Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Πόλεμος του Κουβά


Κατά κάποιον τρόπο, όλοι οι πόλεμοι είναι ηλίθιοι. Ίσως όμως ο πιο ηλίθιος να είναι η Μάχη του Ζαππόλινο, που έγινε για έναν... κουβά.



Ο Πόλεμος του Δρύινου Κουβά, όπως είναι γνωστός, διεξήχθη το 1325 μεταξύ της Μπολόνια και της Μόντενα στην Ιταλία. Ξεκίνησε όταν μια ομάδα στρατιωτών από την Μόντενα μπήκε κρυφά στη Μπολόνια και έκλεψε έναν δρύινο κουβά που χρησιμοποιούσαν για να αντλούν νερό από ένα πηγάδι στο κέντρο της πόλης. Ενώ ο ίδιος ο κουβάς δεν είχε καμία ιστορική ή συναισθηματική αξία, η προσβολή ήταν μεγάλη για την υπερηφάνεια των κατοίκων της Μπολόνια οι οποίοι απαίτησαν την επιστροφή του. Η Μόντενα αρνήθηκε και έτσι ξέσπασε ο πόλεμος.

Η Μπολόνια συγκέντρωσε στρατό 30.000 πεζών και 2.000 ιππέων (μεγάλος αριθμός) και τους οδήγησε στο πεδίο της μάχης κοντά στην κοινότητας του Ζαππολίνο. Απέναντί τους ήταν ένας μικρός στρατός αποτελούμενος από μόλις 5.000 πεζούς και 2.000 ιππείς, όσους κατάφερε δηλαδή να συγκεντρώσει η Μόντενα. Αυτός ο μικρός στρατός βρέθηκε -αδέξια- διάσπαρτος στις πεδιάδες, ενώ ο αντίπαλος κρατούσε τους γύρω λόφους.

Παρά το γεγονός ότι ο στρατός της Μόντενα ήταν ένας προς έξι και ουσιαστικά είχε περικυκλωθεί από τον εχθρό, πολέμησε γενναία και μέσα σε λίγες μόνο ώρες η μάχη τελείωσε. Ο στρατός της Μπολόνια τράπηκε σε φυγή και εκείνος της Μόντενα τους καταδίωξε, όχι μόνο μέχρι τη Μπολόνια, αλλά κατάφερε να ρίξει τις πύλες της πόλης και να καταστρέψει πολλά κάστρα και έναν υδατοφράχτη στον ποταμό Ρένο, στερώντας έτσι την πόλη από νερό. Ο στρατός της Μόντενα θα μπορούσε να έχει καταστρέψει την πόλη, αλλά δεν το έπραξε. Αντ' αυτού, αποφάσισαν να ταπεινώσουν τον εχθρό τους. Έτσι, ακριβώς έξω από τις πύλες της πόλης, οι άνδρες της Μόντενα κορόιδευαν τους κατακτημένους εχθρούς τους, διοργανώνοντας ένα ψεύτικο "palio" -ένα είδος μεσαιωνικού αθλητικού γεγονότος- γιορτάζοντας "αυτούς που στάλθηκαν στην αποστολή και την αιώνια ντροπή της Μπολόνια". Σα να μην έφτανε αυτό όμως, ο στρατός της Μόντενα, πριν επιστρέψει στην πόλη, έκλεψε ακόμη έναν κουβά που τον πήρε από ένα πηγάδι έξω από μια από τις πύλες της πόλης.


Περίπου 2.000 άνδρες έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την γελοία μάχη.

Αυτό όμως που συνέβη εκείνη την ημέρα ήταν το αποκορύφωμα μιας μακρόχρονης διαμάχης ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενες φατρίες στη βόρεια Ιταλία, τους Γουέλφυςι και τους Γιβελλίνους. Οι μεν Γουέλφοι υποστήριζαν αρχικά την υπόθεση του Πάπα οι δε Γιβελλίνοι αντιστοίχως τον αυτοκράτορα. Οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν συχνά σε πολλές από τις πόλεις της βόρειας Ιταλίας και ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο παρατάξεων ξεπέρασε την πολιτική. Ίσως η πιο διάσημη σύγκρουση μεταξύ τους είναι η διαμάχη μεταξύ των φανταστικών οικογενειών, των Μοντέκι και Καπουλέτων, του Ρομέου και της Ιουλιέτα του Σαίξπηρ.

Μετά τον πόλεμο, οι αντίπαλοι υπέγραψαν ειρήνη και η Μόντενα επέστρεψε μερικά πράγματα που είχε αρπάξει από τη Μπολόνια, ως χειρονομία καλής θέλησης. Ο κουβάς όμως δεν επιστράφηκε ποτέ.

Μέχρι και σήμερα, η Μοόντενα έχει τον κουβά στο υπόγειο του Torre della Ghirlandina, του κωδωνοστασίου του καθεδρικού της πόλης. Πλέον, ένα αντίγραφο του αρχικού κουβά είναι ορατό και στο Δημαρχείο της Μόντενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου