Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

8 συντρίμμια αεροπλάνων που έχουν γίνει μνημεία

Χονολουλού, Χαβάη

Ορισμένα αεροπλάνα προσγειώνονται -ή πέφτουν- σε απομακρυσμένα, απρόσιτα σημεία, κάτι που καθιστά δύσκολη την ανάκτηση των συντριμμιών. Μερικά από αυτά παραμένουν ως μνημείο για όσους πέθαναν στο δυστύχημα. Ανεξάρτητα από τον λόγο για την εγκατάλειψή τους, πολλά από αυτά τα συντρίμμια είναι επισκέψιμα -από όσους θέλουν να διασχίσουν το απόμακρο μέρος που βρίσκονται.



Το κουφάρι ενός βομβαρδιστικού σε μια λίμνη στο Βιετνάμ
Εγκαταλελειμμένο στην Ανταρκτική: Ένα αεροπλάνο που θάφτηκε στο χιόνι στην δεκαετία του 1970

B-24D Liberator, νησί Άτκα, Αλάσκα


Το βομβαρδιστικό βρίσκεται στην συγκεκριμένη τοποθεσία από το 1942. Η προσγείωση εκεί ήταν σκόπιμη γιατί κινδύνευσε η ζωή του πληρώματος. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε με σχετική ασφάλεια, λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη κατάλληλου διαδρόμου. Ο μόνος τραυματισμός ήταν ο σπασμένος λαιμός ενός από τους αξιωματικούς που επέβαιναν.


Humphreys Peak B-24 Wreckage, Coconino National Forest, Αριζόνα



Τα συντρίμμια και μέρη του κινητήρα ενός βομβαρδιστικού B-24 που έπεσε στις πλαγιές της υψηλότερης κορυφής στην Αριζόνα το 1944 βρίσκονται ανάμεσα σε ογκόλιθους. Το σημείο όπου συνετρίβη το αεροπλάνο είναι σχετικά απρόσιτο, οπότε τα συντρίμμια έμειναν επιτόπου.


Τα απομεινάρια ενός βομβαρδιστικού Wellington, Simiane-la-Rotonde, Γαλλία



Στη Νότια Γαλλία βρίσκονται τα συντρίμμια ενός βομβαρδιστικού Wellington της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας που συνετρίβη το 1944. Το αεροπλάνο χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, τα συντρίμμια του παραμένουν ακόμη στην κοιλάδα. Στο σημείο, βρίσκονται μερικές πέτρες και μικρές πλάκες με τα ονόματα που σκοτώθηκαν από την κατάρριψη.


Τα συντρίμμια της Air Aruba P4-YSA, Βίλεμσταντ, Κουρακάο




Τα συντρίμμια του Air Aruba P4-YSA σκουριάζουν στην ζούγκλα του νησιού Κουρακάο στην Ολλανδική Καραϊβική. Κανείς δεν είναι σίγουρος για το πώς βρέθηκε εκεί το αεροπλάνο, αλλά φαίνεται πιθανό ότι είχε πέσει κάπου μέσα στην ζούγκλα και τα συντρίμμια μεταφέρθηκαν εκεί, τα οποία είναι ακόμα σε σχετικά καλή κατάσταση.


U.S. Navy DC-3, Ισλανδία



Αυτό το DC-3 του αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού σαπίζει στη μαύρη άμμο της παραλίας Sólheimasandur της Ισλανδίας. Το αεροπλάνο συνετρίβη το 1973, για άγνωστους λόγους, αν και κύριος ένοχος ήταν μια άδεια δεξαμενή καυσίμων. Ακόμη και σήμερα παρέμεινε ακόμη άθικτο και πλέον είναι ένα αξιοθέατο της απόκοσμης ακτής.


Πτήση TWA 260, Αλμπουκέρκη, Νέο Μεξικό


Τα συντρίμμια από την συντριβή ενός εμπορικού αεροπλάνου που σκότωσε 16 ανθρώπους, εξακολουθούν να βρίσκονται στο σημείο πρόσκρουσης, ως μνημείο του τραγικού ατυχήματος. Στις 19 Φεβρουαρίου 1955, η πτήση TWA 260 έφυγε από την Αλμπουκέρκη για ένα σύντομο ταξίδι μέχρι την Σάντα Φε στο Νέο Μεξικό, αλλά κατέπεσε σύντομα στο κοντινό Sandia Hills. Αρχικά, το ατύχημα θεωρήθηκε ότι προκλήθηκε από σφάλμα πιλότου, αλλά οι πραγματικοί λόγοι για τη συντριβή είναι άγνωστοι. Σήμερα, ένα μεγάλο πάνελ του αεροπλάνου βρίσκεται δίπλα σε μια πινακίδα εκεί που πλέον είναι γνωστό ως "TWA Canyon".


Corsair Plane Wreck Dive Site, Χονολουλού, Χαβάη


Πολλά αεροπλάνα βρίσκονται σε θάλασσες και ωκεανούς, τα οποία μπορούν να φτάσουν μόνο δύτες. Πολλά από αυτά τα αεροπλάνα βρίσκονται εκεί σκόπιμα, ώστε να δημιουργηθεί καταδυτικός τουρισμός. Όμως, τα συντρίμμια αυτού του Vought F4U Corsair βρέθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια μιας αποστολής ρουτίνας το 1948. Λόγω προβλήματος στον κινητήρα, ο πιλότος αναγκάστηκε να το ρίξει στο νερό, όπου και βυθίστηκε εκεί που βρίσκεται και σήμερα.


Το μυστήριο των συντριμμιών στο Heritage Park, Μίσιον, Καναδάς



Κανείς δεν είναι σίγουρος πως βρέθηκαν αυτά τα συντρίμμια σ' αυτό το μέρος. Κολλημένο στα κλαδιά ενός κατά τα άλλα ασήμαντου δέντρου στο Heritage Park, στην καναδική πόλη Μίσιον, στην Βρετανική Κολομβία, είναι τα συντρίμμια ενός μονοθέσιου. Αν και η ακριβής προέλευσή τους είναι αβέβαιη, πάνω στα συντρίμμια υπάρχουν γκράφιτι που χρονολογούνται από το 1971.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου