Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Ο Μονόλιθος που απέρριψε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ


Αρχικά, ο εμβληματικός Μονόλιθος στην ταινία 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος (2001: A Space Odyssey, 1968) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ δεν ήταν μια μυστηριώδης μαύρη πλάκα.



Ο σκηνοθέτης ήθελε να είναι διαφανής. Γι' αυτό, ο Κιούμπρικ ανέθεσε σε μια τοπική εταιρεία πλαστικών, την Stanley Plastics να φτιάξει τον μονόλιθο από ένα συμπαγές μπλοκ από διαφανές ακρυλικό. Ωστόσο, όταν το αφρώδες διαφανές πολυμερές μπλοκ παραδόθηκε, ο σκηνοθέτης απογοητεύτηκε από τον τρόπο που έδειχνε στα δοκιμαστικά στην οθόνης Τελικά, ο Κιούμπρικ απέρριψε το σκηνικό και προτίμησε μια πυκνή, μαύρης κατασκευή από ξύλο επικαλυμμένο με ειδική βαφή από γραφίτη σε μαύρο χρώμα, για να έχει γυαλάδα εξωτερικά.

Ο Μονόλιθος στην ταινία 2001: A Space Odyssey

Για αρκετά χρόνια, ο απορριφθείς Μονόλιθος παρέμεινε στα κινηματογραφικά στούντιο Boreham Wood, μέχρι που τον απέκτησε ο Σλοβάκος γλύπτης Άρθουρ Φλάισμαν. Ο Φλάισμαν, ο οποίος πρωτοστάτησε στη χρήση ακρυλικού στην γλυπτική, έλαβε μια παραγγελία να φτιάξει μια λαμπερή γλυπτή κορώνα για τους εορτασμούς του Ασημένιου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας το 1977. Με δύο τόνους, ήταν το μεγαλύτερο μπλοκ ακρυλικού που είχε χυτευθεί ποτέ. Για τρεις μήνες, ο Φλάισμαν σμίλευε υπομονετικά το μπλοκ, μέσα σε μια σκηνή από πολυαιθυλένιο, κοντά στην αποβάθρα St. Katherine's Docks, στο Λονδίνο. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, η ίδια η Βασίλισσα αποκάλυψε το γλυπτό.

Η Βασίλισσα στα αποκαλυπτήρια του Crystal Crown στο St Katharine's Dock.

Από τότε, το ανακυκλωμένο σκηνικό εκτίθεται στο St Katharine Docks.


από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου