Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Τσαρλς Μάνσον: Ο άνθρωπος πίσω από το τέρας - Μέρος 2ο

Το Τσαρλς Μάνσον το 1947

Μισό αιώνα μετά από τις δολοφονίες Tέιτ-Λαμπιάνκα που σόκαραν τις ΗΠΑ, ο Τσαρλς Μάνσον παραμένει ένας από τους πιο ψυχρούς ανθρώπους στην ιστορία του αμερικάνικου εγκλήματος. Οι δολοφονίες έχουν περάσει εδώ και πολύ καιρό στην ιστορία ως μερικές από τις πιο ανατριχιαστικές όλων των εποχών, με τον ίδιο τον Μάνσον να θεωρείται ως μία από τις πιο ανατριχιαστικές μορφές στην εγκληματική σφαίρα των ΗΠΑ.



Εδώ το πρώτο μέρος και ακολουθούν τα υπόλοιπα τρία, ένα κάθε μέρα

Όμως, το φως που έπεσε πάνω του στο πέρασμα των δεκαετιών έχει θολώσει τις γραμμές μεταξύ του ανθρώπου και του μύθου, αφήνοντας μας να αναρωτηθούμε τι είναι γεγονός και τι μυθοπλασία σε αυτόν; Όσα θα δείτε στη συνέχεια ξεκαθαρίζουν και ρίχνουν φως σε αυτόν τον τρομακτικό, αλλά και συναρπαστικό, άνθρωπο.

Σκληρή και ασυνήθιστη ανατροφή


Ο Charles Milles Manson γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1934 στο Σινσινάτι του Οχάιο. Ήταν ο νόθος γιος της Κάθλιν Μάντοξ (Kathleen Maddox) και ενός ντόπιου εργάτη, του Colonel Walker Henderson Scott. Όταν γεννήθηκε, η μητέρα του δεν του έδωσε όνομα και το νοσοκομείο τον έγραψε ως "No Name Maddox". Αργότερα πήρε το επίθετο Μάνσον από τον πατριό του, William Eugene Manson, ο οποίος παντρεύτηκε τη μητέρα του λίγο πριν από τη γέννησή του. Ο γάμος ήταν βραχύβιος, καθώς ο πατριός του επικαλέστηκε ως λόγους διαζυγίου το ότι η μητέρα του είχε θέμα με το αλκοόλ, αλλά και την "βαριά παραμέληση καθήκοντος". Ο Τσαρλς μεγάλωσε σε ένα ασταθές περιβάλλον, καθώς η μητέρα του συνέχισε να πίνει και να κλέβει.

Σαν παιδί είχε κάνει babysitting για τον ηθοποιό Al Lewis της σειράς The Mosnters. Όταν ο Μάνσον καταδικάστηκε για τις δολοφονίες, ο Lewis δήλωσε για τον νεαρό Μάνσον, "δεν έκοβε κεφάλια. Ήταν πολύ καλός μαζί μου".

Στα 5 του, η μητέρα του και ο θείος του συνελήφθησαν επειδή έκαναν μια ψεύτικη ληστεία, χρησιμοποιώντας ένα μπουκάλι κέτσαπ που προσποιήθηκαν ότι ήταν όπλο. Πριν τους πιάσει η τοπική αστυνομία, έφυγαν με ένα αυτοκίνητο και 27 δολάρια. Όταν η μητέρα και ο θείος του φυλακίστηκαν, η θεία του Glenna και ο θείος του Bill ανέλαβαν τον Τσαρλς. Σύμφωνα με την ξάδερφή του, Jo Ann, ως παιδί ήταν γοητευτικός αλλά και τυραννικός, έλεγε συνεχώς ψέμματα και έκλεβε, και μερικές φορές έδειχνε σημάδια βίαιης -η ίδια ισχυρίστηκε ότι προσπάθησε να της επιτεθεί με δρεπάνι σε πολλές περιπτώσεις. Όμως, άλλες φορές, έπαιρνε κάποιο όργανο και έψελνε όμορφους ύμνους.

Σύμφωνα με μια συνέντευξη του 1971 με τη μητέρα του Μάνσον, Κάθλιν Μάντοξ, ήταν απλά ένα "χαζό παιδί" που είχε φύγει από το σπίτι και έμεινε έγκυος εκτός γάμου. Μερικοί λένε ότι ο Μάνσον έλεγε ότι η μητέρα του ήταν πόρνη για να κερδίσει συμπάθεια.

Στα 12 του, ο Μάνσον διέπραξε το πρώτο του αξιοσημείωτο έγκλημα, κλέβοντας χρήματα από ένα παντοπωλείο. Ήταν η πρώτη από τις πολλές διαρρήξεις που διέπραξε. Μετά, έκλεψε αυτοκίνητα και περνούσε σε άλλες πολιτείες, ένα ομοσπονδιακό έγκλημα που πραγματοποίησε για πρώτη φορά στα 16 του. Εν τω μεταξύ, είχε κλέψει ταχυδρομικές επιταγές, είχε δώσει πλαστές επιταγές, είχε ληστέψει πόρνες με τις οποίες έβγαινε -όπως η Leona "Candy" Stevens, που τελικά παντρεύτηκε (η δεύτερη σύζυγός του μετά την Rosalie Jean Willis).

Απαντώντας σε μια άτεκνη σερβιτόρα που δήλωσε, αστεία, ότι θα αγόραζε το μικρό Τσαρλς αν μπορούσε, η μητέρα του είπε, "Μια κανάτα μπίρα και είναι δικός σου" και τον άφησε εκεί όταν τελείωσε την μπίρα της.

Μετά από αυτά τα εγκλήματα, έκανε αρκετά χρόνια σε φυλακή στην Καλιφόρνια επειδή, το 1959, παραβίασε την αναστολή του προσπαθώντας να εξαργυρώσει μια πλαστογραφημένη κυβερνητική επιταγή. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η φυλάκισή του τού έδωσε μια αίσθηση σταθερότητας και ότι κάπου ανήκε, κάτι που δεν είχε νιώσει ποτέ όσο ήταν ελεύθερος.

Στην φυλακή, παρακολούθησε μαθήματα που είχαν βάση το δημοφιλές βιβλίο αυτοβοήθειας του 1936, "How to Win Friends and Influence People" (Πώς να κερδίσει φίλους και να επηρεάσεις τους ανθρώπους) του Dale Carnegie

Ανάμεσα σε όλες τις δραστηριότητες της φυλακής και τις λέσχες που συμμετείχε, έμαθε να παίζει κιθάρα. Έτσι ξεκίνησε η εμμονή του με τη μουσική.

Μια ομάδα αγοριών σε ένα αυστηρό αναμορφωτήριο του επιτέθηκε και δύο από αυτά τον βίασαν. Αλλά ο Μάνσον πήρε εκδίκηση όταν χτύπησε το πρώτο αγόρι και υπέδειξε το άλλο για το ξυλοδαρμό. Αργότερα, πιάστηκε να βιάζει έναν άλλο κρατούμενο.

Άρχισε να ακούει τους Beatles και γρήγορα απέκτησε εμμονή μαζί τους. Μάλιστα, πίστευε ότι, αν του δινόταν η ευκαιρία, το ταλέντο του στη μουσική θα μπορούσε να τον κάνει μεγαλύτερο από τους Beatles.

Δεν τελείωσε ποτέ το σχολείο, μόλις που διάβαζε και έγραφε, αλλά είχε IQ 121.

Η Οικογένεια Μάνσον

Σύμφωνα με τα απομνημόνευμα του μέλους της συμμορίας Ma Barker, του Alvin "Creepy" Karpis, ο οποίος του έμαθε να παίζει, ο "μικρός Τσάρλι" ήταν τεμπέλης αλλά είχε ωραία φωνή και ευχάριστη προσωπικότητα. Ενώ ήταν στην φυλακή, ηχογράφησε ένα LP και ένα άλμπουμ με ακουστικά τραγούδια. Ο Μάνσον έγραψε στον μουσικό Henry Rollins ζητώντας του να είναι ο παραγωγός του άλμπουμ. Τελικά βγήκαν μόνο πέντε αντίγραφα, όταν η εταιρία έλαβε απειλές θανάτου εξαιτίας του έργου. Ο Μάνσον είχε τα τρία από αυτά.

Το 1968, ένα χρόνο μετά από την αποφυλάκισή του, άνοιξε ένα κατάστημα στην Καλιφόρνια και άρχισε να δημιουργεί αυτό που τελικά θα θεωρηθεί ως η κουλτούρα του, η Οικογένεια Μάνσον. Η ασυνήθιστη γοητεία του και το ότι ήταν πειστικός, αν και ανούσιος ομιλητής, βοήθησε στο να προσελκύσει γύρω του νέους, μοναχικούς ανθρώπους, που είχαν φύγει από το σπίτι τους.

Όπως ποιητικά το έθεσε κάποτε ο ίδιος σε έναν φίλο του στην φυλακή, "Είμαι πολύ θετική δύναμη ... συλλέγω τα αρνητικά".

Πολλοί από τους οπαδούς του ήταν νέες, λευκές, της μεσαίας τάξης, μορφωμένες γυναίκες, πολλές από τις οποίες είτε βαριούνταν είτε είχαν απομονωθεί από τις πραγματικές τους οικογένειες. Έτσι γεννήθηκε η Οικογένεια Μάνσον.

Αργότερα, οι οπαδοί του ισχυρίστηκαν ότι κρεμόντουσαν από την κάθε του λέξη και έκαναν ό, τι τους έλεγε. Διέταξε τις γυναίκες να κάνουν δουλειές του σπιτιού, τις έπεισε να κάνουν σεξουαλικές πράξεις η μια στην άλλη και τους έδειξε πώς να χώνονται σε κάδους σκουπιδιών για να ζουν ως παράσιτα. Μια από τις πρώτες εκτός φυλακής οπαδούς του ήταν η Mary Brunner, η οποία αργότερα γέννησε ένα αγόρι το οποίο πήρε το όνομα του πατέρα του, Charles Luther Manson.

Πίστευε ότι μερικά από τα τραγούδια των Beatles ήταν κωδικοποιημένα μηνύματα προς αυτόν για έναν επερχόμενο φυλετικό πόλεμο τον οποίο ανέφερε με τη φράση "Helter Skelter" -από το τραγούδι των Beatles με τον ίδιο τίτλο

Συχνά, έκανε κηρύγματα στην ομάδα του και έλεγε για έναν επικείμενο πόλεμο μεταξύ λευκών και μαύρων, που πίστευε ότι θα ξεσπάσει σύντομα. Τους έλεγε ότι θα υπάρξει αιματοχυσία μεταξύ των φυλών, ενώ η Οικογένειά τους θα κρυβόταν υπογείως μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος. Μετά, η Οικογένεια θα εμφανιζόταν ως σωτήρες της μαύρης φυλής που θα κέρδιζε τον πόλεμο. Ο Μάνσον ονόμασε την τρελή προφητεία του από το τραγούδι των Beatles, "Helter Skelter".

Εν τω μεταξύ, η πειθώ του και το μουσικό του ταλέντο κατάφεραν να τον κάνουν να συναναστρέφεται με ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας του Χόλιγουντ, συμπεριλαμβανομένου του Ντένις Ουίλσον των Beach Boys. Μάλιστα, για αρκετούς μήνες, η κουλτούρα του μεταφέρθηκε στο σπίτι του Ουίλσον στην Sunset Boulevard, κάτι που του κόστισε περίπου 100.000 δολάρια σε φαγητό, ιατρικούς λογαριασμούς και επισκευές λόγω ζημιών που προκλήθηκαν στο σπίτι. Ο Μάνσον ζήτησε χρήματα από τον Ουίλσον -ενώ του είχε διαλύσει το αυτοκίνητο, είχε πάρει διάφορα από τα υπάρχοντά του (συμπεριλαμβανομένου και ενός χρυσού δίσκου των Beach Boys) και τον έπεισε να πάει μέλη της Οικογένειας σε γιατρούς στο Beverly Hills. Τα μέλη της Οικογένειας, ενώ έμεναν στο σπίτι του Ουίλσον έκαναν πάρτι, έπαιρναν ναρκωτικά (κυρίως LSD) και έκαναν αχαλίνωτο σεξ. Παρ' όλα αυτά, ο Μάνσον εξακολουθούσε να αρέσει στον Ουίλσον, ο οποίος προσπάθησε να προσελκύσει διάφορους -συμπεριλαμβανομένου του παραγωγού Terry Melcher- να ακούσουν την μουσική του Μάνσον. Αν και κανείς δεν αμφέβαλε ότι είχε ταλέντο, ο Μάνσον -που είχε διαγνωσθεί με σχιζοφρένεια- ήταν διανοητικά πολύ ασταθής για να δημιουργήσει οποιεσδήποτε επαγγελματικές σχέσεις στον κλάδο που θα του επέτρεπε να φτιάξει καριέρα. Μάλιστα, κάποτε τράβηξε μαχαίρι στην ομάδα του Melcher που προσπάθησε να τον εκπαιδεύσει στο στούντιο και του έκανε άσχημη κριτική για τη μουσική του. Όμως, ακόμα κι αν δεν τα κατάφερε ο ίδιος στη μουσική με το όνομά του, οι συνθέσεις του τα κατάφεραν. Ο Ουίλσον πήρε το "Cease To Exist" του Μάνσον, άλλαξε τους στίχους και δημιούργησε το τραγούδι των Beach Boys "Never Learn To Love". Τελικά, όταν ο Ουίλσον πνίγηκε από το μεθύσι το 1983, ο Μάνσον πίστευε ότι ήταν κάρμα, "Ο Ντένις σκοτώθηκε από τη σκιά μου επειδή πήρε τη μουσική μου και άλλαξε τα λόγια της ψυχής μου".

Μέσω της σχέσης του με τον Dennis Wilson των Beach Boy, ο Μάνσον πήρε μετρητά και μια μοτοσικλέτα για τα δικαιώματα του τραγουδιού του "Cease To Exist", το οποίο η μπάντα ξαναέγραψε ως "Never Learn Not To Love". Το 1993, οι Guns N' Roses ηχογράφησαν το "Look At Your Game, Girl" του Μάνσον με το οποίο προσέλκυε νέες γυναίκες στην κουλτούρα του.

Σύμφωνα με τον Vincent Bugliosi, τον δημόσιο κατήγορο του Μάνσον, η εμμονή του με τη μουσική και η έλλειψη επιτυχίας συνέβαλαν στις δολοφονίες του 1969 που τον έκαναν διαβόητο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μάνσον είχε εμμονή με τους πλούσιους και τους δικτυωμένους που τον περιφρόνησαν, τους αποκαλούσε "γουρούνια" και αποφάσισε ότι έπρεπε να υποφέρουν και να πεθάνουν.

Οι δολοφονίες Τέιτ-Λαμπιάνκα


Τον Αύγουστο του 1969, ο Μάνσον κάλεσε τους οπαδούς του και τους ανακοίνωσε ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσει το "Helter Skelter". Έστειλε τους πιο αξιόπιστους θιασώτες του -τους Susan Atkins, Patricia Krenwinkel, Linda Kasabian και Charles "Tex" Watson- να διαπράξουν ανθρωποκτονίες κατά της πλούσιας ελίτ του Χόλιγουντ και να προσπαθήσουν να δείξουν σαν υπαίτιους των δολοφονιών μαύρους, ξεκινώντας έτσι τον πόλεμο των φυλών που πίστευε ότι πλησίαζε.

Το πρώτο μέρος που έστειλε τους εκδικητές του, σύμφωνα με τον κατήγορο, ήταν μια έπαυλη στο Benedict Canyon στην 10050 Cielo Drive, όπου πίστευε ότι έμενε ο Melcher -αν και άλλα στοιχεία δείχνουν ότι ο Μάνσον γνώριζε ήδη ότι ο Melcher είχε μετακομίσει.

Ο Μάνσον διδάχτηκε την Σαηεντολογία από τον κατάδικο Lanier Rayner και ισχυρίστηκε ότι είχε φτάσει στην τάξη "theta clear". Τελικά εγκατέλειψε τη θρησκεία, αλλά αργότερα δανείστηκε μερικούς από τους όρους της, όπως το "παύει να υπάρχει" και το "ελέγχει" στην δική του κουλτούρα.

Όταν τη νύχτα της 8ης Αυγούστου, η Οικογένεια πήγε στο σπίτι, χτύπησε, κακοποίησε, μαχαίρωσε και πυροβόλησε όλους όσους ήταν εκεί, σκοτώνοντας την ηθοποιό Σάρον Τέιτ, τον κομμωτή Jay Sebring, την κληρονόμο της Folgers Coffee Company, Abigail Folger, και τον συγγραφέα Wojciech Frykowski. Επίσης, σκότωσαν τον 18χρονο Steven Parent, ο οποίος απλά είχε επισκεφτεί τον οικονόμο της έπαυλης. Όταν η Atkins σταμάτησε να μαχαιρώνει το άψυχο σώμα της εγκύου Τέιτ, έγραψε με το αίμα της την λέξη "ΓΟΥΡΟΥΝΙ" στην μπροστινή πόρτα του σπιτιού, μια αναφορά που έπρεπε να οδηγήσει την αστυνομία στους Μαύρους Πάνθηρες.

Την επόμενη νύχτα, η ομάδα διέπραξε και άλλες δολοφονίες, κατόπιν αιτήματος του Μάνσον και πάλι, σύμφωνα με κάποιους ισχυρισμούς. Αυτήν την φορά, πήγε μαζί τους και η Leslie Van Houten και τους βοήθησε στις δολοφονίες των ιδιοκτητών επιχειρήσεων του Λος Άντζελες Leno και Rosemary LaBianca, στο σπίτι τους. Στη συνέχεια, σε μια κίνηση παρόμοια με εκείνη της προηγούμενης νύχτας, η Οικογένεια έγραψε με αίμα "ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ" στον τοίχο. Αυτήν την φορά όμως, πρόσθεσαν και το μήνυμα "HEALTER SKELTER", ένα ορθογραφικό λάθος του φυλετικού πολέμου που κήρυττε ο Μάνσον.

Στην δική εκπροσώπησε ο ίδιος τον εαυτό του και απέρριψε τον πληρεξούσιό του. Έκανε πολλούς θεατρινισμούς, όπως το ότι ενορχήστρωσε ένα παράξενο τραγούδι -μαζί με τους συν-κατηγορούμενους του- και απείλησε τον δικαστή με ένα μολύβι.

Τελικά, μετά από τέσσερις μήνες, η αστυνομία συνέδεσε τις δολοφονίες με την Οικογένεια Μάνσον, που ζούσε στο Spahn Ranch έξω από το Λος Άντζελες. Η Atkins, που βρισκόταν στην φυλακή για άλλη υπόθεση, είπε στους συγκρατούμενούς της ότι είχε σκοτώσει την Σάρον Τέιτ. Αυτή η ομολογία, σε συνδυασμό με την καταδικαστική κατάθεση των Watson και Kasabian, στάθηκε αρκετή για να συλληφθεί η Οικογένεια.

Ο Μάνσον καταδικάστηκε ως ο ηγέτης που έκανε πλύση εγκεφάλου στην ομάδα, κρίθηκε ένοχος για δολοφονία και καταδικάστηκε σε θάνατο, η οποία ποινή μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη όταν η Καλιφόρνια κατάργησε την θανατική ποινή.

Κατά την διάρκεια των δικών, ο Μάνσον χάραξε ένα Χ στο μέτωπό του. Είπε στον Τύπο ότι το Χ συμβόλιζε την απομάκρυνσή του από την κοινωνία. Όταν οι οπαδοί του σκάλισαν και εκείνοι X στο μέτωπό τους, εκείνος το έκανε σβάστικα.

Ο Τσαρλς Μάνσον πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στην φυλακή, όπου πέθανε στις 19 Νοεμβρίου του 2017, σε ηλικία 83 ετών. Μετά από τον θάνατό του, οι συγγενείς εξ αίματος, ήθελε ο καθένας το σώμα του, το οποίο τελικά δόθηκε στον εγγονό του, Jason Freeman, ο οποίος σχεδίαζε να τον αποτεφρώσει.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου