Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Κοιμητήριο Xiaohe: ένα κοιμητήριο 4.000 χρόνων σε μια έρημο


Στο ανατολικό άκρο της ερήμου Τάκλα Μακάν, στην αυτόνομη Κινεζική επαρχία Σιντσιάνγκ, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τον πιο κοντινό οικισμό, ένας σωρός από ξύλινους πασσάλους σηματοδοτούν ένα νεκροταφείο ηλικίας 4.000 ετών.



Το νεκροταφείο βρίσκεται πάνω σε έναν μικρό αμμόλοφο. Οι ξύλινοι στύλοι, των οποίων οι κορυφές έχουν θρυμματιστεί από ισχυρούς ανέμους αιώνων, είναι οι ταφόπλακες εκείνων που βρίσκονται θαμμένοι από κάτω. Το ξηρό καλοκαίρι και οι δροσεροί χειμώνες βοήθησαν να διατηρηθούν τα σώματα σε τέτοιο βαθμό ώστε ακόμη και σήμερα φαίνονται τα χαρακτηριστικά και τα περιγράμματα των προσώπων τους. Ένα από αυτά τα μουμιοποιημένα σώματα, με το παρατσούκλι "Η όμορφη της Xiaohe", πρέπει να ήταν μια εκπληκτικά όμορφη γυναίκα όσο ζούσε. Ακόμα και οι λεπτές βλεφαρίδες της είναι διατηρημένες.


Το νεκροταφείο ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από έναν ντόπιο κυνηγό ονόματι Ördek. Ο Ουιγούρος (μια τουρκογενής εθνική ομάδα που ζει στην Ανατολική και Κεντρική Ασία. Σήμερα, οι Ουιγούροι ζουν κυρίως στην αυτόνομη επαρχία της Σιντσιάνγκ στην Κίνα) κυνηγός περιπλανιόταν μέσα στην αφιλόξενη έρημο, όταν έπεσε τυχαία στους ξύλινους στύλους με τα ανθρώπινα οστά και τα αρχαία θρησκευτικά αντικείμενα. Πιστεύοντας ότι το μέρος ήταν στοιχειωμένο, έφυγε και δεν επέστρεψε ποτέ ξανά. Δεκαετίες αργότερα, ένας Σουηδός εξερευνητής και αρχαιολόγος, ο Φόλκε Μπέργκμαν, τριγυρνούσε στην περιοχή αναζητώντας αρχαία ερείπια που σχετίζονταν με τον Δρόμο του Μεταξιού. Τότε, κάποιος τον έστειλε στο Ördek. Ο Ördek εξήγησε στον Μπέργκμαν πώς μπορούσε να βρει το νεκροταφείο, αλλά αρνήθηκε να πάει μαζί του. Ο Μπέργκμαν κατόρθωσε να βρει το μέρος και το ονόμασε Νεκρόπολη του Ördek.

Ο Μπέργκμαν ξέθαψε περίπου δώδεκα σώματα και ανέκτησε περίπου 200 αντικείμενα, καταγράφοντας ένα αρκετά λεπτομερή απολογισμό των ευρημάτων του στο βιβλίο Archaeological Researches in Sinkiang Especially the Lop-nor Region (το βιβλίο είναι δωρεάν online). Ο Μπέργκμαν σημείωσε το ασυνήθιστο σχήμα των φέρετρων, που μοιάζουν με αναποδογυρισμένα πλοία. Μετά την τοποθέτηση των νεκρών σε αυτά τα αναποδογυρισμένα πλοία, καλύπτονταν προσεκτικά με δέρμα μοσχαριού και θάβονταν στην άμμο, μαζί με αχυρένια καλάθια που περιείχαν σιτάρι και άλλα σιτηρά. Στη συνέχεια, ξύλινοι πάσσαλοι μπήγονταν στο έδαφος. Ολόκληρος ο χώρος, όπως γράφει ο Μπέργκμαν, ήταν γεμάτος ξύλινα μνημεία και ξύλινες μορφές.

Η Λουλάν, η Όμορφη της Xiaohe - πηγή

Το νεκροταφείο ξεχάστηκε μέχρι τις αρχές του 2000, όταν Κινέζοι αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν μια αποστολή στην περιοχή και διαπίστωσαν ότι η ανακάλυψη του Μπέργκμαν ήταν πολύ πιο αξιοσημείωτη απ' ότι πίστευε αρχικά.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν εκατοντάδες σώματα που είχαν ταφεί σε βάθος πέντε στρωμάτων, μαζί με άθικτες μούμιες -τις παλαιότερες και καλύτερα διατηρημένες μούμιες στην περιοχή της λεκάνης του Tarim της Κίνας. Επίσης, ανακάλυψαν πολλές μεγάλες ξυλόγλυπτες φιγούρες και ζώα, μικρές ξύλινες μάσκες και ξύλινα γλυπτά αρσενικών και θηλυκών γεννητικών οργάνων.

Σήμερα, η Νεκρόπολη του Ördek αποκαλείται Κοιμητήριο Xiaohe, από έναν αποξηραμένο ποταμό που βρίσκεται κοντά.


Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα είναι ότι αν και το νεκροταφείο βρίσκεται στην Κίνα, τα σώματα έχουν ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, με καστανά μαλλιά και μακριές μύτες. Οι γενετικές αναλύσεις που έγιναν στις μούμιες έδειξαν ότι οι μητρικές γενεές των ανθρώπων του Xiaohe προέρχονταν τόσο από την Ανατολική Ασία όσο και από τη Δυτική Ευρασία, ενώ οι πατρογονικές γενεές προέρχονταν από την Ευρώπη.

από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου