Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se5, Ep221




Λίμνη Υλίκη, το εντυπωσιακό φαινόμενο της υπερχείλισης



Σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή λόγο της συσσώρευσης των υδάτων από της βροχές του χειμώνα και το λιώσιμο του χιονιού στα γύρω βουνά ( Παρνασσός κτλ ) παρατηρείτε το φαινόμενο της υπερχείλισης στην Λίμνη Υλίκη.
Ένα φαινόμενο άκρως εντυπωσιακό αφού στην διαδρομή του νερού μέχρι τον Ευβοϊκο Κόλπο δημιουργούνται εικόνες σπάνιας και απαράμιλλης ομορφιάς.
Η διαδρομή του νερού έχει ως εξής. Από την λίμνη Υλίκη το πλεονάζον νερό διοχετεύεται με αγωγούς στην Παραλίμνη που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την κύρια λίμνη και από εκεί μέσω αρδευτικών καναλιών στον Ευβοϊκό Κόλπο.
Ορμητικά ποτάμια, εντυπωσιακοί καταρράκτες πλάι σε ένα υπέροχο καταπράσινο τοπίο συνθέτουν εικόνες που θα σας καθηλώσουν.


Η Έρημος της Ελλάδας



Απολαύστε μια μαγευτική πτήση πάνω από την Έρημο της Ελλάδας, έναν τόπο όπου η άμμος καλύπτει τα πάντα και υπάρχει ελάχιστη βλάστηση και βρίσκεται κοντά στις Θίνες Βαρθολομιού Ηλείας.
Η έκτασή της είναι περίπου 1.000 στρέμματα.
Χιλιάδες χρόνια συσσώρευσης άμμου από τους δυτικούς ανέμους που πνέουν συνήθως στην περιοχή έχουν δημιουργήσει αυτό το απόκοσμο τοπίο που θυμίζει ...Σαχάρα.
Τα ελάχιστα δέντρα που υπάρχουν προσπαθούν να επιβιώσουν στις αντίξοες συνθήκες.
Οι θίνες (δηλαδή τα βουνά από άμμο) δεσπόζουν στην περιοχή και καθιστούν μοναδικό το θέαμα της πτήσης πάνω από αυτές.
Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προσπαθήσει να αξιοποιήσει την περιοχή πουλώντας την για τουριστική ανάπτυξη (κατασκευή γηπέδων γκολφ) αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμη αγοραστής.


Το ιστορικό αεροδρόμιο Αγρινίου



Ο Κρατικός Αερολιμένας Αγρινίου είναι το αεροδρόμιο του Αγρινίου το οποίο βρίσκεται στις παρυφές της πόλης, στην περιοχή Δοκίμι. Η έκτασή του υπολογίζεται στα 512 στρέμματα και η λειτουργία του βρίσκεται υπό αναστολή.
Είναι από τα παλαιότερα πολιτικά αεροδρόμια της χώρας αφού πρωτολειτούργησε το 1931 με πτήσεις της Ελληνικής Εταιρίας Εναερίων Συγκοινωνιών (Ε.Ε.Ε.Σ.), η οποία και ανέστειλε κάθε δραστηριότητά της με την είσοδο των Ναζιστικών στρατευμάτων στη χώρα.
Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του αεροδρομίου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές εκτελούσαν πτήσεις από και προς Αθήνα και Ιωάννινα, χρησιμοποιώντας το ως ενδιάμεσο σταθμό των εκατέρωθεν διαδρομών. Το Αεροδρόμιο σταμάτησε να δέχεται επιβατικά δρομολόγια το 1977.
Το αεροδρόμιο χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την Αερολέσχη Αγρινίου, η οποία εδρεύει στον αερολιμένα και αναπτύσσει όλες τις δραστηριότητές της εκεί από το 1980. - περισσότερα στο: mixanitouxronou.gr


Εξερευνώντας το μυστηριώδες σπήλαιο του Νταβέλη



Το Σπήλαιο του Νταβέλη βρίσκεται στο ΝΔ τμήμα της Πεντέλης, σε υψόμετρο 700μ. αποτελεί μέρος του αρχαίου λατομείου μαρμάρου από το οποίο προήλθαν τα μάρμαρα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του Παρθενώνα, του ναού του Ηφαίστου, των Προπυλαίων και αρκετών ακόμη μνημείων και ναών της κλασσικής αρχαιότητας. Μάλιστα λίγα μέτρα από την είσοδο του σπηλαίου φαίνεται ο λίθινος δρόμος απ' όπου μεταφέρονταν τα μάρμαρα από το Πεντελικό όρος στην Αθήνα με τη μέθοδο της κύλισης. Κατά τα αρχαία χρόνια και καθώς οι λατόμοι έσκαβαν για να εξορύξουν το πολύτιμο μάρμαρο βρέθηκαν μπροστά στο εντυπωσιακό σπήλαιο. - από: huffingtonpost.gr


Ένας υδροστρόβιλος το απόγευμα της Δευτέρας στον κόλπο Βαθέος Σάμου

φωτογραφία: Μανώλης Ζάννης


φωτογραφία: Νίκος Τσουμάκης


NASA: Η φωτογραφία που κέρδισε τον φετινό διαγωνισμό Tournament Earth


Η νικήτρια φωτογραφία είχε τραβηχτεί το 2001 από τον δορυφόρο Landsat 7 της NASA
Μετά από πέντε γύρους και περισσότερες από 56.000 ψήφους, οι αναγνώστες επέλεξαν την καλύτερη φωτογραφία της χρονιάς για τον διαγωνισμό Tournament Earth της NASA. - στο: lifo.gr


Η καρδιά της μάνας: «Μη χτύπησες παιδί μου;»


Η ιστορία του γαλλικού ποιήματος που πέρασε στην ελληνική παράδοση - στο: taathinaika.gr


Ο πύργος Μούρτζινου στην Παλιά Καρδαμύλη και η σημαντική ιστορία του


Από εκεί μαζί με τον Κολοκοτρώνη ξεκίνησαν για την απελευθέρωση της Καλαμάτας. στο: newsbeast.gr


Οι 35 παραλίες του Πηλίου από ψηλά




Στο Visit Volos ταξιδέψαμε, μοχθήσαμε, ιδρώσαμε και με υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε μαζεμένες τις 35 πιο διάσημες παραλίες της Μαγνησίας, τραβηγμένες με drone από ψηλά, για να καμαρώσετε τις θαλάσσιες απολήξεις του βουνού των Κενταύρων (και όχι μόνο) όπως πρέπει, με κάθε μεγαλοπρέπεια. - στο: visitvolos.com


Κατσουσίκα Χοκουσάι: «Ο τρελός για την ζωγραφική»


Ο Κατσουσίκα Χοκουσάι ήταν ο σημαντικότερος Ιάπωνας καλλιτέχνης του 19ου αιώνα. Έγινε παγκοσμίως γνωστός για τις «36 όψεις του βουνού Φούτζι», με γνωστότερο τμήμα «Το Μεγάλο Κύμα». - στο: maxmag.gr


Quiz για την ελληνική γλώσσα. Δωσίλογος ή δοσίλογος; Κίναιδος ή κύναιδος; αντικρίζω ή αντικρύζω;


στο mixanitouxronou.gr


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου