Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Πώς αποφασίστηκε η αξία κάθε γράμματος στο Scrabble;


Όταν κάποιος βάλει το χέρι του στην τσάντα του Scrabble και τραβήξει το Ζ, το Θ, το Ξ ή και το Ψ μαζί, είναι δύσκολο να μην χαρεί. Ως μερικά από τα λιγότερο συχνά γράμματα στην ελληνική γλώσσα, είναι δύσκολο να τοποθετηθούν στο ταμπλό του παιχνιδιού.



Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Παγκόσμιας Ύφεσης, όταν ο άνεργος αρχιτέκτονας Άλφρεντ Μόσερ Μπατς (Alfred Mosher Butts) περνούσε τον χρόνο του μελετώντας παιχνίδια όπως το μπίνγκο, το σκάκι και τους αναγραμματισμούς. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιχνίδια που σχετίζονται με τις λέξεις δεν ήταν τόσο δημοφιλή, επειδή δεν υπήρχε ένας τρόπος που να έχουν σκορ. Έτσι, ο Μπατς δημιούργησε το δικό του παιχνίδι λέξεων, ένα συνδυασμό σταυρόλεξων και αναγραμματισμών, που ονόμασε Lexiko, και που στη συνέχεια ονομάστηκε Criss Cross Words, και τελικά, Scrabble (κεφάλαιο σε εξέλιξη) -από τον επιχειρηματία Τζέιμς Μπρούνοτ που ανέλαβε τη μαζική παραγωγή του παιχνιδιού.

Για να αποφασίσει την αξία κάθε γράμματος, ο Μπατς κοίταξε απλά το πρωτοσέλιδο των The New York Times και μέτρησε πόσες φορές εμφανιζόταν κάθε γράμμα. Χρησιμοποίησε λοιπόν αυτά τα δεδομένα για να προσδιορίσει δύο πράγματα: την αξία κάθε γράμματος και πόσα πλακίδια θα υπάρχουν για κάθε γράμμα.

Αν και οι λέξεις που θεωρούνται αποδεκτές στο Scrabble έχουν εξελιχθεί από το 1950, οι αρχικές αξίες των γραμμάτων του Μπατς παραμένουν οι ίδιες.

Στην ελληνική έκδοση υπάρχουν 104 γράμματα:

65 γράμματα που παίρνουν 1 πόντο: Α (12), Ε (8), Η (7), Ι (8), Ν (6), Ο (9), Σ (7) και Τ (8)
17 γράμματα που παίρνουν 2 πόντους: Κ (4), Π (4), Ρ (5) και Υ (4)
9 γράμματα που παίρνουν 3 πόντους: Λ (3), Μ (3) και Ω (3)
4 γράμματα που παίρνουν 4 πόντους: Γ (2), και Δ (2)
3 γράμματα που παίρνουν 8 πόντους: Β (1), Φ (1) και Χ (1)
4 γράμματα που παίρνουν 10 πόντους: Ζ (1), Θ (1), Ξ (1) και Ψ (1)
2 λευκά (χρησιμοποιούνται σαν μπαλαντέρ) που παίρνουν 0 πόντους

από: mental floss και wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου