Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Kindlifresser: Ένα άγαλμα 500 χρόνων ενός τέρατος που τρώει παιδιά


Το Kindlifresser βρίσκεται στο κέντρο της Βέρνης και κανείς δεν είναι σίγουρος γιατί.



Το άγαλμα ενός ανδρός, με ένα μωρό στο στόμα του και πολλά άλλα γύρω του -πιθανώς για να τα φάει πιο μετά-, "κοσμεί" ένα συντριβάνι στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ελβετίας. Το ασυνήθιστο γλυπτό δεν είναι ένα σύγχρονο έργο τέχνης. Κατασκευάστηκε το 1546 από τον Hans Gieng στη θέση μιας ξύλινης κρήνης από τον 15ο αιώνα και είναι ένα από τα παλαιότερα σιντριβάνια της πόλης. Το αρχικό όνομα της νέας κρήνης ήταν Platzbrunnen (Πλατεία Συντριβανιού). Το σημερινό όνομα χρησιμοποιήθηκε πρώτο το 1666 και η ακριβής μετάφρασή του είναι "κρήνη εκείνου που τρώει τα μικρά παιδιά".

Παραδόξως, κανείς δεν είναι σίγουρος γιατί βρίσκεται εκεί και μάλιστα υπάρχουν τρεις κύριες θεωρίες.


Η πρώτη, και πιο ατυχής, είναι ότι το Kindlifresser χτίστηκε ως ένα είδος προειδοποίησης προς την εβραϊκή κοινότητα της Βέρνης. Το Kindlifresser φοράει ένα καπέλο που είναι εντυπωσιακά παρόμοιο με το κίτρινο αιχμηρό Judenhut που ήταν υποχρεωμένοι να φορούν οι Εβραίοι εκείνη την εποχή.

Η δεύτερη θεωρία είναι ότι το τρομακτικό Ogre είναι μια απεικόνιση του αρχαιοελληνικού Τιτάνα, Κρόνου. Ως γνωστών, Ο Κρόνος ήταν ο ηγέτης και ο νεότερος της πρώτης γενεάς των τιτάνων, θεοτήτων απόγονων της Γαίας και του Ουρανού. Νίκησε τον πατέρα του, τον Ουρανό, και κυβέρνησε κατά τη διάρκεια της μυθικής "χρυσής εποχής", έως ότου νικήθηκε από το υιό του, Δία. Ήταν ο μικρότερος σε ηλικία και δύναμη από τους Τιτάνες, αλλά ο πιο πανούργος και φιλόδοξος. Ανέτρεψε τον πατέρα του με τη βοήθεια της Γαίας, αλλά φοβούμενος μια ίδια μοίρα κατάπιε τα παιδιά του. Η γυναίκα του και αδελφή του, Ρέα, έκρυψε το τελευταίο τους παιδί, τον Δία, και έδωσε στον Κρόνο μια φασκιωμένη πέτρα για να καταπιεί, αντί για το βρέφος. Ο Δίας, όταν μεγάλωσε, ελευθέρωσε και τα υπόλοιπα αδέλφια του, δίνοντας στον Κρόνο να πιει δηλητήριο. Στον πόλεμο που ακολούθησε μεταξύ των Τιτάνων και των Ολύμπιων, την Τιτανομαχία, που κράτησε δέκα χρόνια, ο Κρόνος και οι Τιτάνες σύμμαχοί του νικήθηκαν και φυλακίστηκαν στα Τάρταρα.

Το Στόμα του Όρκου στον Κήπο των Τεράτων (Parco dei Mostri), ή Κήπος του Μπομάρτσο, ένας κήπος ο οποίος βρίσκεται 68 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Μπομάρτσο (Bomarzo) στο Λάτσιο της Ιταλίας - πηγή

Το Orge, όπως είναι γνωστό το άγαλμα, είναι ένα θρυλικό τέρας που απεικονίζεται συνήθως ως μεγάλο και αποκρουστικό ανθρώπινο ον που τρώει συνηθισμένους ανθρώπους, ειδικά βρέφη και παιδιά. Τα Ogre παρουσιάζονται συχνά στη μυθολογία, τη λαογραφία και τη φαντασία σε όλο τον κόσμο. Εμφανίζονται σε πολλά κλασικά έργα λογοτεχνίας και συνδέονται συχνότερα με παραμύθια και θρύλους για βρέφη. Η λέξη ogre είναι γαλλικής προέλευσης και προέρχεται από τον Ετρουσκικό θεό Orcus (Όρκος), ο οποίος τρεφόταν με ανθρώπινη σάρκα. Ο Orcus ήταν ένας θεός του κάτω κόσμου, ο οποίος τιμωρούσε όσους δεν τηρούσαν τους όρκους τους στην ιταλική και ρωμαϊκή μυθολογία. Όπως και με τον Άδη, το όνομα του θεού χρησιμοποιήθηκε και για τον Κάτω Κόσμο. Στην μεταγενέστερη παράδοση, ενώθηκε με τον Ντις Πάτερ (Dis Pater), τη Ρωμαϊκή θεότητα του κάτω κόσμου. Ο Orcus απεικονίστηκε σε ζωγραφιές σε ετρούσκικους τάφους ως τριχωτός, γενειοφόρος γίγαντας. Πιθανολογείται ότι είναι μεταγραφή της ελληνικής θεότητας Όρκου, προσωποποίηση του όρκου που δίνεται. Ο Όρκος μυθολογείται ως γιος της θεάς Έριδας ή του Αιθέρα και της Γαίας. Ο Όρκος τιμωρούσε τους επίορκους, όσους δηλαδή καταπατούσαν τον όρκο που είχαν δώσει.


Η τελική θεωρία είναι ότι το Kindlifresser υποτίθεται ότι είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του Δούκα Μπέρτολντ τον 5ο (Berthold V) , του ιδρυτή της Βέρνης. Προφανώς, η ζήλια του που επισκιάστηκε από τον μικρότερο αδελφό του για τόσα χρόνια, τον έκανε να τρελαθεί, τελικά να εξοργιστεί και να μαζεύει και να τρώει τα παιδιά της πόλης. Όμως, αυτό το γεγονός θα είχε καταγραφεί στα βιβλία ιστορίας της πόλης, κάτι που δεν συμβαίνει.


Ίσως όμως να μην είναι τίποτα από τα παραπάνω και απλά να είναι ένα είδος μπαμπούλα από τη γιορτή Fastnacht (Νύχτα της Νηστείας) της Ελβετίας και ένας τρόπος να θυμίζουν στα παιδιά της Βέρνης να είναι ήσυχα.

Ότι και αν αντιπροσωπεύει το Kindlifresser, τρομοκρατεί τα παιδιά της Ελβετίας εδώ σχεδόν 500 χρόνια

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου