Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Το θησαυροφυλάκιο του Εθνικού Αρχείου στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ

Η Rotunda των Χαρτών της Ελευθερίας στο κτήριο του National Archives στην Ουάσιγκτον - πηγή

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ προστατεύεται από κλέφτες και τρομοκράτες σε έναν αδιαπέραστο ακόμα και από ατομική βόμβα χώρο.



Το κτήριο του Εθνικού Αρχείου στην Ουάσιγκτον στεγάζει μερικά από θεμελιώδη κείμενα των ΗΠΑ, όπως το Σύνταγμα, τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Αυτά τα τρία έγγραφα είναι γνωστά μαζί ως Χάρτες της Ελευθερίας και ίσως είναι τα πιο καλά φυλαγμένα κομμάτια χαρτιού στον πλανήτη.

Κατά την κατασκευή του πρώτου θησαυροφυλακίου - πηγή

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτά τα σημαντικά έγγραφα είναι διαθέσιμα στο κοινό, προστατευμένα πίσω από αλεξίσφαιρο γυαλί και φρουρά. Αλλά κάθε βράδυ (και με το πάτημα ενός κουμπιού, σε περίπτωση ανάγκης), ένα ειδικό ασανσέρ τα κατεβάζει στο υπόγειο, σε ένα θωρακισμένο θόλο που κατασκευάστηκε κατόπιν παραγγελίας.

Μοντέλο υπό κλίμακα του πρώτου θησαυροφυλακίου - πηγή

Ο αρχικός θόλος χτίστηκε το 1953 από την εταιρία που είχε κατασκευάσει νωρίτερα το θησαυροφυλάκιο στο Fort Knox (όπου οι ΗΠΑ διατηρούν τον χρυσό τους) και το χρηματοκιβώτιο μιας τράπεζας στη Χιροσίμα ο οποίος επιβίωσε από την ατομική βόμβα.


Ο αρχικός, βάρους 55 τόνων θόλος είχε το μέγεθος μιας ντουλάπας και με τη χρήση ενός ασανσέρ ύψους 20 ποδών ανεβοκατέβαζε τα έγγραφα. Το θησαυροφυλάκιο αντικαταστάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, καθώς το Εθνικό Αρχείο υποβλήθηκε σε ανακαίνιση κόστους 110 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο σημερινός θόλος εξακολουθεί να περιβάλλεται από μυστικότητα.

Ο Guardianship, ένα άγαλμα του 1935 του James Earle Fraser, έξω από του κτήριο του NARA - πηγή

1 σχόλιο: