Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Ένας εγκαταλελειμμένος στρατώνας στην Λιουμπλιάνα που έγινε πανκ-πολιτική καλλιτεχνική κατάληψη


Μόλις πέντε λεπτά από το κέντρο της πρωτεύουσας της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα, βρίσκεται μια καλλιτεχνική κοινότητα, γνωστή σήμερα ως Metelkova, που κάποτε ήταν στρατώνας, κάτι που δεν τον θυμίζει σε τίποτα πλέον, μιας και είναι καλυμμένος με μια ψυχεδελική κακοφωνία από ναΐφ τέχνη, γκράφιτι και πανκ ροκ.



Ο χώρος χτίστηκε το 1911 από τον Αυστρο-Ουγγρικό Στρατό και αποτελείται από επτά στρατώνες που στεγάζονται σε κάτι λίγο πάνω από 12.140 τετ. μέτρα γης. Ο στρατός χρησιμοποίησε αυτή τη μικρή περιτοιχισμένη γειτονιά μέχρι το 1991, όταν και την εγκατέλειψε, μιας και η Σλοβενία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία. Μόλις ο χώρος άδειασε, μετά από λίγο καιρό, άρχισαν να κινούνται εκεί ομάδες καταληψιών και να κάνουν τα παλιά κτίρια δικά τους. Το 1993, η σλοβενική κυβέρνηση προσπάθησε να κατεδαφίσει τους παλιούς στρατώνες, αλλά σχεδόν 200 ακτιβιστές, καλλιτέχνες και διαδηλωτές κατέλαβαν τον χώρο και τον έσωσαν από την καταστροφή, για λίγο.



Η κυβέρνηση δε σταμάτησε ποτέ να προσπαθεί να γκρεμίσει το μέρος, αλλά οι καταληψίες και οι διαδηλωτές δεν τον εγκατέλειψαν ποτέ. Ένα από τα κτίρια, γνωστό ως το "Παλιό Σχολείο", γκρεμίστηκε το 1997 και ένα άλλο κτίριο, γνωστό ως το "Μικρό Σχολείο", κατεδαφίστηκε το 2006. Ωστόσο, ο υπόλοιπος χώρος παραμένει ως επαναστατικός, καλλιτεχνικός χώρος που εξακολουθεί να είναι σε διαφωνία με την κυβέρνηση.


Σήμερα, τα περισσότερα κτίρια έχουν καλυφθεί από γκράφιτι, λαϊκή τέχνη, μωσαϊκά, περίεργα γλυπτά και πανκ ροκ δηλώσεις. Επίσης, στεγάζει ένα μπαρ, ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης και έναν ξενώνα, καθώς και τους καταληψίες. Τέλος, στον χώρο βρίσκεται ένα μουσείο, το Galerija Alkatraz.



από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου