Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Ένα μουσείο μικροσκοπικών θαυμάτων


Βρίσκεται στην πόλη Σενταντρέ στην Ουγγαρία και η συλλογή αποτελείται από πολύπλοκα γλυπτά, τόσο μικρά, που μπορεί κανείς να τα δει μόνο με μικροσκόπιο.



Οι τουρίστες επισκέπτονται τεράστια αξιοθέατα όπως ο Παρθενώνας, οι Πυραμίδες, το Ταζ Μαχάλ ή τον Πύργο του Άιφελ. Σε ένα στενό δρόμο όμως στην πόλη Σενταντρέ της Ουγγαρίας, το πιο περίεργο αξιοθέατο είναι μοναδικό για τον ακριβώς αντίθετο λόγο: επειδή είναι απίστευτα μικρό.


Το MikroCsodak Muzeuma, όπως ονομάζεται στην ουγγρική το Μουσείο Μικροσκοπικών Θαυμάτων, βρίσκεται μόλις 30 λεπτά από την Βουδαπέστη και διαθέτει μια μεγάλη συλλογή από μινιατούρες τόσο μικρές που μπορεί κανείς να δει μόνο με τη χρήση μικροσκοπίου. Οι μικρογραφίες έχουν απίστευτη λεπτομέρεια σε μόλις ένα χιλιοστό χώρου.


Σε όλο το μουσείο -ένα δωμάτιο- υπάρχουν μικροσκόπια, καθένα με ένα μικροσκοπικό γλυπτό ισορροπημένο σε ένα μικρό αντικείμενο, όπως μια βελόνα ή μια καρφίτσα. Μπορεί κανείς να δει μικροσκοπικά χρυσά ποτήρια, ένα σετ σκακιού που κρέμεται στο κεφάλι μιας καρφίτσας, ένα περίγραμμα του προσώπου του Αβραάμ Λίνκολν, ένα χρυσό μπουκάλι Coca-Cola και έναν τοξότη σε ένα άρμα που το έλκει ένα άλογο. Από τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα είναι μια σειρά αντικειμένων με θέμα την Αρχαία Αίγυπτο που βρίσκονται μέσα στο μάτι μιας βελόνας, με πυραμίδες, καμήλες και φοίνικες.


Τα μικροσκοπικά σχέδια είναι έργα του Mykola Syadristy, ενός Ουκρανού καλλιτέχνη γνωστού ως "αυθεντία της τέχνης των μιανιατούρων". Ο Syadristy δημιουργεί τα γλυπτά με το χέρι χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία ακριβείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου