Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Γιατί δεν υπάρχει -σχεδόν- καμία εθνική σημαία με μοβ χρώμα;


Σε πολλές εθνικές σημαίες θα δούμε διάφορα, από δράκους και αετούς μέχρι τουφέκια και σπαθιά. Αλλά σε κανένα σχέδιο δεν βλέπουμε το χρώμα ροζ. Ο λόγος δεν είναι επειδή "δεν είναι της μόδας". Η απουσία του έχει να κάνει με την πρακτικότητα.



Οι πρώτες μοβ ή πορφυρές βαφές προέρχονταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από ένα είδος θαλάσσιου σαλιγκαριού που συνέλεγαν από ένα μικρό τμήμα της Μεσογείου. 10.000 τέτοια σαλιγκάρια παρήγαγαν μόλις ένα γραμμάριο βαφής. Για το λόγο αυτό, πριν από τον 19ο αιώνα, η πορφύρα άξιζε περισσότερο από το βάρος του σε χρυσό.

Εντούτοις, υπήρχαν πορφυρά ρούχα τα οποία φορούσαν κυρίως οι εξαιρετικά πλούσιοι και τα μέλη βασιλικών οικογενειών -εξ ου και ο όρος "βασιλική πορφύρα". Το να βάψει όμως κανείς μοβ την εθνική του σημαία, απλά δεν άξιζε το κόστος.

Αυτή η κατάσταση άλλαξε για πάντα το 1856, όταν ένας Βρετανός φοιτητής πανεπιστημίου, ο William Henry Perkin, ανακάλυψε έναν τρόπο να κάνει συνθετικά πορφύρα. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το χρώμα έγινε πολύ πιο προσιτό, γι' αυτό και πλέον υπάρχουν μερικές ελάχιστες σημαίες που έχουν λίγο μοβ. Όλες σχεδιάστηκαν μετά το 1900.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου