Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Ένα πρόσωπο σε ένα παράθυρο μιας εκκλησίας στο Χάλιφαξ στη Νέα Σκωτία


Το προφίλ ενός καταδικασμένου διακόνου έμεινε για πάντα στο παράθυρο της εκκλησίας του St. Paul κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης στο Χάλιφαξ στον Καναδά.



Στις 6 Δεκεμβρίου του 1917, στο λιμάνι του Χάλιφαξ συγκρούστηκε το γαλλικό πλοίο Μον Μπλαν (Mont Blanc) με το νορβηγικό πλοίο Ίμο (Imo), το οποίο είχε μισθώσει η "Επιτροπή για την ανακούφιση του Βελγίου" (Belgian Relief Commission). Το πρώτο πλοίο ήταν φορτωμένο με πολεμοφόδια, με αποτέλεσμα να επακολουθήσει πυρκαγιά και τρομακτική έκρηξη. Από την έκρηξη, που έμεινε στην ιστορία ως η δεύτερη μεγαλύτερη ανθρωπογενής έκρηξη μετά την Χιροσίμα, 3.000 άτομα σκοτώθηκαν, 6.000 άτομα τραυματίσθηκαν και περίπου 30.000 κάτοικοι της πόλης έμειναν άστεγοι. Ήταν ένα τραγικό και καταστροφικό γεγονός που έδωσε το δικό του μερίδιο στη λαϊκή τέχνη -όπως λέγεται για κάποια μωρά που επέζησαν όταν εκτινάχθηκαν στον αέρα και προσγειώθηκαν σε δέντρα. Πολλά από αυτά είναι γεννήματα της φαντασίας, αλλά ο ναός του Αγίου Παύλου, το παλαιότερο κτίριο της πόλης, φέρει ουλές από αυτήν την έκρηξη και αποδεικνύει απίστευτες ιστορίες της.


Η εκκλησία, που ιδρύθηκε το 1749, ήταν αρκετά μίλια μακριά από την έκρηξη, αλλά η έκρηξη ταξίδεψε με ταχύτητα 3.300 πόδια σε ένα και μόνο δευτερόλεπτο. Τα αποτελέσματά της έκρηξης έγιναν αισθητά μέχρι τη νήσο του Πρίγκιπα Εδουάρδου (από το 1997, το νησί συνδέεται με τον ηπειρωτικό Καναδά μέσω της Γέφυρας της Συνομοσπονδίας, η οποία έχει μήκος 13 χλμ.). Είναι περιττό να αναφερθεί ότι το Χάλιφαξ καταστράφηκε. Τα παράθυρα της εκκλησίας διαλύθηκαν, ενώ ένα κομμάτι από το πλαίσιο του παραθύρου παραμένει ακόμα και σήμερα στην είσοδο, με μια πλάκα που αναφέρει: "Κειμήλιο της έκρηξης".

Το πρόσωπο στο παράθυρο είναι το πιο μυστηριώδες τεχνούργημα από την καταστροφή. Όπως αναφέρει η ιστορία, τη στιγμή της έκρηξης ένας διάκονος στέκονταν μπροστά από ένα παράθυρο. Η υψηλή θερμότητα που αναπτύχθηκε λόγω της έκρηξης χάραξε το προφίλ του στο τζάμι για πάντα, αν και δεν αναφέρεται τι συνέβη στον ίδιο. Μια άλλη πιο μακάβρια εκδοχή αναφέρει ότι μέσα από το τζάμι πέρασε το κεφάλι ενός αποκεφαλισμένου ναυτικού, με τέτοια δύναμη που το σπάσιμο ήταν ευδιάκριτο.

Όποια και αν είναι η αιτία της σιλουέτας, παραμένει ένα λαϊκό παράδοξο στην ιστορική εκκλησία. Παρά τις προσπάθειες να καθαριστεί το γυαλί όλα αυτά τα χρόνια, το πρόσωπο στο παράθυρο παραμένει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου