Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Η Λέσχη Φαντασμάτων που ίδρυσαν οι Κάρολος Ντίκενς και σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ


Το Ghost Club ιδρύθηκε επίσημα το 1862 στο Λονδίνο, αλλά οι ρίζες του ανάγονται στο 1855 στο Κέιμπριτζ, όταν συγκεντρώθηκαν μερικοί φοιτητές του Trinity College για να συζητήσουν για τα φαντάσματα και τα ψυχικά φαινόμενα.

Όταν η Λέσχη εμφανίστηκε στο Λονδίνο, ιδρύθηκε ως μια οργάνωση για την έρευνα των παραφυσικών. Μεταξύ των πρώτων μελών της Λέσχης ήταν ο Κάρολος Ντίκενς και ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ.



Δείτε ακόμη:
Η μυστηριώδης Πέτρα του Λονδίνου
Το στοιχειωμένο Λονδίνο

Φωτογραφία του 1870 με τους αδερφούς Davenport και τον William Fay μπροστά από το "spirit cabinet" - πηγή

Μια από τις πρώτες έρευνες της Λέσχης ήταν εκείνη των αδερφών Davenport (ο Ira Erastus και ο William Henry ήταν Αμερικανοί μάγοι στα τέλη του 19ου αιώνα, οι οποίοι παρουσίαζαν αυταπάτες που υποστήριζαν ότι είναι υπερφυσικές). Μέλη της Λέσχης παρατήρησαν και μελέτησαν το "spirit cabinet" (ερμάρι των πνευμάτων) των αδερφών και παρόλο που οι εκθέσεις της εν λόγω έρευνας δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ, οι "υπερφυσικές δυνάμεις" των αδελφών αμφισβητήθηκαν. Ανεξάρτητα από την έκθεση, σύντομα ο hoax των αδελφών εκτέθηκε.

Εκτός από έρευνες, η ομάδα συγκεντρωνόταν για συζητήσεις σχετικά με το θέμα του Πνευματισμού και τα μέντιουμ. Αλλά μετά το θάνατο του Ντίκενς το 1870, η Λέσχη έπαψε να υπάρχει.

Ο Κάρολος Ντίκενς - πηγή

Επανιδρύθηκε μετά από 12 χρόνια, την ημέρα των Αγίων Πάντων του 1882, από τα μέντιουμ Stainton Moses και Alfred Alaric Watts οι οποίοι αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την προηγούμενη ύπαρξη της Λέσχης και ισχυρίστηκαν ότι είναι οι αρχικοί ιδρυτές της.

Τον ίδιο χρόνο, ιδρύθηκε και η Society for Psychical Research (SPR). Σε αντίθεση με τα μέλη του Ghost Club, τα οποία προτιμούσαν να κρατούν μυστικά και ήταν ως επί το πλείστον πνευματιστές και πιστοί στα πνευματικά φαινόμενα, η SPR ήταν μια οργάνωση επιστημόνων και σκεπτικιστών, στόχος των οποίων ήταν να βρουν λογικές εξηγήσεις και να εκθέσουν τις απάτες.

Το Ghost Club ήταν μικρή Λέσχη με μόλις 82 μέλη σε μια περίοδο 54 χρόνων και μια λέσχη που δεν επιτρεπόταν οι γυναίκες. Ακόμα κι αν δεν ήταν επιστημονικά προσανατολισμένη, όπως το SPR, μέλη του Ghost Club ήταν μερικοί από τους πιο διάσημους επιστήμονες και διανοούμενους της εποχής, όπως ο σερ Ουίλλιαμ Κρουκς (μέλος του Τάγματος της Αξίας και μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, χημικός και φυσικός, ειδικός στη φασματοσκοπία, καθηγητής του Βασιλικού Κολεγίου Χημείας και οπαδός του πνευματισμού), ο σερ Όλιβερ Λότζ (φυσικός, συγγραφέας και κάτοχος βασικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας), ο Nándor Fodor (Βρετανο-αμερικανός ουγγρικής καταγωγής παραψυχολόγος, ψυχαναλυτής, συγγραφέας και δημοσιογράφος) και ο σερ Κόναν Ντόυλ.

Σύμφωνα με έγγραφα του αρχείου του συλλόγου, κάθε χρόνο στις 2 Νοεμβρίου, υπήρχε μια παράδοση για όλα τα μέλη: εκείνη την ημέρα αναγνωρίζονταν κάποιος ως μέλος, είτε ζούσε ή είχε πεθάνει.

Ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ - πηγή

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η Λέσχη σταμάτησε τις έρευνές της στα δωμάτια των συνεδριών και άρχισε τις εργαστηριακές έρευνες. Είχε, επίσης, νέα μέλη, μεταξύ των οποίων τον ποιητή Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς και τον συγγραφέα Χάρρυ Πράις που διερεύνησε το Borley Rectory στο Έσσεξ (το Borley Rectory θεωρείται το πιο στοιχειωμένο σπίτι της Αγγλίας). Ο Πράις έζησε στο σπίτι από τον Μάιο του 1937 μέχρι τον Μάιο του 1938 και το 1940 δημοσίευσε ένα βιβλίο σχετικά με την έρευνα και την εμπειρία του.

Το 1936 η Λέσχη διαλύθηκε και πάλι. Μόνο που αυτή τη φορά, όλα τα έργα και τα έγγραφα της Λέσχης δόθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο, με τον όρο να μην ανοίξουν μέχρι το 1962.

Μόλις μετά από 18 μήνες όμως, ο Πράις άνοιξε ξανά τη Λέσχη, αλλά αυτή τη φορά, τα μέλη αντί να ερευνούν, θα συγκεντρώνονταν σε δείπνα με μέντιουμ και θα συζητούσαν για παραφυσικές δραστηριότητες. Αυτή τη φορά, επιτρέπονταν η ένταξη γυναικών. Μέλη αυτής της Λέσχης ήταν οι Δρ C.E.M. Joad, σερ Τζούλιαν Χέλυ, σερ Αλγκέρνον Μπλάκγουντ, σερ Όζμπερτ Σίτουελ και ο λόρδος Amwell.

Μετά το θάνατο του Πράις το 1948, η λέσχη άλλαξε πολλούς προέδρους, όμως παρέμεινε και περιέλαβε θέματα όπως τα ΑΤΙΑ, την ραβδοσκοπία, την κρυπτοζωολογία κ.ά.. Το 2005, η Kathy Gearing έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ghost Club. Τα μέλη συναντώνται κάθε μήνα στο Λονδίνο και πρόσφατα έχουν οδηγήσει τις έρευνες στη Σκωτία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου