Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Πέρασαν 20 χρόνια στην έρημο δημιουργώντας ένα χωριό με κούκλες


Καλώς ήρθατε στο Possum Trot της Καλιφόρνια. Κάτοικοι: 2, κούκλες: 80.



Για δεκαετίες, οι κάτοικοί του ήταν ο Κάλβιν Μπλακ (Calvin Black) και η σύζυγός του, Ρούμπι (Ruby), ο οποίος μετακόμισε στην έρημο Μοχάβι το 1953, αγόρασε γη κοντά στην πόλη φάντασμα Calico και την ονόμασε "Possum Trot". Για τα επόμενα 20 χρόνια, οι Μπλακ ζούσαν σε ένα αυτοσχέδιο χωριό τους, τις χειροποίητες κούκλες τους και τα διάφορα έργα τους.


Μέχρι τη δεκαετία του 1970, η πόλη διέθετε τρένο, στύλο τοτέμ, άμαξες, ένα καρουζέλ και ένα θέατρο για το κύριο αξιοθέατο, το "The Fantasy Doll Show".

Αρχικά, το Possum Trot ήταν ένα κατάστημα με σουβενίρ στο πλάι του δρόμου. Κανείς από τους δύο δεν είχαν λάβει κάποια εκπαίδευση, αλλά η δημιουργικότητα του Κάλβιν άνθισε στην έρημο. Άρχισε να ζωγραφίζει χιουμοριστικές πινακίδες -όπως, "όμορφες κούκλες στην άγονη γη της ερήμου". Κάποιες από αυτές είχαν έντονα κοινωνικά σχόλια:

"Δεν ανησυχώ. Σύντομα, όλα τα χλωμά πρόσωπα θα πάνε στο φεγγάρι και θα πάρουμε τη γη μας πίσω"

Ως επινοητικός εφευρέτης, ο Κάλβιν χρησιμοποίησε ότι είχε. Στην περίπτωση του, αυτό σήμαινε την αξιοποίηση του ανέμου της ερήμου για να τροφοδοτήσει τις δημιουργίες του, κάτι που ήταν φιλικό προς το περιβάλλον.

Ο Κάλβιν Μπλακ

Σύντομα, άρχισε σύντομα να σκαλίζει κούκλες από αντικείμενα που έβρισκαν, όπως τηλεφωνικοί στύλοι που είχαν υποστεί ζημιά από αυτοκινητιστικά ατυχήματα στο δρόμο. Ακόμη, έμαθε πώς να συνδέει ηχεία σε κούκλες ύψους 3-4 ποδιών για να ακούγεται η φωνή του από το στόμα τους.

Η Ρούμπι Μπλακ

Την δεκαετία του 1970, οι σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ Allie Light και Iriving Saraf έπεσαν τυχαία πάνω στο Possum Trot και έφτιαξαν μια ταινία (κυκλοφόρησε το 1977) 28 λεπτών για τον μέρος. Ήταν αρκετά τυχεροί που πήραν συνέντευξη από την Ρούμπι, η οποία φρόντιζε τα αξιοθέατα του Possum Trot μετά το θάνατο του συζύγου της το 1972 και μέχρι τον δικό της το 1980.

Το ζευγάρι δεν ήθελε τίποτα περισσότερο από να δίνει χαρά στους περαστικούς της πόλης. "Είμαι χαρούμενος να πω ότι έχω κάνει χιλιάδες, και χιλιάδες, και χιλιάδες ανθρώπους χαρούμενους", λέει ο Κάλβιν σε ένα ηχητικό κλιπ που είχε ληφθεί από μια προηγούμενη συνέντευξη στην ταινία, "Όσο μπορώ να το κάνω αυτό, τα χρήματα δεν σημαίνουν τίποτα για μένα".


Οι φίλοι του Κάλβιν είπαν ότι οι κούκλες του ήταν φόρος τιμής στις γυναίκες, τις οποίες θαύμαζε και σεβόταν, και ότι αντλούσε έμπνευση από την απαλή φωνή της Βρετανίδας ηθοποιού Λίλι Λάνγκτρι όταν έδινε παραστάσεις με τις κούκλες του. Όμως, σε θέματα αγάπης, λέει ένας φίλος, "υπήρχε μόνο η Ρούμπι". Άλλωστε, ήταν 39 χρόνια μαζί.

Κάθε παράσταση είχε το δικό της όνομα και την προσωπικότητά της, από την ξανθιά πωλήτρια εισιτηρίων στο τοπικό θέατρο, μέχρι την κούκλα "Lilly" που ήταν ντυμένη με μπλε φόρεμα με δαντέλα -ραμμένο από την Ρούμπι. Ήταν καουμπόισσες, μητέρες, πριγκίπισσες και μουσικοί.


Το Fantasy Show κορυφωνόταν με τον Κάλβν να τραγουδά το τραγούδι του "Baby Tangerine" μέσω μιας από τις μαριονέτες του, ενώ οι άλλες κούκλες στριφογυρνούσαν επί σκηνής, δούλευαν ραπτομηχανές, έπαιζαν κιθάρα, tam-tam, ακορντεόν ή έκαναν hula. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, υπήρχαν πέντε κούκλες που χαλάρωναν σε έναν καναπέ μπροστά από μια τηλεόραση με τίτλο "Doll Vision", με το δικό του κουκλοθέατρο.

Ο Κάλβιν είχε απεριόριστες φιλοδοξίες για τις κυρίες του. "Έχω ξοδέψει πολύ χρόνο και πολλά χρήματα προσπαθώντας να τις φτάσω εκεί που τις έχω σήμερα. Τις επόμενες μέρες, αν ζω και είναι θέλημα Κυρίου, θα έχουμε μερικές κούκλες που θα περπατούν προς τα πίσω, ανάποδα ή με κάποιο τρόπο". Ήταν ένας καλλιτέχνης, ποιητής και ηλεκτρολόγος. Ένας επιμελητής σόου και πραγματικός επιχειρηματίας.


Τι συνέβη λοιπόν στο Possum Trot και τις κούκλες του; Χωρίς συγγενείς ή παιδιά, το αξιοθέατο τελικά κατέρρευσε.

Όμως, οι δημιουργίες των Μπλακ σώθηκαν από διάφορους συλλέκτες λαϊκής τέχνης. Το 2007, μια κοκκινομάλλα κούκλα με το όνομα "Gypsy Wheel" πουλήθηκε έναντι 82.500 δολαρίων σε μια δημοπρασία, ενώ κάποιες υπάρχουν στο Μουσείο Τέχνης του Μιλγουόκι, το Μουσείο Αμερικανικής Λαϊκής Τέχνης και το Νέο Μουσείο στη Νέα Υόρκη.



από: messy nessy chic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου