Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Το μεγαλύτερο θησαυροφυλάκιο στην Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κάστρο που βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου


Η μεγαλύτερη συλλογή θησαυρών, αντικειμένων τέχνης, περιέργων αντικειμένων και μπαρόκ μηχανημάτων της Ευρώπη -και ενδεχομένως όλου του κόσμου- βρίσκεται στο Grünes Gewölbe, δηλαδή τον Πράσινο Θόλο, στη Δρέσδη της Γερμανίας.




Πρόκειται για μια ιδιωτική συλλογή που ίδρυσε ο Αύγουστος Β' ο Δυνατός, ηγεμόνας της Σαξονίας το 1723. Ο Θόλος περιέχει τα πάντα, από διακοσμητικά ασημικά με γυαλισμένες κοραλλένιες χειρολαβές, μέχρι σχεδόν μικροσκοπικά ανάγλυφα βασιλικών πορτρέτων χαραγμένα σε ξύλο κερασιά ή ελεφαντόδοντο -για να δει κανείς τα πορτρέτα πρέπει να χρησιμοποιήσει μεγεθυντικό φακό. Υπάρχουν βενετσιάνικες αυτόματες μηχανές που σερβίρουν κρασί και διάφορα άλλα περίτεχνα αντικείμενα. Η συλλογή περιλαμβάνει και αμφισβητούμενα αντικείμενα, όπως το δοχείο -από καθαρό χρυσό- που έπινε ο Ιβάν ο Τρομερός.


Το σημαντικότερο όμως αντικείμενο της συλλογής είναι το απίστευτα σπάνιο Dresden Green, ένα τεράστιο, πράσινο διαμάντι από την Ινδία. Η αξία του είναι ίση με το Hope Diamond και το Mountain of Light που βρίσκονται στα κοσμήματα του Στέμματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το διαμάντι Dresden Green

Η ονομασία Grünes Gewölbe δεν προέρχεται από το διαμάντι Green Dresden. Η λέξη "πράσινο" προήλθε από τις στήλες μαλαχίτη που είχαν βαφτεί πράσινες στη βάση και στην κορυφή τους, καθώς και από τις πράσινες, βελούδινες ταπετσαρίες σε ορισμένα μέρη του θησαυρού.

Ο Πράσινος Θόλος σήμερα

Το 1945, μεγάλο μέρος της Δρέσδης -πάνω από το 90%- καταστράφηκε από βομβαρδισμό από τη βρετανική RAF. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, το Dresdener Residenzschloss (Κάστρο της Δρέσδης), στο οποίο διατηρούνταν μεγάλο μέρος της συλλογής, καταστράφηκε. Δυστυχώς, πολλά μεγάλα έργα και θησαυροί χάθηκαν στον βομβαρδισμό και τα αρχικά "πράσινα" του Θόλου χάθηκαν μαζί τους. Ωστόσο, τα πρώτα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το μεγαλύτερο μέρος του θησαυρού είχε μεταφερθεί στο φρούριο Königstein και σώθηκε από την καταστροφή του Κάστρου της Δρέσδης.

Ο Πράσινος Θόλος το 1904

Την δεκαετία του 1960 άρχισε η ανακατασκευή του Κάστρου της Δρέσδης, που ολοκληρώθηκαν το 2013. Το νέο εσωτερικό του Πράσινου Θόλου δημιούργησε δύο χωριστά μουσεία, τον Νέο Πράσινο Θόλο και τον Historiches Grünes Gewölbe (Ιστορικό Πράσινο Θόλο), όπου στεγάζονται 4.000 αντικείμενα. Ωστόσο, το αρχικό πράσινο χρώμα από το οποίο ονομάστηκε ο Θόλος υπάρχει μόνο στο διαμάντι.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου