Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Ο όλεθρος του όρους Πελέ, η χειρότερη ηφαιστειακή καταστροφή του 20ού αιώνα

Η έκρηξη του όρους Πελέ

Σε λιγότερο από ένα λεπτό, η έκρηξη του όρους Πελέ έσβησε το "Παρίσι των Δυτικών Ινδιών", την πόλη Σαιν-Πιερ στο νησί Μαρτινίκα, μία υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας μεταξύ της Καραϊβικής Θάλασσας και του Ατλαντικού ωκεανού. Μόνο τρεις άνθρωποι επέζησαν.




Η έκρηξη του όρους Πελέ ήταν η χειρότερη ηφαιστειακή καταστροφή του 20ού αιώνα. Σε λιγότερο από ένα λεπτό, το ηφαίστειο εξαφάνισε την μεγαλύτερη πόλη της Καραϊβικής στην Μαρτινίκα. Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και μόνο δύο άνθρωποι -χωρίς να υπολογίζεται μία ανήλικη που βρέθηκε αναίσθητη σε μια βάρκα κοντά στο λιμάνι- επέζησαν.

Το Σαιν-Πιέρ αμέσως μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου

Αρκετές ημέρες πριν από την έκρηξη της 8ης Μαΐου του 1902, από το ηφαίστειο έβγαιναν νέφη στάχτης αλλά οι ντόπιοι είχαν ξαναδεί κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι σκέφτηκαν ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να ανησυχούν.

Η παραλία του Σαιν-Πιέρ μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου

Μέχρις ότου, ένα σύννεφο τέφρας κατέβηκε στην πόλη.

Βλέποντας την έκρηξη του ηφαιστείου από μακριά

Μόλις έγινε αντιληπτό ότι σύντομα το όρος Πελέ θα εκρηγνυόταν, πανικός κατέλαβε τους κατοίκους της πόλης. Κάποιοι έφυγαν τρέχοντας όσο πιο μακριά μπορούσαν, πριν ξεσπάσει το ηφαίστειο.

Μια ομάδα διάσωσης

Ωστόσο, οι εφημερίδες διαβεβαίωναν τους κατοίκους ότι ήταν ασφαλείς να μείνουν. Μάλιστα, ορισμένοι αρνήθηκαν την άδεια να φύγουν και έτσι, χιλιάδες άνθρωποι έμειναν.

Ανάμεσα στα ερείπια της πόλης

Και τότε, στις 7:50 της 8ης Μαΐου, καθώς οι κάτοικοι γιόρταζαν την γιορτή της Αναλήψεως του Ιησού, ένα τεράστιο νέφος κάλυψε τον ουρανό. Ένα νέφος από τέφρα, με την απίστευτη θερμοκρασία των 1.000oC, έπνιξε την πόλη. Σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα, ολόκληρη η πόλη είχε καταστραφεί.

Η σκόνη εξακολουθεί να γεμίζει τον αέρα στους δρόμους της πόλης

Οι κάτοικοι καήκαν επιτόπου, μερικοί τόσο γρήγορα που δεν αισθάνθηκαν καν πόνο. Άλλοι, θεώρησαν ότι το αίμα τους άρχισε να βράζει και προσπάθησαν να τρέξουν, αλλά κατέρρευσαν κάτω από την καυτή τέφρα και με την αγωνία να μένει για πάντα στα πρόσωπά τους. Φωτιά ξέσπασε στην πόλη και, σε όλη τη Μαρτινίκα, έπεφτε λευκή στάχτη σαν χιόνι από τον ουρανό.

15 πτώματα σε ένα δρόμο της πόλης

Υπήρξαν μόνο τρεις επιζώντες.

Τα ερείπια

Ένα κορίτσι ηλικίας 10 ετών, η Havivra Da Ifrile, κατάφερε να μπει σε μια βάρκα και να καταφύγει μέσα σε μια σπηλιά μέχρι να έρθει βοήθεια.

Μια οικογένεια που σκοτώθηκε από το ηφαίστειο ενώ ήταν στα κρεβάτια τους

Ο Léon Compère-Léandre, αφού είδε τους ανθρώπους γύρω του να πέφτουν νεκροί, πήδηξε στον καυτό ωκεανό. Όλο το σώμα του ήταν καλυμμένο με εγκαύματα, αλλά κατάφερε να βγει ζωντανός.

Τα απομεινάρια του καθεδρικού ναού της πόλης

Ο άλλος επιζών ήταν ένας βίαιος εγκληματίας, ο Louis-Auguste Cyparis (ή Ludger Sylbaris). Όταν το ηφαίστειο ξέσπασε ήταν κλεισμένος στην απομόνωση σε ένα πέτρινο κελί το οποίο τελικά αποδείχτηκε το ασφαλέστερο μέρος της πόλης. Καθώς η πόλη καιγόταν και ο Cyparis περίμενε, το σώμα του γέμισε εγκαύματα. Χρειάστηκαν τέσσερις μέρες για να δροσίσει αρκετά η πόλη και να πάει μια ομάδα διάσωσης και να τον βγάλει ζωντανό.

Παντού χάος

Όμως, οι υπόλοιποι δεν ήταν τόσο τυχεροί. Όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι της πόλης πέθαναν μέσα σε μια στιγμή, πέφτοντας θύματα της χειρότερης ηφαιστειακής καταστροφής του 20ού αιώνα.



από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου