Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Ο ψηλότερος ηλιακός πύργος του κόσμου


Βαθιά στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ, βρίσκεται ο ψηλότερος ηλιακός πύργος του κόσμου που μοιάζει σαν βγαλμένος από ταινία επιστημονικής φαντασίας.



Χάρη στην άρδευση, οι δρόμοι προς την πόλη Μπερ Σεβά στο νότιο Ισραήλ είναι γεμάτοι με χωράφια που κάποτε ήταν άγονα. Ένα απλό σύστημα σωλήνων μεταφοράς νερού έχουν μετατρέψει την έρημο Νεγκέβ σε εύφορη γη. Όμως, μια προσθήκη τα τελευταία χρόνια ακριβώς έξω από την, μετατρέπει την έρημο σε κάτι που μοιάζει σαν σκηνικό ταινίας επιστημονικής φαντασίας.


Μόλις βγει κάποιος από τα όρια της πόλης θα δει το πρώτο σημάδι ότι κάτι ασυνήθιστο υπάρχει εκεί. Αν κοιτάξει προσεκτικά, θα παρατηρήσει μια πορτοκαλί φλόγα στον ορίζοντα. Καθώς θα πλησιάζει, θα δει έναν ψηλό σκοτεινό πύργο, με την κορυφή του να λάμπει σαν τον ήλιο. Το φως που ακτινοβολεί προς το έδαφος μοιάζει με ηλιαχτίδες. Πρόκειται για τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του Ashalim.


Ο σταθμός άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2019 και με ύψος 260 μέτρα (853 πόδια) είναι ο ψηλότερος σταθμός ηλιακής ενέργειας στον κόσμο. Ο σταθμός χρησιμοποιεί 56.000 ηλιακούς συλλέκτες, γνωστούς ως ηλιοστάτες, τοποθετημένους γύρω από τον πύργο για να αντανακλούν το φως του ήλιου στην κορυφή. Οι ηλιοστάτες ελέγχονται από έναν υπολογιστή και ακολουθούν τον ήλιο καθώς κινείται από ανατολικά προς δυτικά μέσα στην ημέρα.


Από τις άγονες κορυφές του λόφου που περιβάλλουν το σταθμό, ο πύργος και οι ηλιοστάτες μοιάζουν σαν σκηνή από μια φουτουριστική ιστορία. Το σύστημα παράγει αρκετή πράσινη ενέργεια για να τροφοδοτήσει 120.000 σπίτια, περίπου το 5% όλων των σπιτιών στο Ισραήλ. Παρ' όλα αυτά, η ανάπτυξη του σταθμού συνεχίζεται και άλλα σχέδια θα του επιτρέψουν να συνδυάσει την ηλιακή θερμική ενέργεια με την φωτοβολταϊκή ενέργεια και το φυσικό αέριο.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου