Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

"Hanging Tree Guitars": οι κιθάρες που φτιάχνει ένας κατασκευαστής από την Βόρεια Καρολίνα

 
Ο Freeman Vines, ένας κατασκευαστής κιθαρών από την Βόρεια Καρολίνα, έχει φτιάξει τέσσερις κιθάρες από ξύλο που υποτίθεται ότι προέρχεται από ένα δέντρο όπου κάποτε είχαν λιντσάρει έναν μαύρο.
 
 

Για πολύ καιρό, ο καλλιτέχνης, κατασκευαστής κιθαρών και κάποτε μουσικός της μπλουζ, Freeman Vines, ήταν γοητευμένος από τον ήχο που έβγαλε κάποτε μια κιθάρα που συνόδευε ένα γκόσπελ. Από τότε και για πάνω από 50 χρόνια, σε μια αδιάκοπη αναζήτηση γι' αυτόν τον ιδιαίτερο τόνο, έχει κατασκευάσει κιθάρες από ξυλεία που έβρισκε στο σπίτι του κοντά σε ένα χωράφι καπνού στη μικρή αγροτική πόλη Fountain της Βόρειας Καρολίνας. Ποτέ όμως δεν ξαναβρήκε αυτόν τον ήχο.
 
Ο Freeman Vines και οι κιθάρες του, 2015

Ο Vines, έκανε πολλά πράγματα στη ζωή του. Δούλεψε δωρεάν στο αγρόκτημα ενός λευκού και έκανε φυλακή για λαθρεμπόριο. Πριν από περίπου πέντε χρόνια, τον πλησίασε ένας άντρας, με δύο σανίδες από μαύρο ξύλο καρυδιάς για να φτιάξει νέα όργανα.
 
"Οι μόνες λέξεις που είπε ήταν, 'Ίσως να μην θέλεις αυτό το ξύλο', γιατί κάποτε κρέμασαν έναν άντρα σε αυτό το δέντρο", είπε ο 78χρονος σήμερα Vines.
 
Ο Vines ήταν δύσπιστος. "Οι άνθρωποι βγάζουν πράγματα από το μυαλό τους. Ο τύπος που μου έδωσε το ξύλο ήταν περίπου 89 ετών. Έζησε μέχρι τα 91. Δεν είχε κανένα λόγο να πει ψέματα. Ένας εξαιρετικά πλούσιος άνθρωπος με γιοτ και φυτείες. Το ξύλο βρισκόταν στον αχυρώνα πολλά χρόνια".
 
Αριστερά, Supersonic (1970), φωτογραφήθηκε το 2017. Δεξιά, Skelacaster (2017), φωτογραφήθηκε το 2018 
 
Γεννημένος στην περιοχή τη δεκαετία του 1940, ο Vines είχε δύσκολα παιδικά χρόνια κατά την εποχή των "Νόμων Jim Crow". Τελικά, το 2018, με την ενίοτε απρόθυμη βοήθεια των ντόπιων, ανακάλυψε ένα μέρος όπου μια γυναίκα ισχυρίστηκε ότι ήταν το τελευταίο μέρος λιντσαρίσματος στο Fountain. Εκεί, το 1930, 200 μασκοφόροι συμμετείχαν ή παρακολούθησαν τη βάναυση δολοφονία ενός άνδρα, του μαύρου καπνοκαλλιεργητή Oliver Moore -ο θάνατός του αναφέρθηκε ευρέως στον Τύπο. Η ιστορία λέει ότι το δέντρο έπεσε ή κάποιος έσκαψε τη γη, έκοψαν το δέντρο και το μοίρασαν.
 
Όταν τα έμαθε αυτά, ο Vines αποφάσισε να δουλέψει το ξύλο, όχι όμως για να βρει έναν ιδιαίτερο ήχο, αλλά για να χαράξει την ιστορία του σε ένα μέρος της Βόρειας Καρολίνας που κάποτε ήταν γνωστό ως η καρδιά της Κου Κλουξ Κλαν. Τελικά, έφτιαξε τέσσερις κιθάρες από τμήματα του ξύλο.

Όταν τον ρωτούν αν πιστεύει ότι υπάρχουν πνεύματα στο ξύλο του δέντρου, λέει, "Αυτό το ξέρεις. Πρέπει να υπάρχουν. Δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε. Το ξύλο, στην πραγματικότητα τα πάντα, εμπλέκονται πνευματικά. Ένα μικρό πνεύμα μεταδίδεται στα πάντα".
 
Souls Died to Talk to You (2017), φωτογραφήθηκε το 2018. Αυτή έγινε από το ξύλο του λιντσαρίσματος
  
Οι φωτογραφίες προέρχονται από το βιβλίο Hanging Tree Guitars , μια συνεργασία μεταξύ του Vines, του φωτογράφου Timothy Duffy, του λαογράφου Zoe Van Buren.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου