Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Το κουφάρι ενός βομβαρδιστικού σε μια λίμνη στο Βιετνάμ


Το βράδυ της 27ης Δεκεμβρίου του 1972, ένα αμερικάνικο βομβαρδιστικό B-52 χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής βομβαρδισμού στο Ανόι του Βιετνάμ. Μερικά από τα συντρίμμια του τεράστιου αεροπλάνου έπεσαν σε μια μικρή λίμνη σε μια πολυσύχναστη κατοικημένη περιοχή όπου βρίσκονται ακόμη και σήμερα σαν τρόπαιο της νίκης του Βιετνάμ επί των τρομερών B-52.

Το κατεστραμμένο βομβαρδιστικό αναπαύεται μισοβυθισμένο στα πράσινα από τα φύκια νερά της λίμνης.

Δίπλα στη λίμνη, υπάρχει μια επιγραφή για το "εξαιρετικό κατόρθωμα του στρατού" που έριξε το βομβαρδιστικό των "ιμπεριαλιστικών ΗΠΑ".



Αρχικά, τα B-52 Stratofortress κατασκευάστηκαν για τη μεταφορά πυρηνικών βομβών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ήταν -πλέον έχουν αποσυρθεί- η ραχοκοκαλιά των βομβαρδιστικών αεροπλάνων των ΗΠΑ από το 1950. Έχουν λάβει μέρος σε αμέτρητους πολέμους και έχουν ρίξει εκατομμύρια τόνους πυρομαχικών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ένα B-52D σε ρίψη βομβών 500 λιβρών - πηγή

Ένα Boeing B-52H ενώ επιδεικνύει τα όπλα του. Πίσω του, ένα B-52H ενώ βρίσκεται στον αέρα - πηγή

Το Β-52, που βρίσκεται στη λίμνη Huu Tiep (πλέον έχει το παρατσούκλι "Λίμνη Β-52"), ήταν μέρος της εκστρατείας "Χριστουγεννιάτικοι Βομβαρδισμοί", επισήμως γνωστή ως Επιχείρηση Linebacker ΙΙ, που είχε σκοπό να καταστρέψει μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις περιοχές του Ανόι και του Χάι Φονγκ. Η μαζική επίθεση από αέρος διατάχθηκε από τον πρόεδρο Νίξον, ως αντίποινα, όταν κατέρρευσαν οι συνομιλίες μεταξύ του Βόρειου Βιετνάμ και των Αμερικανών.


Επί 11 ημέρες, με αρχή την 18η Δεκεμβρίου του 1972, πάνω από 700 αμερικανικά Β-52 πέταξαν πάνω από το Ανόι και το Χάι Φονγκ ρίχνοντας περίπου 20.000 τόνους βομβών, ως επί το πλείστον πάνω από πυκνοκατοικημένες περιοχές, σκοτώνοντας πάνω από 1.600 πολίτες.


Οι Βορειοκορεάτες ήταν εξοπλισμένοι με σοβιετικής κατασκευής πυραύλους επιφάνειας-αέρος, άφθονο αντιαεροπορικό πυροβολικό και μερικά σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-21. Πάνω από 1.000 SAM εξαπολύθηκαν σε εχθρικά αεροσκάφη με επιτυχία, καταρρίπτοντας 15 αμερικανικά βομβαρδιστικά. Συνολικά 31 B-52 χάθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.


Αν και η κατάρριψη των Β-52 άφησε το Βιετνάμ χωρίς αποθέματα πυραύλων, στο Ανόι υπερηφανεύονταν που τόσα πολλά απ' αυτά τα τεράστια αεροσκάφη δεν επέστρεψε ποτέ στην πατρίδα τους. Παρ' όλα αυτά, η επιχείρηση Linebacker ΙΙ κρίθηκε επιτυχής, γιατί ανάγκασε το Βόρειο Βιετνάμ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Λίγες εβδομάδες αργότερα, υπεγράφη η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων και ο πόλεμος στο Βιετνάμ έφτασε στο τέλος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου