Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Τα πιο μικρά σε μήκος ποτάμια του κόσμου

Ο Νείλος, το πιο μακρύ ποτάμι του κόσμου

Οι περισσότεροι φανταζόμαστε ότι τα ποτάμια είναι φιδωτοί δίαυλοι νερού που κατεβαίνουν από βουνά, ρέουν μέσα από κοιλάδες και πεδιάδες, μέχρι να φτάσουν στον ωκεανό ή σε κάποια λίμνη.



Στον πλανήτη μας, υπάρχουν ποτάμια που είναι πολύ μικρά. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αφού ένα ποτάμι είναι τόσο μικρό, δε θα πρέπει καν να ονομάζεται ποτάμι, αλλά ρέμα ή χείμαρρος.

Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα, ποτάμι είναι "κάθε φυσικό ρέμα νερού που ρέει σε ένα κανάλι με καθορισμένες όχθες". Ωστόσο, πολλά ποτάμια, αναφέρει η Εγκυκλοπαίδεια, είναι "πολυκάναλα, διακοπτόμενα ή εφήμερα σε ροή και κανάλια και πρακτικά δεν έχουν όχθες".

Η διάκριση μεταξύ ποταμού, ρέματος και χειμάρρου βασίζεται εξ ολοκλήρου στο μέγεθος και είναι πιθανώς υποκειμενική. Μικρότεροι είναι οι χείμαρροι, ακολουθούν τα ρέματα και τέλος τα ποτάμια. Ο ορισμός είναι τόσο αόριστος που υπάρχουν πολλοί διεκδικητές για τον τίτλο του "πιο κοντού ποταμιού στον κόσμο".

Tamborasi


Ο ποταμός Tamborasi στην Ινδονησία και έχει μήκος 20 μέτρα. Ο ποταμός πηγάζει από έναν βραχώδη λόφο, διασχίζει μια στενή παραλία και χύνεται στον κόλπο του Boni. Είναι δημοφιλής στους τουρίστες.


Reprua


Ο Reprua βρίσκεται έξω από την πόλη Γκάγκρα στην δυτική Γεωργία, στην αυτόνομη δημοκρατία της Αμπχαζίας. Έχει μήκος 27 μέτρα. Ο ποταμός πηγάζει από το σπήλαιο Krubera, το δεύτερο βαθύτερο γνωστό σπήλαιο στη Γη και χύνεται στη Μαύρη Θάλασσα.


Ombla


Ο ποταμός Ombla, κοντά στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, έχει μήκος μόλις 30 μέτρα αλλά έχει πολλά χαρακτηριστικά ενός πραγματικού ποταμού. Ο ποταμός πηγάζει σαν μια καρστική πηγή που τροφοδοτείται από υπόγεια νερά μέσα σε μια μεγάλη σπηλιά στους πρόποδες ενός ορεινού όγκου 400 μέτρων. Ο ποταμός καταλήγει σε έναν υδατοφράχτη μέσω του οποίου χύνεται στην Αδριατική. Παρόλο που είναι σύντομος, ο Ombla έχει τεράστια λεκάνη μεταξύ της ακτής της Αδριατικής στην περιοχή του Ντουμπρόβνικ και του Πόποβο Πολτζ. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι ζουν σε αυτήν την περιοχή. Ο ποταμός παρέχει πόσιμο νερό στους κατοίκους του Ντουμπρόβνικ.


Roe


Ο ποταμός Roe κοντά στην πόλη Great Falls της Μοντάνα στις ΗΠΑ είναι πιο σύντομος ποταμός στις ΗΠΑ. Ο ποταμός ρέει από τις Giant Springs στον ποταμό Μιζούρι, μια απόσταση μόλις 61 μέτρα. Για λίγο διάστημα, ο Roe είχε αναγνωριστεί ως ο πιο μικρός ποταμός από το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες.


Los Patos


Ο Los Patos, δηλαδή ο "Σκοτεινός Ποταμός", βρίσκεται στην Δομινικανή Δημοκρατία, κοντά στην πόλη Paraíso. Έχει μήκος 61 μέτρα και είναι δημοφιλής για ψάρεμα αλλά και για μπάνιο.

από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου