Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Γιατί ο Λευκός Οίκος είναι λευκός;


Το διάσημο αρχοντικό στην 1600 Pennsylvania Avenue στην Ουάσιγκτον, στο οποίο διαμένει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ξεχωρίζει εν μέρει επειδή η λευκή πρόσοψή του έρχεται σε αντίθεση με τον καταπράσινο κήπο που το περιβάλλει. Ποιος όμως είναι ο πραγματικός λόγος που ο Λευκός Οίκος βάφτηκε λευκός;



Το 1791, ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Ουάσινγκτον επέλεξε το που θα χτιζόταν και η κατασκευή ξεκίνησε τον επόμενο χρόνο. Μέχρι το 1798, ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης και τελευταίας προεδρικής θητείας της Ουάσινγκτον, οι εργάτες είχαν τελειώσει την ανέγερση των τοίχων του κτηρίου από ψαμμίτη. Αντί να το βάψουν με ένα παραδοσιακό χρώμα, χρησιμοποίησαν ασβεστόχρωμα, το υγρό με βάση τον ασβέστη που θα απέτρεπε τη εισροή νερού στην πορώδη πέτρα.

Ο πρώτος κάτοικος του αρχοντικού ήταν ο Τζον Άνταμς το 1800. Σύντομα, πολλοί σταμάτησαν να το αποκαλούν "το Σπίτι του Προέδρου" και υιοθέτησαν ένα ψευδώνυμο, που παρέπεμπε στο εξωτερικό του, ο "Λευκός Οίκος".

"Υπάρχουν πολλά προβλήματα στον Λευκό Οίκο, όπως το λέμε, εννοώ του Πρόεδρο", έγραψε το μέλος του κογκρέσου από τη Μασαχουσέτη, Abijah Bigelow, στη σύζυγό του στις 18 Μαρτίου του 1812. Τρεις μήνες μετά, οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον της Βρετανίας.

Τον Αύγουστο του 1814, τα βρετανικά στρατεύματα έβαλαν φωτιά στον Λευκό Οίκο, προκαλώντας μια φήμη ότι ο Λευκός Οίκος ήταν λευκός για να καλύψει τις ζημιές. Όμως, το ασβεστόχρωμα που συνέχισαν να χρησιμοποιούν και μετά από την καταστροφή ήταν πραγματικά απλώς η συνέχεια της παράδοσης. Το 1818, το προσωπικό συντήρησης άρχισε να χρησιμοποιεί κανονικό λευκό χρώμα (συνολικά 570 γαλόνια) για να διατηρήσει τον Λευκό Οίκο σε λαμπερή κατάσταση.

Το παρατσούκλι παρέμεινε ανεπίσημο για τα επόμενα χρόνια, έως ότου, το το 1901, ο Πρόεδρος Ρούσβελτ το έκανε το επίσημο όνομα, ο οποίος, τον τον επόμενο χρόνο, ξεκίνησε μια μεγάλη ανακαίνιση που περιελάμβανε και τη μετεγκατάσταση των γραφείων του Προέδρου εκεί που σήμερα είναι γνωστό ως Δυτική Πτέρυγα.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου