Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Ναός Kailasa, ένας τεράστιος ναός που λαξευόταν με το χέρι για πάνω από 20 χρόνια


Ο ναός Kailasa στα σπήλαια Ελλόρα -που αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς- στην Μαχαράστρα, τη δεύτερη πολυπληθέστερη Ομόσπονδη Πολιτεία της Ινδίας με πρωτεύουσα την Βομβάη, είναι το μεγαλύτερο μονολιθικό κομμάτι τέχνης στον κόσμο.



Οι τεχνίτες λάξευσαν τη γιγαντιαία δομή σε ένα και μόνο κομμάτι βράχου σε μια σπηλιά σε μια βουνοπλαγιά. Όλο το κτήριο χρειάστηκε πάνω από δύο δεκαετίες για να λαξευτεί. Υπάρχουν πολλά ακόμα γεγονότα για αυτό το αρχαίο θαύμα, ενώ κάποιες από τις ιστορίες για το ναό έχουν αμφισβητηθεί.

Οι Ινδουιστές δημιούργησαν τον ναό για να τιμήσουν τον Σίβα, έναν από τους κυριότερους θεούς της Ινδουιστικής θρησκείας, και σκόπευαν να μιμηθούν το σπίτι του στο όρος Καϊλάς στα βουνά των Ιμαλαΐων. Ο θρύλος λέει ότι τον ναό διέταξε να τον φτιάξουν ένας Ινδουιστής βασιλιάς όταν προσευχήθηκε στον Σίβα για να σώσει τη γυναίκα του από μια ασθένεια.

Η οροφή του ναού

Οι αρχιτέκτονες ξεκίνησαν από την κορυφή του βουνού και εργάστηκαν προς τα κάτω για να λαξεύσουν το κτήριο. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, με αυτή την επίπονη διαδικασία απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 200.000 τόνοι ηφαιστειακής πέτρας μεταξύ του 757 και του 783 π.Χ.. Ο ναός Kailasa είναι ένα από τα 34 σπήλαια στην περιοχή που είναι λαξευμένα σε συμπαγή βράχο. Άλλα παρόμοια σπήλαια χρονολογούνται από το 300 π.Χ.

Με σημερινούς όρους, θα χρειαζόντουσαν περίπου 200 ημέρες, με 24ωρη εργασία, ώστε να ανασκαφτεί ολόκληρος ο χώρος με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας. Και αυτό χωρίς να λάβουμε υπόψη τα περίτεχνα γλυπτά του κτηρίου.

Μια απεικόνιση της ινδουιστικής θεότητας Gajalakshmi. Παρατηρήστε τον λευκό σοβά σε ορισμένα σημεία

Ο ναός έχει σχήμα "U", βάθος 45,7 μέτρα και είναι τριώροφος. Τα μεγάλα πέτρινα γλυπτά κατά μήκος των εξωτερικών τοίχων απεικονίζουν διάφορες ινδουιστικές θεότητες. Δύο εσωτερικοί πυλώνες δείχνουν ιστορίες από το έπος του Σίβα. Υπάρχουν επίσης τεράστια γλυπτά για τον Βισνού, ακόμη μια κύρια ινδουιστική θεότητα.

Σχεδόν κάθε εκατοστό στο εσωτερικό του ναού περιέχει ένα περίπλοκο σκάλισμα.

Προς την κορυφή, υπάρχουν γλυπτά ελεφάντων που δείχνουν προς τα κάτω. Το κάτω μέρος του κεντρικού κτηρίου φαίνεται σαν όλος ο ναός να στηρίζεται από έναν στρατό τεράστιων. Οι ελέφαντες περικυκλώνουν έναν πυλώνα ύψους 30,5 μέτρων που φαίνεται να χρησιμεύει ως το κύριο οικοδόμημα στο συγκρότημα του ναού. Ο ναός καλύπτει μεγαλύτερη έκταση από τον Παρθενώνα.

Με κάποιο παράξενο τρόπο, ο ναός παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1682. Τότε ήταν που ο Aurangzeb [ο Muhi-ud-Din Muhammad, γνωστός με το παρατσούκλι Aurangzeb (στα περσικά, "Στολίδι του Θρόνου") ή από τον βασιλικό του τίτλο Alamgir (στα περσικά, "Κατακτητής του Κόσμου") ήταν ο έκτος Μουγκάλ αυτοκράτορας που κυβέρνησε την Ινδική υποήπειρο για μια περίοδο 49 ετών. Θεωρείται ως ο τελευταίος αποτελεσματικός Μουγκάλ αυτοκράτορας και θεωρείται ένας από τους λίγους ηγέτες που έχουν καθιερώσει πλήρως τη νομοθεσία της Σαρία και τα ισλαμικά οικονομικά σε όλη τη Νότια Ασία], ένας Μογγόλος αυτοκράτορας της Ινδίας (η Μογγολική Αυτοκρατορία της Ινδίας ή Αυτοκρατορία των Μουγκάλ ήταν αυτοκρατορική δύναμη στην ινδική υποήπειρο, από το 1526 έως το 1857 -τα τελευταία 100 χρόνια, υπό αγγλική στην ουσία κηδεμονία) διέταξε να καταστραφεί ο ναός ώστε να σβήσει τα ίχνη του. Όμως, παρά τις προσπάθειες 1000 ανδρών επί τρία χρόνια, ο ναός άντεξε. Ο βράχος ήταν πολύ δύσκολο να κατεδαφιστεί, παρόλο που οι τεχνίτες χρησιμοποίησαν μόνο σφυριά, σμίλες και πλάκες για να το κατασκευάσουν.

Οι ελέφαντες του ναού

Η σημερινή δομή είναι κυρίως μαύρος ηφαιστειογενές βράχος. Όταν χτίστηκε, οι αρχιτέκτονες ζήτησαν τα γλυπτά να καλυφτούν από λευκό ασβεστοκονίαμα ώστε να δίνουν την ψευδαίσθηση του χιονιού. Αυτό έκανε το ναό να φαίνεται σαν να ήταν στα βουνά των Ιμαλαΐων. Οι επισκέπτες του ναού μπορούν ακόμη και σήμερα να δουν μερικά τέτοια γλυπτά.

Αυτά τα εκπληκτικά έργα τέχνης κρύβουν κάποια μυστικά. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ο ναός περιέχει περισσότερα από 30 εκατομμύρια σκαλίσματα σανσκριτικών που δεν έχουν ακόμη μεταφραστεί. Αν οι ειδικοί μπορέσουν να βρουν έναν τρόπο ώστε να ξεκλειδώσουν τη μυστική έννοια της γλώσσας, ο ναός Kailasa θα γίνει ένα από τα πολυτιμότερα ιστορικά αντικείμενα στη Γη.

Μια από τις πολλές ιστορίες που είναι χαραγμένες στα τείχη του ναού

Μερικοί υποστηρίζουν ότι ο ναός είναι πολύ παλαιότερος επειδή οι άνθρωποι εκείνης της περιόδου δε θα μπορούσαν να ανασκάψουν μια τόσο τεράστια δομή.

Τα γύρω σπήλαια έχουν γλυπτά που είναι πολύ παλαιότερα από τον ναό, αλλά αυτό θα μπορούσε απλώς να σημαίνει ότι κανείς δεν πήγε για να σκαλίσει τον Kailasa αργότερα. Οι θεωρητικοί των αρχαίων εξωγήινων υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι σε εκείνη την περιοχή της Ινδίας είχαν εξωγήινη βοήθεια, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη φανταστική ιδέα.

Ο ναός είναι ένα μνημείο προς τιμή του Σίβα. Υπάρχουν πέντε ιερά μέσα στον Kailasa που αποδίδουν φόρο τιμής στον μεγαλύτερο ινδουιστικό θεό. Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό χρειάστηκε ή ποια είναι η ηλικία του, ο ναός Kailasa είναι ένα πραγματικό θαύμα.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου