόθυμος να επιτρέψει ξένη επιρροή, οπότε οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν έξι εβδομάδες. Τότε, ο Νικολάι Ρεζάνοφ, ο αντιπρόσωπος της εταιρείας, αρραβωνιάστηκε την κόρη του αρχηγού. Ο Ρεζάνοφ έφυγε για να πάρει την άδεια του Τσάρου να παντρευτεί μια μη Ρωσο-ορθόδοξη, αλλά πέθανε ενώ βρισκόταν στη Σιβηρία. Η αρραβωνιαστικιά του περίμενε υπομονετικά να επιστρέψει και τελικά έγινε μοναχή. Αυτή η τραγική ιστορία αγάπης ειπώθηκε σε ένα ποίημα του Μπρετ Χαρτ.


Το 1812, μια ομάδα Ρώσων και ιθαγενών της Αλάσκα Αλεούτων έπλευσε νότια και ίδρυσε το Φορτ Ρος εκεί που σήμερα είναι η κομητεία Σονόμα στην βόρεια Καλιφόρνια. Κατασκεύασαν έναν εμπορικό σταθμό αποτελούμενο από αρκετές δομές για να κυνηγήσουν βίδρες, έστησαν καλλιέργειες και εμπορεύτηκαν με την ισπανική αποικία της Καλιφόρνιας.


Τελικά, η τοποθεσία αποδείχθηκε δύσκολη και μακροπρόθεσμα ασύμφορη. Λόγω των κλιμακούμενων συγκρούσεων με την κυβέρνηση του Μεξικού και τους Αμερικανούς εποίκους, η εταιρεία έκλεισε το φρούριο και υποχώρησε στην Αλάσκα.


Σήμερα, το Φορτ Ρος αποτελεί μέρος του California Historical Landmarks. Το φρούριο περιλαμβάνει αναπαλαιωμένες και ανακατασκευασμένες ξύλινες κατασκευές που μοιάζουν πολύ όπως όταν ήταν υπό τη ρωσική κατοχή. Στο χώρο βρίσκεται ένα κανονικό αντίγραφο ανεμόμυλου, μια ορθόδοξη εκκλησία και ένα κέντρο επισκεπτών με πληροφορίες για το φρούριο και την -ξεχασμένη- ιστορία των Ρώσων στην Καλιφόρνια.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου